Marathon

Helene Fischer

  • Helene Fischer (født 5. august 1984) er en tysk sangerinde, født i Sovjetunionen af tysk-rússiske forældre. I 1988 flyttede hun sammen med forældrene til Wöllstein i Rheinland-Pfalz. Hun tog musikuddannelse i Frankfurt am Main og fik allerede da sine første jobs som sanger. I Darmstadt har hun optrådt i musicals som The Rocky Horror Show og Spillemand på en tagryg.

    Fra hendes første pladeudgivelse i 2006 har hun været et særdeles populært. Hun danner par med Florian Silbereisen, som også er sanger.

    Barndom og uddannelse

    Helene Fischer blev født den 5 august i den sibiriske by Krasnojarsk i det daværende Sovjetunionen. Hendes fødenavn var det volgatyske Elena Petrovna Fisher. Hendes forældre Maria og Peter Fischer, havde i forvejen en datter på 6 år. Faderen arbejdede som sportslærer og moderen som teknisk lærer på et Teknisk Gymnasium. Helene Fischers slægt er volgatyskere, der i 1941 blev deporteret til Sibirien. I 1988 fik de russiske volgatyskere mulighed for at rejse til Forbundsrepublikken Tyskland, hvilket hele hendes slægt gjorde. Helene Fischer og hendes forældre flyttede til Wöllstein i den tyske delstat Rheinland-Pfalz.

    Allerede som realskoleelev deltog Helene Fischer i diverse kurser i teater og musical. Helene Fischer erindrer selv om sin barndom, at den var usædvanlig lykkelig, og hvorledes hendes bedstemødre altid sang ved familiære begivenheder, og hvorledes at både Helene selv, og hendes storesøster elskede at optræde til disse sammenkomster. Med sig fra Krasnojarsk havde hun det russiske sprog, men hendes forældre gjorde meget ud af at familien skulle integrere sig i det tyske samfund og lære tysk. Hendes nuværende russiske sprogkundskaber har hun derfor måttet genopdage. Selvom sproget i hjemmet ofte var en blanding af både russisk og tysk.

    Udover interessen for sang og musical, fik Helene Fischer også gennem sin far en mulighed for at afprøve alle mulige sportsgrene, og fik lært sig gymnastik, som hendes optrædender i dag også fremviser i hendes spektakulære akrobatiknumre.

    Efter Realskolen begyndte Helene Fischer på en tre-årig musicaluddannelse (2001 - 2004) hos Stage & Musical School beliggende i Frankfurt am Main. Da hun først foreslog denne uddannelse til sine forældre var de meget skeptiske, men da datteren insisterede på at det var det hun ville, fik hun sine forældres fulde opbakning. Allerede under hendes uddannelse som musicalskuespiller, fik hun de første engagementer, dog i meget små biroller.

    Hun optrådte således på Staatstheater Darmstadt i forestillingen Rocky Horror Show, og Volkstheater Frankfurt i Schlagerrevyen Fifty-Fifty samt musicalen Anatevka. Om hendes tid på musicalskolen, har hendes undervisere senere udtalt at hun var meget teamorienteret, og var en meget aktiv og afholdt elev, som man allerede dengang anså havde store evner.

    Karriere (årene 2004 - 2008)

    Efter hendes musicaluddannelse sendte Helene Fischers mor en demo-cd, til blandt andet den tyske manager Uwe Kanthak. På samme tidspunkt havde manageren fået til opgave at finde en kvindelig sangpartner til den næsten jævnaldrende Florian Silbereisen, som er kendt for sine tv-programmer med tysk folke- og schlagermusik. Hendes første tv-optræden blev derfor en duet med Florian Silbereisen i udsendelsen Hochzeitsfest der Volksmusik, der blev udsendt den 14. maj 2005. Herefter følger sporadisk flere tv-optrædender, på den tyske kanal MDR.

    Uwe Kanthak tog Helene Fischer med til den tyske producent og sangskriver Jean Frankfurter, synonym for Erich Liessmann. Denne blev betaget af Helene Fischers stemmepragt der både er stærk og fyldig, og som noget usædvanligt spreder sig tonerent over tre oktaver, har Jean Frankfurter senere fortalt. Han tilbød hende engagement og den første pladekontrakt, som Schlagersangerinde. Det var efter Helene Fischers eget udsagn ikke lige hvad hun havde regnet med at hendes karriere skulle munde ud i, men hun takkede ja og så det som en mulighed for at kunne komme i gang med en scenisk karriere

    Det blev til hendes første singlehit "Feuer am Horizont", der blev udgivet i januar 2006. Senere i 2006 udkom der yderligere tre singler med hende. Alle singlerne er samlet på hendes første album Von hier bis Unendlich der udkom februar samme år. Dette album slog igennem i de tre tysktalende lande Østrig, Schweiz og Tyskland. Den holdt sig på top 100-listen i 71 uger i Tyskland og har nu opnået salgstal over en halv million.

    I 2007 fortsatte karrieren med albummet (juni) So nah wie du, der også opnåede plads på top-100 listerne i de tre lande, og i dag, i lighed med forgængeren, er solgt i over en halv million eksemplarer. Dette album indeholder blandt andet følgende numre der blev singlehits også: "Mitten im Paradies" (maj), "Du fängst mich an und lässt mich fliegen" (august) og "Du hast mein Herz berührt" og "Ich glaub dir hundert Lügen" (begge oktober).

    Samme år lavede den tyske tv-kanal under ARD - MDR - en hel musikfilm (45 min) om og med Helene Fischer med titlen So nah, so fern (udsendt 6. juli 2007, er udkommet på dvd). Igennem en række tv-interviews og optrædender opnåede hun nye fans, givetvis på grund af hendes klare stemme og meget naturlige og ukunstlede optræden.

    I 2007 fik hun endvidere prisen Der Goldene Henne som årets Aufsteiger (begynder med succes), og året efter fik hun Krone der Volksmusik for sine successer i 2007.

    2008 udkom albummet Zaubermond, der indeholder hits som "Vergeben, vergessen und wieder vertrauen", "Mal ganz ehrlich", "Lass mich in dein Leben". Albummet blev et stort hit i Tyskland, hvor det nåede en andenplads på Top-100 listen. Samtidig begyndte også en spirende interesse for den unge sanger i nabolandene til de tre tysktalende lande.

    I efteråret 2007 forsøgte den 24-årige sig med sine første solo-turne i Tyskland med band. Turneen hed Mut zum Gefuhl og findes på dvd. Her fik et bredere publikum lejlighed til rigtigt at mærke hendes sangkvaliteter, der rækker langt videre end til den populære schlager. Blandt andet gennem sangen "Ave Maria", som hun også sang til DR's store julekoncert i 2011. Alle koncerter på turneen var udsolgt.

    2008 blev det andet år, hvor hun fik Krone der Volksmusik i den overordnede kategori Musik (uddelt 2009). 2008 gennemførte hun også sin anden og lige så succesrige soloturne, med titlen Zaubermond. Hendes righoldige repertoire begyndte nu at indeholde faste indslag med sange på russisk og engelsk. Især sang hun gerne musicalsange. Zaubermond-turneen indeholdt således et medley fra Saturday Night Fever, hvorved Helene Fischer fik mulighed for at bruge sin musicaluddannelse.

    I 2008 deltog hun blandt andet i udsendelsen Verstehen sie Spass på ARD, og især den tyske kanal MDR bragte mange indslag med sangerinden i disse år, hvilket senere førte til, at der blev rejst beskyldninger mod sangerindens manager i 2012 for at have forsøgt at købe sig til succes for sin sangerinde. Beskyldningerne blev dog hurtigt manet i jorden.

    Diskografi

    Album

    • 2006:Von hier bis unendlich #16 – #19 – #49
    • 2007:So nah wie du #5 – #7 – #45
    • 2008:Zaubermond #2 – #4 – #17
    • 2009:So wie ich bin #1 – #2 – #7
    • 2010:Best of #1 – #2 – #4 – #5 – #100
    • 2011:Für einen Tag #2 – #1 – #2 – #1 – #19 – #14
    • 2013:Farbenspiel - – #1 – #1 – #1 – #8 – #4 – #14

    Singler

    • 01/2006 Feuer am Horizont
    • 04/2006 Von hier bis unendlich
    • 07/2006 Und morgen früh küss' ich dich wach
    • 11/2006 Im Reigen der Gefühle
    • 05/2007 Mitten im Paradies #79
    • 08/2007 Du fängst mich auf und lässt mich fliegen
    • 10/2007 Du hast mein Herz berührt
    • 02/2008 Ich glaub' dir hundert Lügen
    • 2008: Mal ganz ehrlich
    • 2008: Lass mich in dein Leben #38
    • 2008: Ich geb’ nie auf
    • 2009: Ich will immer wieder... dieses Fieber spür'n #30 – #33
    • 2009: Vergeben, vergessen und wieder vertrauen
    • 2009: Du lässt mich sein, so wie ich bin
    • 2010: Hundert Prozent
    • 2010: Nicht von dieser Welt
    • 2010: Von Null auf Sehnsucht
    • 2010: Manchmal kommt die Liebe einfach so
    • 2011: Phänomen #49
    • 2011: Wär heut mein letzter Tag
    • 2012: Die Hölle morgen früh #74
    • 2012: Nur wer den Wahnsinn liebt
    • 2013: Biene Maja #78
    • 2013: Fehlerfrei #20
    • 2013: Atemlos durch die Nacht - #3 – #1
    • 2013: Mit keinem andern - #72

    DVD

    • 2007:So nah so fern
    • 2008:Mut zum Gefühl – Live aus Chemnitz vom 2. Januar 2008 #18
    • 2009:Zaubermond live #12
    • 2010:Best Of Live – So Wie Ich Bin – Die Tournee #1
    • 2012:Für Einen Tag - Live 2012 - #1

    Kilder

    Delvis oversigt over TV-optrædender: http://www.helenefischer-fanseite.de/start/_tv.htm

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.