La Tercera Republica

 • Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (9. eller 10. oktober 1813 – 27. januar 1901) var en italiensk romantisk komponist, der primært komponerede opera. Han var en af de mest indflydelsesrige komponister fra det 19. århundrede. Hans værker opføres ofte i operahuse over hele verden, ligesom temaerne fra nogle af hans værker for længst har slået rod i den folkelige kultur som fx "La donna è mobile" fra Rigoletto, "Va, pensiero", det hebraiske slavekor fra Nabucco, "Libiamo ne' lieti calici", drikkesangen fra La traviata og triumfmarchen fra Aida. Selv om hans arbejde er kritiseret for at bruge et almindeligt diatonisk tonesprog i stedet for et kromatisk og for at have en tendens til melodrama, dominerer Verdis mesterværker det almindelige operarepertoire 150 år efter at de blev komponeret.

  Tidlige liv

  Verdi blev født som søn af Carlo Giuseppe Verdi og Luigia Uttini i Le Roncole en landsby nær Busseto, der lå i departmentet Taro, som var en del af det første franske imperium efter annekteringen af Hertugdømmet Parma og Piacenza. Dåbsregisteret anfører den 11. oktober, at han blev "født i går", men da dagen ofte regnedes fra solnedgang, betyder det, at Verdi blev født enten den 9. eller 10. oktober. Dagen efter blev han døbt i den romersk-katolske kirke, Joseph Fortuninus Franciscus. Dagen derpå tog Verdis far sin nyfødte med ind til Busseto, hvor barnet blev opført som Joseph-Fortunin-François.

  Mens han stadig var barn, flyttede forældrne fra Piacenza til Busseto, hvor barnet kunne få en uddannelse og besøge det store bibliotek i jesuitterskolen. I Busseto modtog Verdi sin første undervisning i komposition.

  Han fortsatte sine studier i Milano som 20-årig. Han modtog privatundervisning i kontrapunkt og gik til operaforestillinger og koncerter med specielt tysk musik. Det var i Milano, at han blev overbevist om, at han skulle forfølge en karriere som teaterkomponist. I midten 1830'erne deltog han i Salotto Maffei, en salon ved Clara Maffei.

  Tilbage i Busseto blev han byens musiklærer, og med støtte fra Antonio Barezzi, en lokal købmand og musikelsker, der længe havde støttet Verdis musikalske ambitioner i Milano, gav Verdi sin første offentlige optræden i Barezzis hjem i 1830.

  Da Barezzi elskede Verdis musik, inviterede han ham til at være musiklærer for datteren Margherita, som Verdi hurtigt blev forelsket i. De blev gift den 4. maj 1836, og Margherita fødte to børn, Virginia Maria Luigia (26. marts 1837 – 12. august 1838) og Icilio Romano (11. juli 1838 – 22. oktober 1839). Begge døde som spæde, mens Verdi arbejdede på sin første opera, og kort tid efter døde Margherita (18. juni 1840). Verdi blev dybt påvirket af sin kone og sine børns død.

  Første anerkendelse

  Opsætningen af hans første opera, Oberto, conte di San Bonifacio, i november 1839 på Milanos Teatro alla Scala fik en vis succes, og Bartolomeo Merelli, teatrets impresario, tilbød Verdi en kontrakt på yderligere to værker. Det var under arbejdedet med sin anden opera,Un giorno di regno ossia il finto Stanislao, at Verdis kone døde. Operaen havde premiere i september 1840 og blev en fiasko. Verdi overvejede fortvivlet at opgive komponistkarrieren, men Merelli overtalte ham til at skrive Nabucco, og ved premieren i 1842 var Verdi pludselig berømt.

  Nu fulgte i de næste ti år 14 operaer. I Lombardi alla prima crociata kom i 1843, Ernani i 1844 og Luisa Miller i 1849. Operaerne blev gradvis mere og mere fyldige, og orkestret fik efterhånden en større og kraftigere rolle. Som et brud med konventionen i det 19. århundredes italienske opera forsøgte Verdi sig med en opera uden en kærlighedshistorie og skrev Macbeth i 1847.

  I 1847 blev I Lombardi revideret og omdøbt til Jérusalem. Den blev sat op på Opéra National de Paris. Verdi måtte gå ind på en række parisiske konventioner og omarbejdede værket i den franske grand opéra-stil.

  Mellemår

  Engang i midten af 1840'erne, efter Margherita Barezzis død, indledte Verdi en affære med Giuseppina Strepponi, en sopran i slutningen af sin karriere. Da Verdi boede i Busseto med Strepponi, købte han en ejendom i kort afstand fra byen i 1848. I første omgang boede hans forældre der, men efter moderens død i 1851 gjorde han Villa Verdi på Sant'Agata i Villanova sull'Arda til sit hjem resten af livet.

  Et af Verdis største mesterværker Rigoletto fik premiere i Venedig i 1851. Operaen er baseret på skuespillet Le Roi s'amuse af Victor Hugo. Librettoen gennemgik væsentlige ændringer, før censuren var tilfreds, og komponisten var på nippet til at opgive det hele flere gange. Operaen blev en stor succes. Med Rigoletto blev Verdis idé tydelig om det musikalske drama som en blanding af heterogene elementer, der afspejler den sociale og kulturelle kompleksitet. Operaen udviser en særpræget blanding af komedie og tragedie og en stor variation i det musikalske udtryk. Nu fulgte den anden og tredje af de tre store operaer fra Verdis "mellemperiode": I 1853 blev Il Trovatore sat op i Rom og La Traviata i Venedig. Traviata er blandt hans mest kendte operaer i dag, men ved premieren fik den ikke en god modtagelse. Den var baseret på den yngre Alexandre Dumas' stykke La Dame aux camélias.

  Senere kompositioner

  Mellem 1855 og 1867 fulgte en strøm af store Verdi-operaer: Un ballo in maschera (1859), La forza del destino (bestilt af det kejserlige teater i Sankt Petersborg og opført i 1862) og en revideret version af Macbeth (1865). Andre lidt mindre ofte opførte værker omfatter Les vêpres siciliennes (1855) og Don Carlos (1867), begge bestilt af pariseroperaen og sunget på fransk. I dag opføres disse to sidstnævnte operaer som oftest i reviderede italienske versioner. Simon Boccanegra fulgte i 1857.

  I 1869 blev Verdi bedt om at komponere et afsnit til et requiem til minde om Gioachino Rossini. Tanken var, at det skulle være en samling af musik af italienske komponister. Dette requiem blev udarbejdet og afsluttet, men det blev aflyst i sidste øjeblik og ikke opført i Verdis levetid. Verdi skød skylden på dirigentens manglende entusiasme; han var Angelo Mariani, der længe havde været Verdis ven. Episoden førte til et mellem dem. Sopranen Teresa Stolz, som senere fik et stærkt forhold til Verdi, var Marianis forlovede, men hun forlod ham ikke længe efter. Fem år senere omarbejdede Verdi "Libera Me", hans bidrag til requiet, og gjorde det til en del af sit eget messe til ære for den berømte romanforfatter og digter Alessandro Manzoni, der døde i 1873. Det blev uropført i domkirken i Milano den 22. maj 1874.

  Verdis grand opéra, Aida, menes at været bestilt til festlighederne i forbindelse med åbningen af Suez-kanalen i 1869, men ifølge en kritiker, afviste Verdi Khedives opfordring til at skrive en "ode" til det nye operahus i Cairo, som han havde planer om at indvie som en del af kanalåbningen. Operahuset blev rent faktisk åbnet med en opførelse af Rigoletto. Senere i 1869-1870, fik en ny henvendelse med et ønske om en opera, men igen afviste han. Da han fik at vide, at Charles Gounod ville få bestillingen og derefter Richard Wagner, begyndte Verdi at vise interesse, og en aftale blev undertegnet i juni 1870.

  Sopranen Teresa Stolz var forbundet med Aida, Requiet og en række andre Verdi-partier). Rollen som Aida blev skrevet til hende; hun optrådte dog ikke ved verdenspremieren i Kairo i 1871, men sang partiet ved den europæiske premiere i Milano i februar 1872. Hun var også solist i den første og mange senere opførelser af Verdis Requiem. Det var en udbredt opfattelse, at hun og Verdi havde en affære, efter at hun forlod Angelo Mariani. Om der er nogen sandhed i påstanden, kommer næppe for dagens lys, men efter Giuseppina Strepponis død var Teresa Stolz en nær ven af Verdi.

  Efter Aida skrev Verdi efter 1873 en strygekvartet og rekviet over digteren Alessandro Manzoni.

  Verdi og Wagner, som stod for hver sin musikalske "skole", havde et dårligt forhold til hinanden, selv om de aldrig har mødtes. Verdis bemærkninger om Wagner og hans musik er få og ikke velvillige, omend han dog stærkt beklagede den tyske komponists død. Af Wagners bemærkninger om Verdi er kun en velkendt. Efter at have lyttet til Verdis Requiem, skal Wagner have sagt, at det ville være bedst ikke at sige noget.

  Sidste år og død

  I de følgende år reviderede Verdi nogle af sine tidligere partiturer og kom med nye versioner af Don Carlos, La forza del destino og Simon Boccanegra.

  I 1879 blev Verdi opfordret til at skrive en ny opera, Otello. Pga. revisionerne af de tidligere operaer blev Otello først færdig i 1886. Værket bygger på Shakespeares Othello og er komponeret til en libretto af den yngre komponist Arrigo Boito , som har komponeret Mefistofele). Operaen, der er Verdis mest kraftfulde og tragiske værk, uropførtes i Milano i 1887. Musikken kan ikke let opdeles i separate "numre". Arturo Toscanini spillede cello i orkestret ved urpremieren og begyndte her sit venskab med Verdi, som han ærede lige så højt som Beethoven).

  Verdis sidste opera, Falstaff, hvis libretto også var af Boito, er baseret på Shakespeares The Merry Wives of Windsor og Victor Hugos oversættelse. Den komiske opera havde premiere i 1893 og blev en international succes. Den viser Verdis geniale forhold til kontrapunkt.

  I 1894 komponerede Verdi en kort ballet til en fransk produktion af Otello, og balletmusikken blev hans sidste orkestrale komposition. År senere, registrerede Arturo Toscanini musikken til RCA Victor med NBC Symphony Orchestra som supplement til sin indspilning af den komplette opera fra 1947.

  I 1897 færdiggjorde Verdi sit sidste værk, en komposition til den gamle latinske tekst Stabat Mater. Det var det sidste af fire religiøse værker, Verdi komponerede, Quattro Pezzi Sacri, som opføres sammen eller hver for sig. Uropførelsen af de fire værker fandt sted den 7. april 1898 i Paris. De fire værker er: Ave Maria for blandet kor, Stabat Mater for blandet kor og orkester, Laudi alla Vergine Maria for damekor og Te Deum for blandet kor og orkester.

  Den 29. juli 1900 blev kong Umberto I af Italien myrdet; mordet forfærdede den aldrende Verdi.

  Sine sidste år tilbragte Verdi som en rig og respekteret mand i Milano. Under sit ophold på Grand Hotel et de Milan fik Verdi et slagtilfælde den 21. januar 1901. Han blev svagere og svagere og døde seks dage efter, den 27. januar 1901. Arturo Toscanini dirigerede et orkester og kor med musikere fra hele Italien ved statsbegravelsen i Milano. Begravelsen er den offentlige begivenhed, der har tiltrukket det største antal mennesker i Italiens historie.

  Verdis rolle i Risorgimento

  Musikhistorikere har længe fortalt om det berømte Va, pensiero-kor fra tredje akt af Nabucco. Myten fortæller, at når Va, pensiero-koret blev sunget i Milano, der tilhørte den del af Italien, der var under østrigsk herredømme, reagerede publikum med nationalistisk iver og identifikation med de landsforviste slavers klagesang over deres tabte hjemland ved at kræve stykket spillet dacapo. Da regeringen havde forbudt ekstranumre, ville ønsket være yderst betydningsfuldt. Forskningen har ikke kunnet bekræfte myten. Hvis publikum ønskede et ekstranummer, var det ikke Va, pensiero, det drejede sig om, men snarere salmen Immenso Jehova, sunget af den hebraiske slaver for at takke Gud for at redde folket. I lyset af disse nye oplysninger har Verdis rolle som den musikalske frontfigur i Risorgimento måttet nedtones.

  På den anden side afbrød teatrets håndværkere, hvad de var i gang med under en prøve på operaen og applauderede Va, pensiero.

  Myten om Verdi som Risorgimentos komponist har også ført til påstande, om at sloganet "Viva Verdi" blev brugt i hele Italien som hemmeligt akronym for Vittorio Emanuele Re d'Italia (Victor Emmanuel, konge af Italien) som henvisning til Victor Emmanuel II, der dengang var konge af Sardinien.

  Da Verdi blev kørt sit sidste hvilested på Casa di Riposo per Musicisti dirigerede Arturo Toscanini et kor på 820 sangere i "Va, pensiero". Ved casa'et blev Miserere fra Il trovatore sunget.

  Verdi blev valgt som medlem af deputeretkammeret i 1861 efter en anmodning fra premierminister Cavour. Verdi søgte sin afsked i 1865. I 1874 blev han udnævnt til Senator af Kongeriget af kong Victor Emanuel II.

  Stil

  Verdis musik er præget af Rossini, Bellini, Meyerbeer og ikke mindst Donizetti og Mercadaante. Med undtagelse af Otello, Aida og Falstaff viser hans værker ikke påvirkninger fra Wagner. Selv om han respekterede Gounod, undgik Verdi omhyggeligt at lære noget fra franskmanden, som mange i Verdis samtid betragtede som den største nulevende komponist. Nogle steder i Aida tyder i hvert fald på kendskab til værker af den russiske komponist Mikhail Glinka, som Franz Liszt efter sin rundtur i det russiske imperium som pianist udbredte kendskabet til i det vestlige Europa.

  Gennem hele sin karriere brugte Verdi kun sjældent det høje C i sine arier for tenor med henvisning til, at muligheden for at synge den pågældende node foran et publikum ville distrahere den udøvende både før og efter tonen. Men han gav høje C'er til Duprez i Jérusalem og Tamberlick i den oprindelige version af La forza del destino. Det høje C, der ofte høres i arien Di quella pira, findes ikke i Verdis partitur.

  Verdi insisterede på tålmodigt at opsøge plots, som passede til netop hans temperament som komponist. I tæt samarbejde med sine tekstforfattere sikrede han sig, idet han var klar over, at det dramatiske udtryk var hans force, at libretto var renset for alle "unødvendige" detaljer og "overflødige" personer, så der kun var roller fyldt med lidenskab og scener med rigt drama tilbage.

  Mange af hans operaer især fra 1851 er en fast bestanddel af standardrepertoiret. Kun Giacomo Puccini har af italienske operakomponister nået Verdis popularitet.

  Liste over værker

  • Operaer:
   • Oberto, conte di San Bonifacio, 17. november 1839
   • Un giorno di regno ossia il finto Stanislao, 5. september 1840
   • Nabucco, 9. marts 1842
   • I Lombardi alla prima crociata, 11. februar 1843
   • Ernani, 9 marts 1844
   • I due Foscari, 3. november 1844
   • Giovanna d'Arco, 15. februar 1845
   • Alzira, 12. august 1845
   • Attila, 17. marts 1846
   • Macbeth, 14. marts 1847
   • I masnadieri, 22. juli 1847
   • Jérusalem (en revision og oversættelse af I Lombardi alla prima crociata) 26. november 1847
   • Il corsaro, 25. oktober 1848
   • La battaglia di Legnano, 27. januar 1849
   • Luisa Miller, 8. december 1849
   • Stiffelio, 16. november 1850
   • Rigoletto, 11. marts 1851
   • Il trovatore, 19. januar 1853
   • La traviata, 6. marts 1853
   • Les vêpres siciliennes, 13. juni 1855
   • Giovanna de Guzman, revision af Siciliansk vesper, 1855
   • Simone Boccanegra, 12. marts 1857, revideret 1881
   • Aroldo (en større revision af Stiffelio), 16. august 1857
   • Un ballo in maschera, 17. februar 1859
   • La forza del destino, 10. november 1862
   • Don Carlos, 11. marts 1867
   • Aida, 24. december 1871
   • Don Carlos, revideret 1872
   • Maskeballet, revideret (1883)
   • Don Carlos, anden revision (1884)
   • Don Carlos, tredje revision (1886)
   • Otello, 5. februar 1887
   • Falstaff, 9. februar 1893
  • Sange
   • Sei Romanze (1838)
    1. Non t'accostar all'urna (Jacopo Vittorelli)
    2. More, Elisa, lo stanco poeta (Tommaso Bianchi)
    3. In solitaria stanza (Jacopo Vittorelli)
    4. Nell'orror di note oscura (Carlo Angiolini)
    5. Perduta ho la pace (oversat fra tysk af Luigi Balestra)
    6. Deh, pietoso, o addolorata (oversat fra tysk af Luigi Balestra)
   • L'esule (1839) (Temistocle Solera)
   • La seduzione (1839) (Luigi Balestra)
   • Guarda che bianca luna: notturno (1839) (Jacopo Vittorelli)
   • Album di Sei Romanze (1845)
    1. Il tramonto (Andrea Maffei)
    2. La zingara (S. Manfredo Maggioni)
    3. Ad una stella (Maffei)
    4. Lo Spazzacamino (Felice Romani)
    5. Il Mistero (Felice Romani)
    6. Brindisi (Maffei)
   • Il poveretto (1847) (Maggioni)
   • L'Abandonée (1849) (Escudier?)
   • Stornello (1869)
   • Pietà Signor (1894) (Verdi og Boito)
  • Religiøs musik
   • Requiem (1874)
   • Messa per Rossini (1869, førsteopført posthumut 1988)
   • Pater Noster (1873)
   • Ave Maria (1880)
   • Quattro Pezzi Sacri (1898)
    1. Ave Maria
    2. Stabat Mater
    3. Laudi alla Vergine Maria
    4. Te Deum
  • Andre værker
   • Suona la tromba (1848) (Giuseppe Mameli)
   • Inno delle Nazioni (1862, London) (Boito)
   • Strygerkvartet i e-mol (1873)

  Politisk betydning

  I modsætning til de fleste af de visuelle kunstarter var operaen kommercielt rentabel og tilgængelig for de fleste klasser i samfundet. Den var derfor et effektivt middel til at nå det 19. århundredes offentlighed. Verdi satte i sit musikteater ædle idealer op mod korrumperet magt, fædrelandskærlighed op mod uundgåelige krav om opofrelse og død, og lidenskab op mod behovet for social orden.

  Andre kulturelle referencer

  Verdi har givet navn til:

  • Verdi Inlet ved Beethoven Peninsula på Alexander Island i Antarktis[16]
  • Verdi Square hvor Broadway krydser West 72. Street på Manhattan
  • Asteroiden 3975 Verdi

  After Aida er et skuespil med musik i lighed med Amadeus; det skildrer Verdis forhold til sin librettist Arroigo Boito.

  Verdi betyder bogstaveligt "Josef Grøn". Komikeren Victor Borge henviste ofte til den berømte komponist som "Joe Green", idet han mente, at "Giuseppe Verdi" blot var hans "kunstnernavn". Den samme vittige undersættelse indgår i filmen Evil Under the Sun af Patrick Redfern.

  Der er mange teatre opkaldt efter Verdi i Italien.

  Referencer

  • Budden, Julian (1973). The Operas of Verdi, Volume I (3. udg. udg.). Oxford University Press. ISBN 0198162618. 
  • Budden, Julian (1973). The Operas of Verdi, Volume II (3. udg. udg.). Oxford University Press. ISBN 0198162626. 
  • Budden, J. (1973). The Operas of Verdi, Volume III (3. udg. udg.). Oxford University Press. ISBN 0198162634. 
  • Kamien, R. (1997). Music: an appreciation - student brief (3. udg. udg.). McGraw Hill. ISBN 0070365210. 
  • Gal, H. (1975). Brahms, Wagner, Verdi: Drei Meister, drei Welten. Fischer. ISBN 3100243021. 
  • Martin, G. (1963). Verdi: His Music, Life and Times (1. udg. udg.). Dodd, Mead & Company. ISBN 2001456720. 
  • Parker, Roger (2001). "Giuseppe Verdi". Grove Music Online. Oxford University Press. 
  • Parker, Roger (1992). "The New Grove Dictionary of Opera".. Red. Stanley Sadie. ISBN 0333734327. 
  • Phillips-Matz, Mary Jane (1993). Verdi: A Biography (1. udg. udg.). Oxford University Press. ISBN 0193132044. 
  • Michels, Ulrich (1992). dtv-Atlas zur Musik: Band Zwei (7. udg. udg.). Deutscher Taschenbuch Verlag. ISBN 3423030232. 

  Livet i og omkring Busseto

  • Associazione Amici di Verdi (red.), Con Verdi nella sua terra, Busseto, 1997 (på engelsk)
  • Maestrelli, Maurizio, Guida alla Villa e al Parco (på italiensk), Villa Verdi, 2001
  • Mordacci, Alessandra, An Itinerary of the History and Art in the Places of Verdi, Busseto: Busseto Tourist Office, 2001 (på engelsk)
  • Villa Verdi: the Visit og Villa Verdi: The Park; the Villa; the Room (brochurer på engelsk), Villa Verdi

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.