She

Elvis Costello

  • Declan Patrick Aloysius MacManus (født 25. august 1954 i Paddington, London) bedre kendt under artistnavnet Elvis Costello, er en populær irsk-britisk musiker, sanger, sangskriver og pladeproducent. På de første plader var Costello stærkt påvirket af punk og New Wave. Siden har han gjort sig bemærket i en række andre genrer, blandt andet blues og country. Han har også udgivet plader sammen med en række kendte sangere (se diskografi under) og produceret plader for blandt andre The Specials.

    Costello er en politisk engageret person. Han var blandt andet en af drivkræfterne bag Rock Against Racism og udgav flere plader, der var ment som en kraftig modstand mod Margaret Thatcher og hendes regering, specielt Falklandskrigen. På trods af dette har Costello i USA et rygte for at være racist efter blandt andet at have omtalt Ray Charles som en dum og blind afro-amerikaner («A blind, ignorant nigger»). Efter eget udsagn var dette imidlertid et følge af, at han var beruset og midt i en diskussion om amerikansk og britisk musik, som ikke førte nogen steder hen. Charles har selv tilgivet Costello for udtalelsen.

    Det Kongelige Teater bestilte en kammeropera af Costello om H.C. Andersens kærlighed til den svenske sopran Jenny Lind. Operaen fik titlen The Secret Songs, men forblev ufærdig. I en 2007-opførelse instrueret af Kasper Bech Holten i Takelloftet, blev de sange, der var færdige, blandet med sange fra Costellos album The Juliet Letters. Sopranen Sine Bundgaard sang partiet som Lind.

    Siden december 2003 har Costello været gift med jazzmusikeren Diana Krall. Parret fik tvillinger i december 2006.

    Diskografi

    Elvis Costello

    • My Aim Is True (1977)
    • Spike (1989)
    • Mighty Like a Rose (1991)
    • Brutal Youth (1994)
    • Kojak Variety (1995)
    • North (2003)
    • Il Sogno (2004)
    • My Flame Burns Blue (2006)
    • Secret, Profane and Sugarcane (2009)

    Elvis Costello and the Attractions

    • This Year's Model (1978)
    • Live at the El Mocambo (1978)
    • Armed Forces (1979)
    • Get Happy!! (1980)
    • Trust (1981)
    • Almost Blue (1981)
    • Imperial Bedroom (1982)
    • Punch the Clock (1983)
    • Goodbye Cruel World (1984)
    • Blood and Chocolate (1986)
    • All This Useless Beauty, (1996)

    Elvis Costello and The Confederates and The Attractions

    • King of America (1986)

    Elvis Costello with Richard Harvey

    • G.B.H. (1991)
    • Jake's Progesss (1995)

    Elvis Costello and the Brodsky Quartet

    • The Juliet Letters (1993)

    Elvis Costello with Bill Frisell

    • Deep Dead Blue (1995)
    • The Sweetest Punch (1998)

    Elvis Costello with Steve Nieve

    • Costello & Nieve (1996)

    Elvis Costello with John Harle

    • Terror & Magnificence (1997)

    Elvis Costello with Burt Bacharach

    • Painted from Memory (1998)

    Elvis Costello with Anne-Sofie von Otter

    • For the Stars (2001)

    Elvis Costello and the Imposters

    • When I was Cruel (2002)
    • Cruel Smile (2002)
    • The Delivery Man (2004)

    Elvis Costello with Marian McPartland

    • Piano Jazz (2005)

    Elvis Costello with Allen Toussaint

    • The River in Reverse (2006)

    Noter

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.