Scream (Album Teaser)

Michael Jackson

 • Michael Joseph Jackson (29. august 1958 – 25. juni 2009) med tilnavnet "Kongen af Pop" var en amerikansk musiker og en af de mest kommercielt succesrige entertainere. Hans unikke bidrag til musik og dans og hans privatliv, gjorde ham til en fremtrædende figur inden for populærkulturen i fire årtier.

  Han er to gange optaget i Rock and Roll Hall of Fame, har flere rekorder i Guinness Rekordbog — deriblandt "Mest succesrige entertainer nogensinde" — 13 Grammy Awards, 13 singler som har ligget nr. 1 på hitlisten i USA, og et anslået samlet salgstal på over 750 millioner plader. Han var en betydelig filantropisk og humanitær sponsor af mange millioner dollars til 39 velgørenhedsorganisationer og skaffede også bidrag via sin egen Heal the World Foundation.

  Jackson begyndte sin solokarriere i 1971, efter debut i 1964 som medlem af The Jackson 5. Hans album Thriller fra 1982 er det til dags dato bedst-sælgende album nogensinde, ligesom fire andre — Off the Wall (1979), Bad (1987), Dangerous (1991) og HIStory (1995) — ligger blandt de bedst-sælgende. Han gjorde en række avancerede dansetrin som robotten og moonwalk meget populære. Han er bredt anerkendt for at have ændret musikvideoen fra at være et reklameværktøj til en kunstform og videoerne til sange som "Billie Jean", "Beat It" og Thriller gjorde ham til den første afroamerikaner, der fik et stort antal fans via MTV.

  Jacksons privatliv skabte en del polemik. Hans ændrende udseende kunne ses fra 1980'erne, og specielt ændringer af næseform og hudfarve skabte medieomtale. I 1993 blev han beskyldt for at have misbrugt børn, selv om der ikke fremkom nogle juridiske anklager. Han blev gift i 1994 og 1996 og fik tre børn, hvoraf et blev født af en rugemor. I 2005 blev han tiltalt og frifundet for beskyldninger om pædofili. Jackson døde af et hjertestop i en alder af 50 år den 25. juni 2009 i Los Angeles i Californien. Hans mindehøjtidelighed blev sendt direkte verden over.

  Biografi

  1958–75: Tidligt liv og Jackson 5 (The Jacksons)

  Jackson blev født som det ottende af ni børn den 29. august 1958 i Gary, Indiana, en industriel forstad til Chicago, ind i en afroamerikansk familie. Hans mor, Katherine Esther Scruse, var troende Jehovas vidne og hans far, Joseph Walter "Joe" Jackson, var stålværksarbejder, som optrådte med et R&B-band kaldet The Falcons. Jackson havde tre søstre, Rebbie, La Toya og Janet, og fem brødre, Jackie, Tito, Jermaine, Marlon og Randy.

  Jackson havde et problemfyldt forhold til sin far. Jackson jr. har udtalt, at han blev fysisk og psykisk mishandlet ved at blive udsat for uophørlige prøver, blive pisket og at blive kaldt øgenavne, omend han mente, at faderens disciplin udgjorde grundlaget for den senere succes.

  Første gang Jackson talte åbent om mishandlingen i sin barndom var i et interview med Oprah Winfrey, som blev sendt den 10. februar 1993. Han udtalte, at han ofte havde grædt af ensomhed og nogle gange ville kaste op, når han så sin far. I et interview med Martin Bashir sendt den 3. februar 2003 som Living with Michael Jackson, tildækkede han sit ansigt med hænderne og begyndte at græde, da han talte om mishandlingen som barn. Han huskede, at Joseph sad i en stol med et bælte i hånden, mens han og de øvrige søskende øvede sig og, at "hvis du ikke gjorde det på den rigtige måde, så ville han rive dig i stykker, virkelig komme efter dig".

  Jackson viste sit talent, da han som femårig optrådte foran sine klassekammerater ved en julesangaften. I 1964 kom han og Marlon med i Jackson Brothers — et band dannet af brødrene Jackie, Tito og Jermaine — som baggrundmusikere, der spillede conga og tamburin. Jackson begyndte senere at synge støttevokal og danse; som otteårig blev han og Jermaine forsangere, og gruppen skiftede navn til Jackson 5.

  Jackson 5 indspillede flere sange, deriblandt "Big Boy", hos det lokale pladeselskab Steeltown i 1967, og skrev kontrakt med Motown Records i 1968.

  Fra 1972 udgav Jackson fire soloalbum gennem Motown, deriblandt Got to Be There og Ben, udgivet som en del af Jackson 5-franchisen, og skabte succesfulde singler såsom "Got to Be There", "Ben" og en genindspilning af Bobby Days "Rockin' Robin". Jackson 5's salgstal begyndte at dale i 1973, og bandmedlemmerne rasede over, at Motowns strikt og konstant nægtede dem at have kontrol over musikken, eller at komme med input. Selvom de fik flere top 40-hits, deriblandt top 5-discosinglen "Dancing Machine" og top 20-hittet "I Am Love", forlod Jackson 5 selskabet i 1975.

  1976–81:Skiftet til Epic og Off the Wall

  Jackson 5 underskrev kontrakt med CBS Records i juni 1975 og arbejdede dermed for Epic Records.

  I 1978 spillede Jackson fugleskræmslet i filmmusicalen The Wiz, der er en genfortælling af Troldmanden fra Oz

  Jones og Jackson producerede Off the Wall sammen. Blandt sangskriverne var Jackson, Heatwaves Rod Temperton, Stevie Wonder og Paul McCartney. Albummet blev udgivet i 1979, og var det første album, der havde fire top 10 hits i USA, deriblandt hitsinglerne "Don't Stop 'Til You Get Enough" og "Rock with You".

  1982–83: Thriller og Motown 25

  I 1982 bidrog Jackson til historiebogen med sangen "Someone In the Dark" til filmen E.T.; pladen vandt en Grammy for Best Album for Children.

  Time beskrev Jacksons indflydelse på daværende tidspunkt som: "Stjerne af plader, radio, rockvideo. Et enmands-redningshold for musikbranchen. En sangskriver som sætter et årtis beat. En danser med de mest kunstfærdige føder på gaden. En sanger som skærer igennem alle grænser af smag og stil og også farve".

  1984–85: Pepsi, We Are the World og forretningskarriere

  Jacksons helbred blev ramt endnu en gang den 27. januar 1984. Mens han blev filmet til en Pepsi Cola-reklame, under opsyn af Philip Dusenberry,

  Den 14. maj 1984 blev han inviteret til Det Hvide Hus for at modtage en pris af USA's præsident Ronald Reagan for hans velgørenhedsstøtte til projekter, der hjælper folk med at komme sig over alkohol- og stofmisbrug.

  Mens han arbejdede med Paul McCartney på de to hitsingler "The Girl Is Mine" (1982) og "Say Say Say" (1983), blev parret gode venner. McCartney fortalte Jackson om den store mængde penge han tjente fra at eje musikkataloger; han tjente omtrent 40.000.000$ årligt fra andre menneskers sange. Jackson begyndte efterfølgende at købe, sælge og distribuere rettigheder til musik fra flere kunstnere. I 1985 blev ATV Music, et musikudgivelsesfirma som ejede tusinder af musikcopyrights, deriblandt Northern Songs-kataloget der indeholdt størstedelen af Lennon-McCartney-kompositionerne indspillet af The Beatles, sat til salg.

  1986–87: Udseende, sladderblade, Bad, selvbiografi og film

  Jacksons hud havde en mellem-brun farve i hele hans ungdom, men fra begyndelsen af 1980'erne begyndte den at blive blegere. Ændringen blev vidt dækket af medierne, og der fremkom rygter om, at han afblegede sin hud.

  Han tabte sig i starten af 1980'erne på grund af en ændring i kosten og sit ønske om at få "en dansers krop".

  Han blev hovedemnet for en stigende mængde sensationsnyheder. I 1986 udgav The National Enquirer en serie fotografier som viste ham liggende i et hyperbarisk iltkammer, og påstod at han sov i kammeret for at sløve sin ældning. Jackson bemærkede til en reporter:

  Jackson medvirkede i den Francis Ford Coppola-instruerede 3D-film Captain EO. Det var dengang den dyreste film produceret på per-minut-basis, og blev senere vist i Disney-forlystelsesparker. Disneyland havde filmen i sit Tomorrowland-område i næsten 11 år, mens Walt Disney World viste filmen i sin Epcot-park fra 1986 til 1994.

  I 1987 tog Jackson afstand fra Jehovas Vidner som svar på, at de havde udtrykt utilfredshed med Thriller-videoen.

  1988–90: Selvbiografi, skiftende udseende og Neverland

  I 1988 udgav Jackson sin første selvbiografi, Moon Walk, som det havde taget fire år at færdiggøre og som solgte 200.000 eksemplarer.

  I marts 1988 købte Jackson et område nær Santa Ynez, Californien for at bygge Neverland Ranch til en pris på 17.000.000$. Han fik bygget et pariserhjul, et menageri og en biograf på det 11 km² store område. I 2003 blev dets værdi anslået til at være omkring 100.000.000$.

  Hans succes førte til, at han fik kaldenavnet "Kongen af Pop". Ærestitlen blev gjort populær/udbredt af Elizabeth Taylor, da hun overrakte ham en pris for "Årtiets kunstner" i 1989, og udråbte ham til at være "den sande konge af pop, rock and soul."

  1991–93: Dangerous, Heal the World Foundation og Super Bowl XXVII

  I marts 1991 fornyede Jackson sin kontrakt med Sony for 65.000.000$, hvilket på daværende tidspunkt var en rekordstor aftale, og slog Neil Diamonds tidligere fornyelseskontrakt med Columbia Records.

  Jackson stiftede "Heal the World Foundation" i 1992. Velgørenhedsorganisationen inviterede underpriviligerede børn til Jacksons ranch, hvor de kunne lege i den forlystelsespark, som Jackson havde opført. Fonden sendte også millioner af dollars til projekter rundt omkring på kloden for at hjælpe børn, som var truet af krig og sygdom. Dangerous World Tour begyndte 27. juni 1992, og blev færdiggjort 11. november 1993. Jackson optrådte foran 3,5 millioner mennesker ved 67 koncerter. Alt overskud fra koncerterne gik til "Heal the World Foundation", hvilket indbragte millioner af dollars til nødhjælp.

  Jackson tog også på et højt profileret besøg til flere lande, deriblandt Gabon og Egypten, i Afrika.

  En af Jacksons mest roste optrædener var under halvlegen i Super Bowl XXVII. Da koncerten begyndte blev Jackson slynget op på scenen, mens der blev skudt fyrværkeri af bag ham. Da han landede under teltet fastholdt han en ubevægelig "knyttet næve, stående statuepositur", klædt i en guld og sort militærjakke og solbriller; han forblev fuldstændig bevægelsesløs i flere minutter mens publikum jublede. Han fjernede langsomt sine solbriller, kastede dem væk og begyndte derefter at synge og danse. Hans rutine omfattede fire sange: "Jam", "Billie Jean", "Black or White" og "Heal the World". Det var den første Super Bowl, hvor antallet af tilskuere steg under halvlegen, og blev set af 135 millioner amerikanere; Jacksons Dangerous-album rykkede efterfølgende 90 pladser op på hitlisten.

  Jackson fik overrakt "Living Legend Award" ved Grammy Awards i 1993 i Los Angeles. "Black or White" blev nomineret som "Best vocal performance". "Jam" modtog to nomineringer: "Best R&B Vocal Performance" og "Best R&B Song".

  1993: Første beskyldninger om misbrug af børn

  Jackson holdt et 90-minutters interview med Oprah Winfrey i februar 1993, hans andet tv-interview siden 1979. Han skar ansigt, da han talte om hvordan han som barn blev mishandlet af sin far; han mente at han var gået glip af en stor del af sine barndomsår, og indrømmede at han ofte græd af ensomhed. Han benægtede sladderbladenes rygter om at han havde købt Elefantmandens knogler, sov i et hyperbarisk iltkammer eller afblegede sin hud, og udtalte for første gang at han havde vitiligo. Interviewet blev set af et amerikansk publikum på over 90 millioner, og blev det fjerdemest sete ikke-sportsprogram i amerikansk historie. Det skabte også opmærksomhed omkring vitiligo, som var en relativt ukendt sygdom. Dangerous kom tilbage på albumhitlisten i top 10, mere end et år efter dets oprindelige udgivelse.

  I sommeren 1993 blev Jackson beskyldt for seksuelt misbrug af en 13-år-gammel dreng. Beskyldningerne blev fremført af drengen, ved navn Jordan Chandler, og hans far, Evan Chandler, som var tandlæge.

  En officiel undersøgelse begyndte, hvor Jordans mor fastholdt, at Jackson ikke havde gjort noget forkert. Neverland Ranch blev gennemsøgt; og flere børn og familiemedlemmer benægtede at Jackson var pædofil,

  Sladderbladene satte ham i et ekstremt dårligt lys.

  1994: Første ægteskab

  I maj 1994 giftede Jackson sig med singer-songwriter Lisa Marie Presley, datter af Elvis Presley. De havde mødt hinanden første gang i 1975 ved en af Jacksons families aftaler på MGM Grand Hotel and Casino, og genoptog kontakten gennem en fælles ven i starten af 1993.

  1995–97: HIStory

  I 1995 slog Jackson sit ATV Music-katalog sammen med Sonys afdeling, og oprettede Sony/ATV Music Publishing. Jackson behold halv-ejerskab over firmaet, og tjente 95.000.000$ på forskud såvel som rettighederne til endnu flere sange.

  Den første single fra albummet var den dobbelte A-side "Scream/Childhood". "Scream" var en duet med Jacksons yngste søster Janet. Singlen nåede nummer fem på Billboard Hot 100 og modtog en Grammy-nominering for "Best Pop Collaboration with Vocals".

  1996–99: Andet ægteskab og livet som far

  Under den australske del af HIStory World Tour giftede Jackson sig med dermatologi-sygeplejersken Deborah Jeanne Rowe den 14. november 1996 ved en ceremoni tæt på hans hotelværelse i Sydney. Hun fødte ham to børn: en søn, "Prince" Michael Joseph Jackson, Jr., og en datter, Paris-Michael Katherine Jackson.

  I 1997 udgav Jackson Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix, som indeholdt remixes af hitsingler fra HIStory og fem nye sange. Pr. 2007 havde albummet solgt 6 millioner eksemplarer på verdensplan, hvilket gjorde det til det bedst-sælgende remixalbum nogensinde. Det blev nummer et i Storbritannien, ligesom titelsangen.

  I juni 1999 var Jackson indvolveret i en række velgørenhedsarrangementer. Han gik sammen med Luciano Pavarotti om at afholde en velgørenhedskoncert i Modena, Italien. Koncerten var til støtte for NGO'en War Child, og skaffede en million dollars til flygtninge fra Kosovo, såvel som yderligere penge til børn fra Guatemala.

  2000–03: Uenigheder med pladeselskab, Invincible og tredje barn

  I 2000 blev Jackson indskrevet i Guinness Rekordbog for hans støtte til 39 velgørenhedsorganisationer, hvilket var mere end nogen anden entertainer eller personlighed.

  Seks år efter sit seneste studiealbum, og efter at have brugt store dele af de sene 1990'ere væk fra offentlighedens søgelys, udgav Jackson Invincible i oktober 2001. For at reklame for albummet blev der afholdt en speciel 30-års-fejring i Madison Square Garden, der markerede sangerens 30. år som solokunstner. Jackson kom på scenen sammen med sine brødre for første gang siden 1984. Albummet blev fulgt af tre singler, "You Rock My World", "Cry" og "Butterflies", sidstnævnte uden musikvideo.

  Jacksons tredje barn, Prince Michael Jackson II (kælenavn "Blanket") blev født i 2002.

  2003–05: Anden beskyldning om sexmisbrug af børn

  I en række interviews med Martin Bashir, sendt i 2003 som Living with Michael Jackson, blev Jackson set holde hænder og diskutere overnatning med den 13-årige Gavin Arvizo, som senere beskyldte ham for seksuelt misbrug.

  Jackson benægtede beskyldningerne, og sagde at overnatningerne slet ikke var seksuelle på nogen måde. Elizabeth Taylor forsvarede ham, og sagde at hun havde været der, da de var i seng. "Der var intet unormalt over det" fortalte hun senere Larry King. "Der var ikke noget med berøring. Vi grinede som børn og vi så en masse Walt Disney. Der var intet mærkeligt over det".

  I løbet af de to år mellem anklagerne og retssagen blev Jackson angiveligt afhængig af petidin (Demerol), og tabte sig voldsomt i vægt. Retssagen People v. Jackson begyndte den 31. januar 2005 i Santa Maria, Californien, og varede fem måneder, frem til slutningen af maj. Jackson blev frifundet for samtlige anklager og fik dermed oprejsning.

  2006–09: De sidste år

  Nedlukningen af Neverland Ranch for at spare penge førte til mange rapporter om at Jackson skulle have finansielle problemer.

  Jackson blev tildelt Diamond Award ved World Music Awards 15. november 2006 for at have solgt over 100 millioner album.

  25-året for udgivelsen af Thriller blev markeret med udgivelsen af Thriller 25, som tilføjede den tidligere ikke-udgivne sang "For All Time" og remixes. To remixes blev udgivet som singler og blev solgte nogenlunde succesfuldt: "The Girl Is Mine 2008" og "Wanna Be Startin' Somethin' 2008". Thriller 25 solgte godt som genudgivelse, og blev nummer et på hitlisterne i otte lande.

  Fortress Investments truede med at overtage Neverland Ranch, som Jackson havde lagt i pant for lån, som løb op i mange millioner dollars. Fortress valgte dog at sælge Jacksons gæld til Colony Capital LLC. I november overførte Jackson retten til Neverland Ranch til Sycamore Valley Ranch Company LLC, som var et joint venture mellem Jackson og Colony Capital LLC. Denne handel fjernede Jacksons gæld, og han modtog efter sigende 35 millioner dollars ekstra fra handlen. Ved hans død ejede Jackson stadig en andel in Neverland/Sycamore Valley, men det er uvist hvor meget der var tale om.

  Før hans død havde Jackson planlagt at optræde ved 50 udsolgte koncerter foran over en million mennesker på O2 arena i London. Koncerterne var planlagt at begynde den 13. juli 2009 og slutte den 6. marts 2010. Ifølge Jacksons hjemmeside slog billetsalgene til koncerterne flere rekorder. Under en pressekonference antydede Jackson muligheden for at han ville trække sig tilbage fra livet som popmusiker.

  Singlen "This Is It" blev udgivet den 12. oktober 2009 og et album med samme navn blev udgivet 26. oktober samt en film Michael Jackson's This Is It den 28. oktober.

  Død og mindekoncert

  Den 25. juni 2009 faldt Jackson om i sit lejede hus på 100 North Carolwood Drive i Holmby Hills-distriktet i Los Angeles. Hans personlige læges forsøg på at genoplive ham slog fejl.

  Flere amerikanske nyhedssider måtte efter nyheden slap ud se deres servere overbelastet af de mange besøgende, der ville læse mere om popikonets død. Blandt andet blev CNN's voldsomt overbelastede, da besøgstallet inden for en time steg med 500 %.

  Mindetjenesten blev afholdt den 7. juli 2009 i Staples Center i Los Angeles, efter en privat mindegudstjeneste for familien i Forest Lawn Memorial Park's Hall of Liberty. Jacksons kiste var til stede under mindekoncerten, som blev sendt live over hele verden, og blev set af op mod en milliard mennesker, men der blev ikke udsendt nogen information om hans ligs endelige anbringelse.

  Den 29. august 2009 blev obduktionsrapporten offentliggjort, og den fastslog, at Michael Jackson blev dræbt med dødelige mængder propofol. Hans personlige læge, Conrad Murray, blev i november 2011 idømt 4 års fængsel for drabet.NBC

  Musikalsk stil og optræden

  Inspiration

  Genremæssigt havde Jackson rod i Rhythm and blues, Motown, pop og soul. Han hentede inspiration fra en lang række samtidige musikere som fx Little Richard, James Brown, Jackie Wilson, Diana Ross, David Ruffin, Gene Kelly, Fred Astaire, Sammy Davis, Jr., The Isley Brothers og Bee Gees.

  Som ung lærte Jackson meget sangteknik fra Diana Ross.

  Temaer og genrer

  Steve Huey fra Allmusic har skrevet, at Jacksons alsidighed i hans solokarriere har tilladt ham at eksperimentere med flere temaer og genrer.

  I modsætning til mange kunstnere skrev Jackson ikke sine sange på papir. I stedet dikterede han til en lydoptager, og når han optog, sang han efter hukommelsen.

  Ifølge Huey forfinede Thriller Off the Walls styrker; danse- og rocknumrene var mere aggressive, mens popsangene og balladerne var blødere og mere sjælefulde.

  På Bad kan Jacksons koncept med den glubske elsker ses på rocksangen "Dirty Diana".

  HIStory skaber en atmosfære af paranoia.

  Sangteknik

  Jackson begyndte at synge allerede som barn, men hans stemme og sangteknik ændrede sig meget med årene. Fra 1971 til 1975 gik Jacksons stemme fra sopran til tenor.

  Musikvideoer og koreografi

  I All Music Guide omtales Jackson som musikvideoens konge, og det omtales hvordan han gjorde musikvideo til en kunstform og et reklameværktøj ved at lave videoer med komplekse historier, avanceret dans, special effects og gæsteoptræden af berømte personer samtidig med, at Jackson nedbrød grænserne for, hvad en sort kunstner kan gøre.

  Indflydelse

  Jackson havde en betydelig indflydelse på musik og kultur på verdensplan. Han nedbrød racebarrierer, ændrede musikvideoen til en kunstform og banede vejen for moderne popmusik i sit hjemland. Jacksons værker, hans umiskendelige musikalske lyd og vokalstil har påvirket snesevis af hip hop-, pop- og R&B-kunstnere, heriblandt Mariah Carey,

  Michael Jackson blev sat på Hollywood Walk of Fame i 1984. I hele sin karriere har han modtaget en stor mængde ærestitler og -priser, deriblandt World Music Awards' "Årtusindets bedst-sælgende mandlige pop-kunstner", American Music Award's "Århundredets kunstner"-pris og Bambi's "Årtusindets popkunstner"-pris.

  Han blev beskrevet som "en ustoppelig mastodont, besat af alle værktøjer til at kunne dominere hitlisterne nærmest efter forgodtbefindende: en øjeblikkeligt genkendelig stemme, øje-eksploderende dansetrin, overvældende musikalsk alsidighed og læssevis af ren og skær stjernekraft".

  Hans samlede indtjening fra royalties på sine soloplader og musikvideoer, indtægter fra koncerter og endosseringer i sin levetid er blevet anslået til 500.000.000$; nogle analytikere har spekuleret i at hans besiddelser i sit musikkatalog kan være flere milliarder dollars værd..

  Heal The World Foundation, som Jackson grundlagde i 1992, vil fortsætte sin virksomhed som en måde at bevare mindet om Jackson som en humanitær person. Som en af verdens mest berømte mænd gjorde Jacksons voldsomt omtalte privatliv, kombineret med hans succesfulde karriere, ham til en del af populærkulturen i fire årtier.

  Diskografi

  • 1971: Got to Be There
  • 1972: Ben
  • 1973: Music and Me
  • 1975: Forever, Michael
  • 1979: Off the Wall
  • 1982: Thriller
  • 1982: SoundtrackAlbum Til E.T. E.T. the Extra-Terrestrial (album)
  • 1987: Bad
  • 1991: Dangerous
  • 1995: HIStory
  • 1997: Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix
  • 2001: Invincible
  • 2003: Number Ones
  • 2004: The Ultimate Collection
  • 2005: The Essential Michael Jackson
  • 2008: Thriller 25
  • 2008: The king of pop
  • 2009: This Is It
  • 2010: Michael[191]
  • 2011: Immortal
  • 2012: Bad 25
  • 2012: Immortal World Tour DVD
  • 2014: Xscape
  • 1979: Don't Stop 'Til You Get Enough #1 (USA, Australien & New Zealand)
  • 1980: Rock With You #1 (USA)
  • 1980: Off the Wall
  • 1980: She's Out of My Life
  • 1980: Girlfriend
  • 1982: The Girl Is Mine #1 (Spanien)
  • 1983: Billie Jean #1 (USA, Storbritannien, Italien, Australien, Belgien, Spanien, Irland & Canada)
  • 1983: Beat It #1 (USA, Frankrig, Danmark, Belgien, New Zealand, Canada & Holland)
  • 1983: Wanna Be Startin' Somethin' #1 (Danmark & Holland)
  • 1983: Human Nature
  • 1983: P.Y.T. (Pretty Young Thing)
  • 1984: Thriller #1 (Frankrig, Belgien & Spanien)
  • 1987: I Just Can't Stop Loving You #1 (USA, Storbritannien, Danmark, Italien, Belgien, Irland & Holland)
  • 1987: Bad #1 (USA, Italien, Danmark, Belgien, Spanien, Irland, Canada & Holland)
  • 1987: The Way You Make Me Feel #1 (USA, Italien & Irland)
  • 1988: Man in the Mirror #1 (USA & Italien)
  • 1988: Dirty Diana #1 (USA & Belgien)
  • 1988: Another Part of Me
  • 1988: Smooth Criminal #1 (Danmark, Spanien, Belgien & Holland)
  • 1989: Leave Me Alone #1 (Irland)
  • 1989: Liberian Girl #1 (Irland)
  • 1991: Black or White #1 (USA, Storbritannien, Frankrig, Italien, Australien, Belgien, Slovenien, Spanien, Irland, New Zealand & Canada)
  • 1992: Remember the Time #1 (Frankrig & New Zealand)
  • 1992: In the Closet #1 (Frankrig)
  • 1992: Jam #1 (Frankrig)
  • 1992: Who Is It
  • 1992: Heal the World
  • 1993: Give In To Me #1 (New Zealand)
  • 1993: Will You Be There
  • 1993: Gone Too Soon
  • 1995: Scream/Childhood #1 (Frankrig, Italien, Danmark, Slovenien, Spanien, Irland, New Zealand, Australien, Japan & Canada)
  • 1995: You Are Not Alone #1 (USA, Storbritannien, Slovenien, Irland, New Zealand & Frankrig)
  • 1995: Earth Song #1 (Storbritannien, Tyskland & Slovenien)
  • 1996: They Don't Care About Us #1 (Tyskland, Italien & Israel)
  • 1996: Stranger in Moscow #1 (Spanien)
  • 1997: Blood on the Dance Floor #1 (Storbritannien, Spanien & New Zealand)
  • 1997: Ghosts/HIStory
  • 2001: You Rock My World #1 (Frankrig & Spanien)
  • 2001: Cry
  • 2002: Butterflies
  • 2003: One More Chance
  • 2005: Billie Jean (ft. Snoop Dogg and Pharrell)
  • 2009: This Is It
  • 2010: Hold My Hand
  • 2011: Hollywood Tonight
  • 2011: Behind the Mask
  • 2012: I Just Can't stop Loving You (Bad25 Re-release)

  Henvisninger

  • Brackett, Nathan (2004). Rolling Stone Album Guide. Fireside. ISBN 0-7432-0169-8. 
  • Campbell, Lisa (1993). Michael Jackson: The King of Pop. Branden. ISBN 082831957X. 
  • Campbell, Lisa (1995). Michael Jackson: The King of Pop's Darkest Hour. Branden. ISBN 0828320039. 
  • George, Nelson (2004). Michael Jackson: The Ultimate Collection booklet. Sony BMG.
  • Guinness World Records (2003). Guinness World Records 2004. Guinness. ISBN 1892051206. 
  • Guinness World Records (2005). Guinness World Records 2006. Guinness. ISBN 1-904994-02-4. 
  • Jackson, Michael (1988). Moon Walk. Doubleday. ISBN 0385247125. 
  • Lewis, Jel (2005). Michael Jackson, the King of Pop: The Big Picture : the Music! the Man! the Legend! the Interviews!. Amber Books Publishing. ISBN 0-974977-90-X. 
  • Taraborrelli, J. Randy (2004). The Magic and the Madness. Terra Alta, WV: Headline. ISBN 0-330-42005-4. 

  Yderligere læsning

  • Dineen, Catherine (1993). Michael Jackson: In His Own Words. Omnibus Press. ISBN 0711932166. 
  • Grant, Adrian (1994, 1997, 2002 and 2005). Michael Jackson: The Visual Documentary. Omnibus Press. ISBN 1-84449-432-2. 
  • Jackson, Michael (1988). Moonwalk. Doubleday. pp. 143–144. ISBN 0-434-37042-8. 
  • Jackson, Michael (1992). Dancing the Dream. Doubleday. ISBN 0-385-40368-2. 
  • Jackson, Michael (2006). My World, The Official Photobook, Vol. 1. Triumph International. ISBN 0-9768891-1-0. 
  • Jones, Bob (2005). Michael Jackson: The Man Behind the Mask. Select Books Inc. ISBN 1590790723. 
  • Noonan, Damien (1994) (lydbog). Michael Jackson. Carlton Books. ISBN 1-85797-587-1. 

  Eksterne henvisninger

  LA-ikon

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.