The Quiet Place

In Flames

 • In Flames er et melodisk dødsmetal-band, som blev dannet af guitaristen Jesper Strömblad i 1990 i Göteborg, Sverige. Sammen med bandene At the Gates og Dark Tranquillity var In Flames med til at udvikle genren, der senere blev kendt som melodisk dødsmetal eller Göteborg-lyden.

  På de første tre albums havde bandet en ret varierende besætning, hvor et større antal studiemusikere også bidrog, men ved udgivelsen af Colony fik gruppen etableret en stabil medlemsopstillingen. Ved publiceringen af det sjette album Reroute to Remain viste bandet en ny musikstil, der bevægede sig længere væk fra melodisk dødsmetal, og den fik flere inkarnerede metal-fans til at holde op med at lytte til dem.

  In Flames har været nomineret til tre Grammiser, (den svenske udgave af en Grammy Award) og vandt i 2004 en Grammis i kategorien "Årets hårdrock" med albummet Soundtrack To Your Escape.

  Biografi

  Begyndelsen (1990-1993)

  In Flames blev dannet i 1990 af guitaristen Jesper Strömblad, som spillede i dødsmetal-bandet Ceremonial Oath. Strömblad ønskede at skrive sange, der fulgte en mere melodisk og progressiv retning. Dette var ikke muligt i Ceremonial Oath, og han valgte at forlade denne gruppe for at fokusere på sit nydannede projekt In Flames.

  I 1993 sluttede guitarist Glenn Ljungström og bassist Johan Larsson sig til Strömblad. Sammen begyndte de at indspille en demo, hvor Iwers hjælpsomt bidrog som midlertidig lead guitarist, Alle sangene fra demoen blev inddraget og ændret lidt, eksempelvis sangen "In Flames", hvor den akustiske intro blev droppet.

  Lunar Strain og Subterranean (1994-1995)

  I efteråret 1993 tog Jesper Strömblad, Glenn Ljungström og Johan Larsson til Studio Fredman for at indspille deres debutalbum, Lunar Strain.

  I sommeren 1994 tog bandet atter til Studio Fredman, denne gang for at indspille ep'en Subterranean, der blev udgivet samme år. Endnu engang havde gæstemusikere bidraget under indspilningerne. Henke Forss fra Dawn sang, Daniel Erlandsson og Anders Jivarp deltes om trommespillet, og Oscar Dronjak bidrog med baggrundsvokal i sangen "Stand Ablaze". Subterranean blev In Flames' gennembrud, der skubbede dem op fra undergrundscenen og hjalp dem til en kontrakt med det tyske pladeselskab Nuclear Blast. Til sidst faldt valget på Dark Tranquillitys tidligere forsanger Anders Fridén. De manglede derved kun en trommeslager, og denne plads fik Björn Gelotte. I november var det derfor et fast band, der gik i studiet for at indspille næste album.

  The Jester Race (1996)

  In Flames' andet album The Jester Race blev udgivet i februar 1996. Selvom bandet havde fået en stabil besætning, ydede gæste- og studiemusikere stadig deres bidrag. Oscar Dronjak optrådte som baggrundsvokalist på sangen "Dead Eternity", der oprindeligt stammede fra Subterranean-ep'en, Kaspar Dahlqvist fra Treasure Land indspillede keyboardpassagerne på sangen "Wayfaerer", og Fredrik Johansson fra Dark Tranquillity spillede leadguitar på nummeret "December Flower". Den musikalsk stil blandede melodiske elementer og indflydelse fra 1980'ernes heavy metal-bands som Judas Priest og Dio med thrash- og dødsmetal.

  Bandet deltog i efteråret på Out of the Darkness-festivalen i Tyskland, hvor andre bands som Dimmu Borgir, Cradle of Filth og Dissection også optrådte. Senere hen var de også på festivalturné med Samael, Grip Inc. og Kreator.

  Whoracle (1997-1998)

  I 1997 udgav In Flames ep'en Black-Ash Inheritance, som gav en forsmag på nogle af sangene til det kommende album. På genudgivelsen af The Jester Race i 2002 var alle disse sange også inkluderet.

  Efter udgivelsen valgte både Glenn Ljungström og Johan Larsson pludselig at forlade bandet, hovedsageligt på grund af familie og arbejde.

  In Flames tog derefter på turné i Europa og Japan, hvor de spillede to koncerter og blev godt modtaget. Björn Gelotte skiftede derefter fra trommer til guitar, og Daniel Svensson fra Sacrilige blev rekrutteret som den nye trommeslager. I slutningen af 1998 tog gruppen til Studio Fredman for at indspille deres fjerde album.

  Colony og Clayman (1999-2001)

  In Flames' fjerde album Colony blev udgivet den 22. juni 1999. På udgivelsen bidrog flere gæstemusikere, blandt andet Kee Marcello fra Europe, der spillede leadguitar på nummeret "Coerced Coexistence", produceren Fredrik Nordström som indspillede hammondorgel, og Niklas Sundin fra Dark Tranquillity, der hjalp Anders Fridén med oversættelsen af sangteksterne til engelsk.

  I sommeren efter udgivelsen tog In Flames på turné i både Europa, USA og Japan. Til de senere optrædener vendte Peter Iwers tilbage til bandet, og den 18. december 1999 spillede gruppen en koncert i London sammen med Cradle of Filth og Arch Enemy. In Flames blev utrolig inspireret af turnéen og oplevelserne i USA, og så snart de kom hjem til Sverige gik de i studiet for at indspille deres næste album. Gelotte forklarede, at før i tiden måtte bandet leje studietid for at få tingene sat i gang med musikken og inspirationerne, de var utroligt dovne. Efter de kom hjem fra turnéen, kunne de ikke stoppe med at skrive sange, og ønskede det heller ikke.

  Reroute to Remain (2002-2003)

  I april 2002 tog bandet endnu engang til USA, hvor de turnerede med Iced Earth, Jag Panzer og senere hen Slayer. Da turnéerne var afsluttet, gik In Flames i studiet for at indspille et nyt album. Samtidig blev deres gamle Metallica coversang "Eye of the Beholder" fra 1994 genudgivet på Nuclear Blasts hyldestalbum til Metallica.

  I september 2002 blev In Flames' sjette album Reroute to Remain udgivet. Til forskel fra alle de tidligere udgivelser var dette hverken indspillet i Studio Fedman eller produceret af Fredrik Nordström. Det musikalske indhold viste sig at være meget eksperimenterende og havde indflydelser fra nu metal og rap metal, hvilket eksempelvis kunne høres i nogle af sangenes omkvæd.

  I marts 2003 tog In Flames på turné i Nordamerika sammen med Ministry og Mudvayne, hvilket atter gav dem et helt nyt publikum. Samme forår blev deres ep Trigger udgivet, og den indeholdt blandt andet en coverversion af Genesis' sang "Land of Confusion". Til ep'ens titelspor blev der optaget en musikvideo, hvor man så gruppen kæmpe med Soilwork og deres nummer "Rejection Role".

  I sommeren 2003 meldte Linkin Park afbud til Sveriges største musikfestival, Hultsfredsfestivalen. In Flames kom derfor til at afløse dem, og allerede dagen efter blev de tilbudt som støtteband til Metallica i Madrid, hvor de kom til at spille for over 30.000 mennesker, hvilket var det største publikum, bandet havde spillet for, når man ser bort fra festivaler.

  Soundtrack to Your Escape (2004-2005)

  In Flames havde allerede begyndt indspilningerne til deres syvende album i 2003, hvor de lejede et lille hus i Danmark. Denne indspilningsproces, som de døbte "The Tuborg Sessions",

  Albummet fik navnet Soundtrack to Your Escape og blev udgivet i marts 2004. Musikalsk byggede det videre på den nye stil fra Reroute to Remain. In Flames udgav i denne anledning deres anden single "The Quiet Place", som der senere blev optaget en musikvideo til.

  Soundtrack to Your Escape fik en god modtagelse og solgte den første uge på markedet i USA 10.659 eksemplarer.

  Bandets gamle pladeselskab Regain Records valgte på samme tidspunkt at genudgive Lunar Strain og Subterranean med ekstra spor tilføjet. I juni blev In Flames tildelt Metal Hammers pris "bedste undergrundsband."

  I februar 2005 var In Flames klar med en ny turné, hvor de denne gang var støtteorkester for Judas Priest på deres turné i Europa. Gennem hele foråret var bandet i Dug-Out Studios, hvor de var i gang med at indspille deres nye album. I mellemtiden udkom dvd-sættet Used & Abused - In Live We Trust også. Gruppen valgte endvidere et pladeselskab ekstra, som endte med at blive Ferret, der kunne sikre dem en bedre distribution i Nordamerika.

  Come Clarity og A Sense of Purpose (2006-)

  Da bandet var i gang med at indspille deres næste album, fik det den foreløbige titel Crawl Through Knives, der dog blev ændret til Come Clarity,

  Come Clarity blev også godt modtaget og solgte over 24.000 eksemplarer den første uge på markedet i USA, og albummet nåede placeringen som nummer 58 på Billboard hitlisten.

  I september 2007 drog In Flames til deres eget IF Studios for at indspille det niende album. Under indspilningerne udgav de to dagbogsdokumentarer, som dækkede over indspilningsprocessen. Samme år bidrog bandet til opsamlingsalbummet Viva La Bands, Volume 2 med sangen "Abnegation".

  Den 7. marts 2008 udgav In Flames singlen "The Mirror's Truth", dog udelukkende i Europa. Bandet havde på dette tidspunkt allerede indspillet musikvideoen til titelsporet "The Mirror's Truth", som var den eneste sang fra singlen, der var inkluderet på det kommende album.

  Den 12. februar 2010 blev det annonceret, at Jesper Strömblad forlod In Flames, som følge af sine alkoholproblemer:

  Om episode udtalte de resterende medlemmer: "Vi mister en god guitarist, men for at kunne beholde en god ven er dette nok det bedste (...) Vi er og vil altid stå bag Jesper 100% på hans vej mod heling."

  Musikalsk stil, indflydelse og logo

  Jesper Strömblad dannede In Flames for at skrive musik, der blandede Iron Maidens guitarstil med dødsmetal.

  In Flames' musikalske stil er karakteriseret ved harmoniseret leadguitarmelodier, hvor der i sangene af og til forekommer akustiske passager. På tidlige udgivelser som The Jester Race brugte In Flames ofte to harmoniserede leadguitarer til at spille over en rytmeguitar, men bandet bevægede sig dog senere væk fra denne tendens, da der kun var to guitarister i bandet, og det derfor var svært at spille sangene live. Lige siden Reroute to Remain har gruppen skrevet sange med fokus på at kunne spille dem live. In Flames' vokalstil er karakteriseret ved brugen af growl, som af og til bliver varieret med rensang. På nyere albums som Come Clarity har bandet gjort mere ud af rensangen, især i omkvædene.

  Sangskrivning

  Gennem In Flames' karriere har indholdet af deres sangtekster varieret en del. På de tidlige udgivelser som eksempelvis The Jester Race og Whoracle fokuserede de meget på astrologi, menneskeheden og andre verdensomspændende temaer. Om dette har Anders Fridén sagt:

  Indflydelse

  Sammen med Dark Tranquillity og At the Gates anses In Flames som pionerer inden for genren melodisk dødsmetal eller Göteborg-lyden, der opstod i 1990'erne.

  In Flames har efterfølgende inspireret mange bands og været en direkte inspiration for metalcore-bevægelsen, da blandt andet As I Lay Dying, I et interview nævnte Anders Fridén dog sin holdning til bands der var inspireret af dem:

  The Jester Head

  Da In Flames var i gang med indspilningerne til deres andet album The Jester Race, kom Anders Fridén og Niklas Sundin på den ide at lave et logo/maskot til bandet.

  Medlemmer

  Nuværende medlemmer

  • Anders Fridén – Vokal (1995– )
  • Björn Gelotte – Guitar (1995– )
  • Peter Iwers – Bas (1997– )
  • Daniel Svensson – Trommer (1998– )

  Tidligere medlemmer

  • Glenn Ljungström – Guitar (1993–1997)
  • Johan Larsson – Bas (1993–1997)
  • Niclas Engelin – Guitar (1997–1998)
  • Jesper Strömblad – Guitar (1990– 2010)

  Midlertidige musikere

  • Anders Jivarp – Trommer (Subterranean)
  • Carl Näslund – Guitar (Lunar Strain)
  • Charlie Storm – Keyboard (Colony og Clayman)
  • Daniel Erlandsson – Trommer (Subterranean)
  • Fredrik Nordström – Keyboard (The Jester Race)
  • Henke Forss – Vokal (Subterranean)
  • Jocke Göthberg - Vokal (Subterranean)
  • Mikael Stanne – Vokal (Lunar Strain)
  • Örjan Örnkloo – Keyboard (Reroute to Remain, Soundtrack to Your Escape og Come Clarity)

  Fodnoter

  Eksterne henvisninger

  GA-ikon.

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.