Madonna - 4 Minutes

Alle musikvideoer fra Madonna

Madonna

Om Madonna

Madonna Louise Ciccone, kendt som Madonna (født 16. august 1958) er en af de mest indflydelsesrige kvindelige popstjerner i verden. Madonna har været og er et forbillede for mange pop-sangerinder takket være sin evne til kunstnerisk at genopfinde sig selv, mens hun stadig bevarer fuld kontrol over karrieren.

Madonna er også en af de mest kommercielt succesrige kunstnere i popmusikkens historie. Den amerikanske pladeindustri anfører hende som den bedst sælgende kvindelige rockstjerne i det tyvende århundrede og som den kvindelige kunstner i USA, som har solgt næstflest albums med 63 millioner og over 200 millioner albums på verdensplan.

Blandt hendes kælenavne er Emmy, Nonni, Maddy og Madge.

Hun er født Madonna Louise Ciconne. Da hun blev firmet, antog hun firmelsesnavnet Veronica. I 2004 tog hun også det jødiske navn Esther, som på hebraisk betyder "stjerne", i forbindelse med den jødisk-mystiske disciplin kabbala som hun er stor tilhænger af. Veronica og Esther er dog ikke en del af hendes officielle navn.

  • Forældre: Far: Silvio 'Tony' Ciccone. Mor: Madonna Fortin Ciccone. (Madonna Fortin døde som 30-årig i december 1963 af brystkræft.) Senere giftede Silvio Ciccone sig med sin husholderske, svenske Joan Gustafsson.
  • Søskende: Anthony Ciccone, Martin Ciccone, Melanie Ciccone, Paula Ciccone og Christopher Ciccone samt de to halvsøskende Jennifer og Mario.
  • Ægteskaber: Sean Penn (1985 – 1989), Guy Ritchie (2000 – 2008)
  • Børn: Datteren Lourdes Maria Ciccone Leon, født 1996 (navnet Lourdes valgte Madonna bl.a fordi byen er forbundet med mirakler, og fordi hendes egen mor gerne ville rejse dertil. Navnet Leon har hun fra sin far, Carlos Leon), sønnen Rocco John Ritchie, født 2000 (far, Guy Ritchie)

I 2006 adopterede hun sønnen David fra Malawi. I år 2008 adopterede Madonna ligeledes fra Malawi, denne gang datteren Mercy James.

Diskografi

  • 1983 Madonna, solgt i 8.000.000 eksemplarer verden over
  • 1984 Like a Virgin, 19.500.000
  • 1986 True Blue, 20.000.000
  • 1987 Who's That Girl, 6.000.000
  • 1987 You Can Dance, 7.000.000
  • 1989 Like a Prayer, 13.500.000
  • 1990 I'm Breathless, 6.700.000
  • 1990 The Immaculate collection, 23.000.000
  • 1992 Erotica, 5.000.000
  • 1994 Bedtime Stories, 7.000.000
  • 1995 Something to Remember, 10.000.000
  • 1997 Selections From Evita, 17.000.000
  • 1998 Ray of Light, 15.000.000
  • 2000 Music, 13.000.000
  • 2001 GHV2, 8.000.000
  • 2003 American Life, 5.000.000
  • 2005 Confessions on a Dance Floor, 8.000.000
  • 2006 I'm Going To Tell You a Secret, 1.000.000
  • 2007 The Confessions Tour: Live From London DVD-CD/DVD, 1.200.000
  • 2008 Hard Candy 3.000.000
  • 2009 Celebration
  • 2012 MDNA

Filmografi

  • 1979 A Certain Sacrifice
  • 1985 Skrupskør med dig
  • 1985 Helt vild med Susan (Desperately Seeking Susan)
  • 1986 Chok i Shanghai (Shanghai Surprise)
  • 1987 Who's That Girl?
  • 1989 Bloodhounds of Broadway
  • 1990 Dick Tracy
  • 1991 I seng med Madonna (Truth or Dare)
  • 1992 Skygger og tåge (Shadows and Fog)
  • 1992 I en klasse for sig (A League of Their Own)
  • 1993 Snake Eyes (Dangerous Game)
  • 1993 Klædt af til mord (Body of Evidence)
  • 1995 Four Rooms
  • 1995 Blue In The Face
  • 1996 Girl 6
  • 1996 Evita
  • 2000 Det Næstbedste (The Next Best Thing)
  • 2002 Die Another day
  • 2002 Swept Away
  • 2003 Will & Grace
  • 2006 Arthur og Minimoyserne (Arthur and the Invisibles)

Se også

  • Confessions Tour

Kilder

Litteratur

  • Christopher P. Andersen: Madonna (EBF, 1991)
  • Nicolas Barbano: Madonna: "Jeg bli'r ophidset af at hidse dig op!" (PS Pige-Special nr. 12, 1995)
  • Svend Rasmussen: Enlig myte og mor (Zoo Magazine nr. 13, 1998)
  • Torben Holleufer: Lady Madonna – passerer 50 i overhalingsbanen (Gaffa nr. 8, 2008)
  • J. Randy Taraborrelli: Madonna – en intim biografi (Lindhardt og Ringhof, 2008)

Eksterne henvisninger

Fodnoter

Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.