Laid Back

  • Laid Back er en dansk musikgruppe, som startede i 1979. Duoen består af Tim Stahl (Vokal, Keyboard, trommer, bas), og John Guldberg (Vokal, Guitar, bas), og musikstilen består mest af afslappet synthpop. Stahl og Guldberg mødte hinanden i et orkester der hed Starbox Band, som ikke havde væsentlig succes. Samtidig var de begge frustrerede over at det ofte kunne være svært at samle hele orkestret når der skulle øves. Derfor blev de enige om at prøve at starte en duo, hvor de gjorde brug af de moderne muligheder for selv at spille alle instrumenter via multisporsbåndoptagere og sequencere.

    I første omgang havde duoen svært ved at få en dansk pladekontrakt, og derfor forsøgte de sig i Tyskland, hvorefter de i 1981 udgav deres debutplade "Laid Back". Singlen "Maybe I'm Crazy" fra denne plade blev et stort hit i Danmark, og derefter var det væsentlig nemmere af få en dansk kontrakt.

    Laid Back fik stor succes i udlandet som en af de eneste danske grupper i første halvdel af 1980'erne. Det var med albummet Keep Smiling fra 1983, der indeholdt flere hits – de hittede dog ikke de samme steder, men de forskellige singler hittede forskellige steder i verden:

    • Sunshine Reggae blev et af de største hits fra en dansk kunstner nogensinde. Det blev især et stort hit på det europæiske kontinent (især Sydeuropa og Tyskland) og i Sydamerika. "Sunshine Reggae" har solgt over 8 millioner singler.[1] Samlet har den solgt mere end end 20 millioner eksemplarer, inklusiv salg af opsamlingsalbum hvor sangen er på.[2][3]
    • White Horse blev et stort klubhit i USA og er betragtet som en ret stilskabende danseklassiker.

    Selv hitmageren Prince lister dette nummer som ét af hans absolutte favoritnumre fra andre kunstnere.

    • High Society Girl blev et mellemstort hit i Nordeuropa, bl.a. Tyskland og Danmark.
    • Elevator Boy blev et mindre hit i bl.a. Storbritannien.

    De to efterfølgende albums "Play It Straight" og "See You In The Lobby" fik dog knap så stor popularitet, men gruppen fik et stort comeback omkring 1989/1990 med hittet Bakerman – ikke mindst takket være videoen til nummeret, der var instrueret af Lars von Trier. Videoen blev en af de mest populære på den europæiske del af MTV og blev på et tidspunkt kåret som en af 100 bedste videoer nogensinde.

    Laid Back var hermed gen-etableret som et stort musiknavn i Danmark med flere hjemlige hits. Men ingen nåede siden da rigtig ud over de danske grænser. Dog er især Sunshine Reggae og White Horse fra tid til anden blevet remixet eller samplet af andre kunstnere, der har givet Laid Back en smule popularitet igen. Især havde Funkstar De Luxe i 2000 et stort hit med et remix af "Sunshine Reggae".

    Samplinger af White Horse findes bl.a. på:

    • "Be free" med The Black Eyed Peas
    • "Touch It" med Monifah
    • "Saft" med Die Fantastischen Vier
    • "Fantasize" med Rob Mello
    • "Overtime" med Girl Talk
    • "ADC Loot" med Coon Daddy
    • SexyBack (Ol´Skool Remix) med Justin Timberlake
    • "Drop It Like It´s Hot" Snoop Dogg Feat. Pharrell Williams

    Laid Back modtog Robertprisen for året filmmusik i 2002 for temaet til Wikke-Rasmussen filmen Flyvende farmor.

    I 2010 udgav duoen nummeret "Cocaine cool", som var blevet påbegyndt allerede i 1982, men som altså først blev færdiggjort 28 år senere. Samtidig var dette den første plade der blev udsendt på gruppens eget nystartede plademærke Brother Music.

    I 2013 vandt Laid Back DR1's komponistkonkurrence om at lave ny kanalmusik - de små stykker musik der kører i baggrunden mellem TV-programmerne.

    Diskografi

    Albummer

    • Laid Back (1981)
    • Keep Smiling (1983)
    • Play It Straight (1985)
    • See You in the Lobby (1987)
    • Hole in the Sky (1990)
    • Why Is Everybody in Such a Hurry (1993)
    • Laidest Greatest (1995)
    • Unfinshed Symphonies (1999)
    • Happy Dreamer (2004)
    • Good Vibes - The Very Best of Laid Back (2008)
    • Cosmic Vibes (2011)
    • Cosyland (2012)
    • Uptimistic Music, Vol. 1 (2013)

    Singler

    • Maybe I'm Crazy (1980)
    • China Girl (1981)
    • Boliva (1981)
    • Boliva/Maybe I'm Crazy (1981)
    • Maybe I'm Crazy (1981)
    • Night Train Boggie (1981)
    • High Society Girl (1982)
    • Step Out Of Your Box/High Society Girl (1982)
    • Sunshine Reggae (1983)
    • White Horse (1983)
    • Elevatorboy (1983)
    • One Life/It's The Way You Do It (1985)
    • I'm Hooked (US Dance Mix) (1985)
    • Don't Run Froom Your Shadow (1985)
    • Party at the White House (1987)
    • It's a Shame (1987)
    • So this is X.mas (1987)
    • Bakerman (1989)
    • Highway of Love (1990)
    • Bet It on You (1990)
    • Groovie Train (1993)
    • I Can't Live Without Love (1993)
    • We Don't Do It (1995)
    • Tæt På Ækvator 1996 Version (Lis Sørensen & Laid Back) (1996)
    • Feels Like Heaven (Ringo Brothers Remix) (1999)
    • Key to Life (1999)
    • Sunshine Reggae 2000 (vs. Funkstar De Luxe) (2000)
    • Beautiful Day (2004)
    • People (2005)
    • Happy Dreamer (2005)
    • Bakerman (Shaun Baker featuring Laid Back) (2006)
    • Cocaine Cool (2010)
    • Gethigh (2011)
    • Cocaine Cool (vs. Soul Clap) (2011)
    • Bohemian Soul (Kasper Bjørke featuring Laid Back) (2012)
    • Rocketship To Mars (2013)
    • Clear Your Mind (2013)
    • White Horse (Funkerman Remix) (2013)

    Referencer

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.