Glor På Vinduer

Anne Linnet

 • Anne Kristine Linnet (født 30. juli 1953 i Åbyhøj) er en dansk sangerinde og komponist. Hun har været en del af den danske musikscene siden 1970'erne, og er én af de få sangerinder der har været populær igennem flere årtier. Hun har udgivet adskillige soloalbum og været medlem af Tears, Shit & Chanel, Anne Linnet Band og Marquis de Sade. Anne Linnet har opnået anerkendelse for hendes ærlige og ofte politiske og feministiske tekster, og hendes eksperimenterende musikgenrer. Hun har desuden gjort sig bemærket for sin åbenhed omkring sin biseksualitet.

  Liv og karriere

  Op gennem 1970'erne var Anne Linnet medlem af Shit & Chanel, som med sin kvindepolitiske musik uden paroler nåede ud til et bredt publikum. Derudover indspillede Anne Linnet i 1977 og udgav i 1978 Kvindesind, hvor hun fortolkede Tove Ditlevsens digtsamling af samme navn fra 1955. Produceren var Holger Laumann. Udkom på CD i 1988.

  Efter Shit & Chanel fortsatte hun med nye projekter, og hun fik et stort hit med "Det er ikke det du siger" med Anne Linnet Band. I 1980'erne dannede hun Marquis de Sade, der med sin – for Anne Linnet – nytænkende rytmik var meget præget af musikken i firserne, fx Eurythmics. Denne gruppe udgav to plader, hvoraf Hvid Magi fostrede kæmpehittet "Venus".

  I forbindelse med at Tove Ditlevsens roman Barndommens gade blev filmatiseret i 1986, satte Linnet melodi til en række af Ditlevsens digte – herunder "Barndommens Gade".

  Sammen med pladeselskabsmanden Jan Degner grundlagde hun i 1988 pladeselskabet Pladecompagniet. I 1994 blev selskabet solgt til den danske afdeling af Sony Music.

  I 1988 udgav hun Jeg er jo lige her, der blev hendes mest kommercielt succesfulde album med 400.000 solgte eksemplarer i Danmark Åbningsnummeret "Tusind stykker" blev et stort hit. Björn Afzelius indspillede en svensk version, "Tusen bitar", som blev et stort hit i Sverige.

  I 1989 udgav Anne Linnet "Min sang" i samarbejde med Johannes Møllehave som skrev alle albummets tekster. Dette samarbejde har også ført en lang række kirkekoncerter med sig.

  I 1996 skrev hun kammeroperaen Thorvaldsen.

  Anne Linnet stiftede i 1999 pladeselskabet Circle Records.

  I 2000 udgav hun sine erindringer. Bogen fik titlen Hvor kommer drømmene fra. Hun har desuden udgivet digte og børnebøgerne om hunden Ivan.

  I foråret 2006 udstillede hun sine malerier i Rundetårn.

  I 2007 udsendte hun albummet Akvarium. Albummet opnåede en førsteplads på hitlisten, hvilket var første gang siden 1989-albummet Min sang.

  I efteråret 2010 havde en dansk version af den internationale ABBA-musical Mamma Mia! premiere. De danske tekster er skrevet af Anne Linnet.

  I august 2012 blev det meddelt, at Anne Linnet vil erstatte Cutfather som dommer i sæson 6 af X Factor (Danmark) ved siden af Thomas Blachman og Ida Corr. I september 2013 blev det meddelt, at Anne Linnet vil blive erstattet af tidligere dommer Remee i sæson 7.

  Privatliv

  Annet Linnet er student fra Århus Statsgymnasium, og uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium.

  Anne Linnet har levet sammen med både mænd og kvinder, og er gennem tiden blevet et lesbisk ikon. Hun var fra 1974 til 1985 gift med jazzsaxofonisten Holger Laumann med hvem hun fik børnene Eva og Jan Martin, som siden har skiftet navn til henholdsvis Evamaria og Marcus.

  I 1988 fik hun sønnen Alexander med Mads Buhl Nielsen. Alexander debuterede i 2010 som sanger under kunstnernavnet Xander. I 2006 adopterede Anne Linnet det rumænske søskendepar Maria og Peter.

  Den 6. juni 2010 berettede B.T. at Anne Linnet havde indgået registreret partnerskab og ventede barn med den 23-årige Tessa Franck. Tessa Frank Linnet fødte den 31. juli 2010 en datter ved navn Isolde Elisabeth Franck Linnet. Den 19. april 2013 fødte Tessa en dreng, der fik navnet Nemo. I December 2013 offentliggjorde Anne Linnet, at parret netop var blevet skilt.

  Bogudgivelser

  • Glimt, digtsamling, 1983
  • Hvor kommer drømmene fra, erindringer, 2000
  • Testamentet, 2012

  Kilder

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.