"You Lost Me" Sneak Peak

Christina Aguilera

 • Christina María Aguilera (født 18. december 1980) er en amerikansk pop-sangerinde og sangskriver. Hun debuterede i underholdningsindustrien i en relativt tidlig alder, efter hun havde indsunget titelnummeret til filmen Mulan. Hun opnåede stor anerkendelse fra anmelderne såvel som høje salgstal med sit debutalbum, Christina Aguilera (1999), hvoraf fire numre blev hitsingler. Desuden bidrog albummet til, at hun vandt en Grammy Award – noget der også blev hjulpet på vej af et latino pop-album, et album med julesange, udgivet i samme periode samt hendes medvirken på soundtracket til filmen Moulin Rouge!.

  Hendes andet studiealbum, Stripped (2002), hvor hun i højere grad havde indflydelse på den kunstneriske proces, fortsatte tendensen og solgte godt, mens pladen ifølge anmeldelserne dog ikke levede op til debuten. Desuden blev hun kritiseret for sit image, som mange opfattede som voldsomt seksuelt betonet. Albummet blev modtaget med høje salgstal og positive anmeldelser.

  Aguileras stemme har ofte fået opmærksomhed. Den amerikanske avis, The New York Times har beskrevet hendes stemmeleje som "bemærkelsesværdigt".

  Biografi

  Opvæksten og grundstenene til karrieren

  Aguilera blev født på Staten Island, New York som datter af Fausto Wagner Xavier Aguilera og Shelly Loraine Fidler. Faderen – der var sergent i den amerikanske hær – blev født i Guayaquil, Ecuador, mens moderen var af tysk, fransk, engelsk, irsk og hollandsk afstamning.

  Aguileras bedstemor var den første, som anerkendte hendes sangevner. Aguilera havde siden hun var lille, ønsket sig at blive sangerinde, og gennem opvæksten havde hun idoler som Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Etta James, Judy Garland, Lena Horne, Barbra Streisand, Otis Redding, Madonna, Marvin Gaye, Gladys Knight, Patti LaBelle, Donna Summer, Minnie Riperton, Bessie Smith, Whitney Houston, Stevie Wonder og Aretha Franklin. Som barn optrådte hun i – og vandt – flere talentkonkurrencer, og Aguilera blev snart kendt i medierne som "den lille pige med den store stemme".

  Den 15. marts, 1990 medvirkede hun på Star Search, hvor hun sang Etta James' A Sunday Kind of Love, men vandt dog ikke. Kort efter vendte hun hjem og medvirkede på Pittsburghs KDKA-TVs Wake Up with Larry Richert, hvor hun optrådte med den samme sang. Folk bemærkede her, at den 10-årige pige "lød som en på 20". Da showet sluttede i 1994, begyndte Aguilera at indspille demobånd i håb om at få en kontrakt med et pladeselskab.

  1998–2001: Begyndelsen inden for popmusik

  I 1998 sang Aguilera det høje "E" (det andet "E" over det midterste "C") på en coverversion af Whitney Houstons Run to You, som hun indspillede med en gammel båndoptager på sit badeværelse. På baggrund af dette – som i musikbranchen betragtes som noget særligt – blev hun udvalgt til at indspille sangen Reflection til Disneys tegnefilm, Mulan (1998). Indspilningen af Reflection førte til, at Aguilera samme uge fik en kontrakt med RCA Records. Sangen gik ind på top 20 på The Hot Adult Contemporary Tracks chart og blev desuden nomineret til en Golden Globe for bedste sang i 1998.

  Aguileras eponyme debutalbum Christina Aguilera blev udgivet i USA i august 1999. Det gik til tops på Billboard 200 og canadiske albumlister og solgte over 8 millioner kopier alene i USA. Genie in a Bottle, What a Girl Wants og Come on Over Baby (All I Want Is You) kom ind i toppen af Billboard Hot 100 i 1999 og 2000, mens I Turn to You nåede top fem. Aguilera vandt en Grammy Award i kategorien "Best New Artist" ved Grammy Awards 2000 og blev også nomineret til "Best Female Pop Vocal Performance" for Genie in a Bottle. Ifølge albummets sangskrivere, som medvirkede i dokumentaren Driven, ønskede Aguilera at vise kraften og dristigheden i sin stemme under reklamefremstødet for albummet, hvorfor hun både optrådte akustisk og medvirkede ved tv-shows, kun akkompagneret af klaver. Hun sluttede året med en optræden på MTV's 2 Large New Year's Special, hvilket gjorde hende til MTVs første kunstner i det nye årtusinde.

  Senere i 2000 fremhævede Aguilera sin Latino-afstamning, og fulgte den tids Latin pop-trend, ved at udgive sit første spanske album, Mi Reflejo. Dette indeholdt spanske versioner af sange fra hendes engelske debut såvel som nye spanske numre. Det nåede ind på top 30 på Billboard 200 og blev nummer ét på Latin albumlisterne, foruden at det i 2001 indbragte Aguilera en Latin Grammy Award for "Best Female Pop Vocal Album". Singlen Falsas Esperanzas fra albummet nåede top 40 i Argentina. Ricky Martin bad hende om at medvirke i en duet med ham selv på nummeret Nobody Wants to Be Lonely fra hans eget album Sound Loaded; da dén blev udgivet i 2001 som albummets anden single, nåede den op på top 5 i Storbritannien og Tyskland, top 20 i USA og top 40 i Canada, Schweitz og Australien. I midten af 2000 varmede Christina Aguilera op for ingen ringere end TLC på deres Amerikanske turné i 1½ måned.

  I 2001 blev Aguilera, rapperen Lil' Kim samt sangerinderne Mya og P!nk (Pink) valgt til at lave en nyindspilning af Patti LaBelles single, Lady Marmalade fra 1975 til soundtracket til filmen Moulin Rouge!. Lady Marmalade lå nummer ét på Hot 100 i USA i fem uger og blev også nummer ét i 11 andre lande. Desuden indbragte den de fire kunstnere en Grammy Award i 2001 for "Best Pop Collaboration with Vocals".

  Samme år kunne man finde en single kaldet Just Be Free – en af de demoer Aguilera optog, da hun var ca. 15 år gammel – på hylderne i flere butikker. Da RCA Records opdagede singlen, anbefalede de officielt fans ikke at købe den og fik de tyske myndigheder til at trække den tilbage.

  Selvom Aguileras debutalbum blev godt modtaget, var hun alligevel ikke tilfreds med den musik og det image, som hendes managere havde skabt til hende. På dette tidspunkt blev Aguileras musik markedsført som dét, man med et nedladende udtryk kan kalde for tyggegummipop blandt andet på grund af dens popularitet og financielle muligheder. Hun udtalte dog offentligt, at hun havde planer om, at det næste album skulle have meget mere dybde, både musikalsk og tekstmæssigt.

  I oktober 2000 sagsøgte Aguilera sin manager, Kurtz, for upassende og overdreven indflydelse på hendes professionelle aktiviteter, såvel som for bedrageri. Ifølge retslige dokumenter beskyttede Kurtz ikke hendes rettigheder og interesser, men handlede i stedet efter sine egne på bekostning af hendes. Søgsmålet blev rejst efter, at Aguilera opdagede, at Kurtz brugte mere af hendes provision, end det var ham tilladt, og at han desuden havde betalt andre managere for at hjælpe sig. Hun ansøgte også California State Labor Commission for at få dem til at annullere sin kontrakt. Efter at samarbejdet med Kurtz var blevet afbrudt, blev Irving Azoff hyret som hendes nye manager.

  2002–2003: Udvikling af musik og image

  I oktober 2002 efter en lang forsinkelse blev Aguileras andet engelske album, Stripped udgivet. Størstedelen af dette havde Aguilera (som for nylig havde skrevet kontrakt med BMG Music Publishing) været med til at skrive. Det var påvirket af mange emner og musikgenrer, deriblandt rhythm and blues, gospel, soul, ballader, pop rock, hiphop og jazz. Sammenlignet med debuten blev det af flertallet af anmelderne ikke modtaget nær så godt, og hendes udvikling af et seksuelt provokerende image, overskyggede hendes stemme. Efter udgivelsen tog hun del i fotoserier for magasiner som Maxim, Rolling Stone

  Til at begynde med havde det seksuelt appelerende image en negativ effekt på Aguilera i USA. Alt imens videoen til singlen, Dirrty blev et stort hit på MTV, skuffede den på singlehitlisten i USA. Den blev dog et hit verden over og gik nummer ét i flere lande. Selve albummet nåede top 5 i Storbritannien, USA of Canada. Den anden single, Beautiful, blev et stort radiohit (den næstmest spillede sang på dansk radio i 2003

  I juni deltog Aguilera i den sidste del af Justin Timberlakes internationale Justified-turné, der fandt sted i USA. Denne del af turnéen blev forsynet med en undertitel, således den blev kendt som Justified & Stripped tour. I august styrtede en lysinstallation ned fra loftet i Boardwalk Hall i Atlantic City, New Jersey, hvilket udrettede store skader på lyd- og videoudstyret nedenunder. Idet ulykken skete flere timer før showet, blev kun scenefolk sårede, men nogle få shows blev aflyst eller udsat. I slutningen af året fortsatte Aguilera med at turnere internationalt uden Timberlake, og ændrede turneens navn til the Stripped tour – hun farvede desuden sit hår sort. Det blev en af de mest indbringende turnéer dét år og blev udsolgt flere steder. Læsere af Rolling Stone udnævnte den endvidere til årets bedste turné.

  I lyset af den vellykkede turné blev en anden planlagt til at begynde i midten af 2004 med et nyt tema og med Chingy som opvarmer. Den blev imidlertid droppet på grund af, at Aguilera pådrog sig nogle skader på sit stemmebånd kort før dens begyndelse. Den britiske tabloidavis The Sun rapporterede senere, at dårligt billetsalg og mangel på nyt materiale var de store faktorer, der førte til aflysningen af turnéen. Aguilera har dog senere afkræftet denne påstand.

  I forbindelse med sangerinden og skuespillerinden Madonnas åbningsceremoni ved MTV Video Music Awards 2003 i august, kyssede de to på scenen. Dette skete under fremførelsen af Madonnas Like a Virgin og Hollywood sammen med Britney Spears.

  2004–2005: Efter Stripped

  I en artikel fra januarudgaven af det britiske mandeblad, ZOO blev det påstået, at Aguilera muligvis er biseksuel. Artiklen citerede hende for i et interview at have sagt: "Jeg finder det mere liderligt at se på kvinder end mænd. Beklager, jeg elsker at eksperimentere med min seksualitet. Hvis det betyder piger, så må det være sådan". Hun farvede sit hår rød-blondt og indspillede en reklamemelodi, Hello til en reklame for Mercedes-Benz, hvorved hun blev Mercedes-Benz's nye ansigt udadtil. Kort herefter farvede hun sit hår lyst blondt, klippede det kort og antog således et Marilyn Monroe-udseende.

  I opløbet til det amerikanske præsidentvalg 2004 var Aguilera på flere plakattavler i en reklame for "Only You Can Silence Yourself"; en online-vælgerregistreringsoffensiv, ført af den neutrale, nonprofit kampagne, "Declare Yourself". I disse politiske reklamer kunne man se Aguilera med sin mund syet til for at symbolisere effekten af ikke at stemme. Hun medvirkede også i The Oprah Winfrey Show, hvor hun talte om vigtigheden af at stemme og at tage del i fremtiden.

  I sensommeren 2004 udgav Aguilera to singler. Den første, Car Wash var en genindspilning af Rose Royces discosang i et samarbejde med rapperen Missy Elliott til soundtracket til filmen Shark Tale. Den anden sang var også et samarbejde; denne gang om en single fra en af Nellys dobbeltudgivelser, Sweat med titlen Tilt Ya Head Back. Begge singler fejlede kommercielt i USA, men klarede sig nogenlunde i andre dele af verden. Efter megen forsinkelse blev Aguileras første DVD – en live-optagelse fra turneen, Stripped Live in the UK – udgivet i november 2004. I slutningen af december udgav hun officielt en parfume, kaldet Xpose, som kun føres i nogle få europæiske lande.

  Hun dannede gennem to år par med danseren Jorge Santos fra Brooklyn, indtil forholdet sluttede i september 2001. Hun begyndte efterfølgene at komme sammen med Jordan Bratman i slutningen af 2002; Tre år efter i februar 2005 blev deres forlovelse offentliggjort,

  Aguilera arbejdede sammen med jazzmusikeren Herbie Hancock om at lave en coverversion af Leon Russells A Song for You, indspillet til Hancocks album Possibilities, udgivet august 2005. Aguilera og Hancock blev senere nominerede til en Grammy Award for "Best Pop Collaboration with Vocals". Aguilera vendte desuden tilbage til sine rødder i Mickey Mouse Club, da hun hjalp ved åbningen af Disneylands 50-års jubilæum ved at synge When You Wish upon a Star (på dansk: Når du ser et stjerneskud). I andre sammenhængede samarbejdede hun med Andrea Bocelli om sangen Somos Novios (It's Impossible) til hans album Amore, udgivet i starten af 2006. Hun optrådte endvidere ved "Unite of the Stars"-velgørenhedsbanketten i Johannesburg, Sydafrika i slutningen af 2005 sammen med andre stjerner som Diana Ross og Westlife som en støtte til Unite Against Hunger. Hun optrådte også ved Nelson Mandela Children's Fund i the Coca-Cola Dome i november.

  2006–i dag: Back to Basics

  I marts 2006 skrev Aguilera en kontrakt med teleselskabet Orange, som forpligtede hende til at repræsentere firmaet og reklamere for de nye Sony Ericsson Walkman-mobiltelefoner over hele Europa. Hun medvirkede desuden i en Pepsi-reklame sammen med den arabiske sangerinde Elissa såvel som den koreanske popsanger, Rain. Reklamespottet blev sendt under VM i fodbold 2006.

  Aguileras tredje engelske studiealbum, dobbelt-CD'en Back to Basics blev udgivet i august 2006. Producerne på albummet var bl.a. DJ Premier, Kwamé, Linda Perry og Mark Ronson. Albummet solgt godt i den første uge efter udgivelsen, hvor det blev nummer ét i mange lande – bl.a. blev det Aguileras første nummer ét-album i Storbritannien. Hovedsinglen, Ain't No Other Man blev en succes og nåede top 10 i USA og top 5 i Storbritannien. Et andet nummer fra albummet, F.U.S.S. – en forkortelse for Fuck U Scott Storch – blev skrevet som et svar på fjendskabet mellem Aguilera og Scott Storch, der fremkom under indspilningen af Stripped.

  I 2010 var Christina Aguilera stjerne i filmen Burlesque sammen med Cher.

  Velgørenhedsarbejde

  Aguilera har efter eget udsagn været vegetar siden hun var 15 år, og gennem sin karriere har hun været involveret i flere forskellige velgørenhedsorganisationer. Hun var den første berømthed, som underskrev et brev fra PETA til den Sydkoreanske regering for at bede landet om stoppede dets "mishandling af hunde, dræbt som menneskeføde". Hun har også støttet foreningen Defenders of Wildlife og gør også stadig en indsats for sin hjemby, Pittsburgh, hvor hun ofte støtter Women's Center & Shelter Of Greater Pittsburgh. Ifølge hendes officielle webside rejste hun tilbage til centeret og donerede 200.000$ til det og har også bortauktioneret flere af de forreste siddepladser og backstage-pas til denne velgørenhedsorganisation

  I 2004 blev Aguilera det nye ansigt udadtil hos kosmetikfirmaet M•A•C og desuden talskvinde for dets AIDS-fund. Aguilera medvirkede her i reklamer for M•A•C's Viva Glam V-læbestift og -lipgloss. Aguilera bidragede også til YouthAIDS ved at posere for en fælles YouthAIDS og Aldo Shoes-kampagne for "Empowerment Tags" i Canada, USA og Storbritannien. Hun blev vist sammen med ét af tre slogans, "Speak No Evil?"

  Ifølge Billboard, udvalgte sangeren Elton John personligt Aguilera til sin Fashion Rocks-koncert til støtte for sin AIDS-fond. Showet, som med musik og mode støtter kampen mod HIV og AIDS, bliver årligt transmiteret til fjernsynet.

  Diskografi

  • 1999: Christina Aguilera
  • 2000: Mi Reflejo (spansk)
  • 2000: My Kind of Christmas
  • 2002: Stripped
  • 2006: Back to Basics
  • 2008: Keeps Gettin Better, A Decade Of Hits (samlealbum)
  • 2010: Bionic
  • 2012: Lotus

  Eksterne henvisninger

  Noter

  LA-ikon

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.