Bounce

Shaquille O'Neal

 • Shaquille Rashaun O'Neal (født 6. marts 1972 i Newark, New Jersey) er en tidligere basketballspiller fra USA. Han spillede center, er 2,16 meter høj og har på et tidspunkt vejet 147 kg, hvilket gør ham til en af de tungeste spillere, der nogensinde har spillet i NBA. Han var den ældste aktive spiller i NBA, da han trak sig tilbage i 2011.

  Navnet Shaquille betyder "lille kriger" , på arabisk.

  Han var i mange år en af de absolut dominerende spillere i NBA, og blev bl.a. kåret til MVP (Most Valuable Player) i NBA i 2000. Han blev udtaget til All Star-kampen 15 gange i løbet af sin karriere, senest i 2009. Tre gange er han blevet kåret til MVP ved All Star-kampen.

  Med sin store kropsstyrke og relative hurtighed var han en vigtig faktor i både forsvar og angreb. I angrebet blev han kendt for at kunne score selv med op til tre modstandere tæt pakket omkring ham.

  Barndom

  O'Neal blev født i Newark, New Jersey. Hans biologiske far, Joseph Toney fra Newark blev tilbudt et basketball legat til at spille for Seton Hall. Joseph Toney kæmpede med stofmisbrug og var ved 1973 fængslet for besiddelse af narkotika, mens O'Neal var et spædbarn. Efter sin løsladelse, var der ikke længere en plads i O'Neal liv.

  Hack-a-Shaq

  Hans største svaghed var straffekastet, hvor han gennem karrieren kun scorede på 52,7 pct. i gennemsnit. Derfor udviklede modstanderholdene allerede fra hans college-tid en taktik kaldet "Hack-a-Shaq". Dvs., at man valgte at gå hårdt til ham fysisk, da han havde svært ved at udnytte, hvis der blev blev dømt fejl, og han blev sendt til straffelinjen. Don Nelson, som coachede Dallas Mavericks, havde benyttet en lignende taktik over for Dennis Rodman fra Chicago Bulls. Hos Nelson var pointen, at man til enhver tid kunne gå efter at lave fejl på en modstanderspiller med meget lave straffeprocenter, da det ville give modstanderne færre points, end hvis de fik lov til at afslutte normalt. Da taktikken blev overført til O'Neal, overtog den navnet "Hack-a-Shaq".

  Afslutning på basketball-karrieren

  Han skrev i sommeren 2010 under på en toårs kontrakt med Boston Celtics, og angav, at det var hans sidste kontrakt i karrieren. Alvorlige skader holdt ham i ude i store dele af sæsonen, og efter en kort optræden i slutspillet annoncerede han den 1. juni 2011 via Twitter, at han trak sig tilbage. To dage senere afholdt han en pressekonference, hvor han bekræftede dette.

  NBA-mesterskaber

  Han vandt tre mesterskaber med Los Angeles Lakers i 2000, 2001 og 2002 og et med Miami Heat i 2006.

  Film- og musikkarriere

  Shaq har lavet film og indspillet albums.

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.