River

Eminem

 • Marshall Bruce Mathers III (født 17. oktober 1972),

  Eminem opnåede hurtigt popularitet i 1999 med sit debut-album hos et stort pladeselskab, The Slim Shady LP. Det første album, The Marshall Mathers LP og det tredje store album, The Eminem Show vandt alle en Grammy, hvilket gjorde Eminem til den første artist der vandt Bedste Rap Album for tre på hinanden følgende albummer. The Marshall Mathers LP bliver også betragtet som en af Eminems bedste og mest succesfulde albummer. Eminem tog en pause efter at have været på turne i 2005. Han udgav sit første album siden 2004-albummet Encore, med titlen Relapse den 15. maj 2009. I 2010 udgav Eminem sit syvende studiealbum, Recovery, der blev en international succes. Recovery blev også kåret til det bedst-sælgende album på verdensplan i 2010, samme ære som han opnåede i 2002 med The Eminem Show. Eminem fik Grammyer for både Relapse og Recovery, hvilket har bragt ham op på en total på 13 Grammyer i sin karriere. Eminem har nævnt Masta Ace, Big Daddy Kane, Newcleus, the Beastie Boys, Dr. Dre, Tupac Shakur, AZ, Nas, og Ice-T blandt de kunstnere der har haft størst indflydelse på ham.

  Eminem har startet andre firmaer op siden starten på hans succes. Han grundlagde sit eget pladeselskab, Shady Records, med sin manager Paul Rosenberg. Han startede også sin egen radiokanal, Shade 45. Eminem påbegyndte en skuespilskarriere i 2002, da han havde hovedrollen i hip hop-dramaet 8 Mile, for hvilken han vandt en Oscar for bedste sang. Dette gjorde ham til den første rap-kunstner nogensinde til at vinde den pris. Der er også planer om at han skal have en rolle i Shady Talez og Have Gun, Will Travel, der begge skal udkomme i 2013. Han har også lavet cameos i The Wash (2001) , Funny People (2009) og tv-serien Entourage.

  Liv og karriere

  1972-91: Tidlige liv og begyndelsen

  Eminem blev født Marshall Bruce Mathers III den 17. oktober 1972 i Saint-Joseph, Missouri, USA. Han er det eneste barn af Deborah Nelson Mathers-Briggs og Marshall Bruce Mathers, Jr.. inden de til sidst slog sig ned i Warren, Michigan – en forstad til storbyen Detroit.

  Efter at have anskaffet sig en kopi af Beastie Boys-albummet License to Ill som teenager, blev Mathers mere interesseret i hip-hop og optrådte med amatør-rap som 14-årig under pseudonymet M&M og blev en del af gruppen Bassmint Productions og de udgav deres anden EP, Steppin' Onto The Scene. De ændrede senere deres navn til Soul Intent og udgav deres første single i 1995, med navnet Fuckin' Backstabber. Singlen blev udgivet af pladeselskabet Mashin' Duck Records.

  I 1991 begik Mathers morbror, Ronald "Ronnie" Nelson, selvmord. Mathers var meget tæt med sin onkel – det var da også ham der introducerede den unge Marshall til hip-hop i en alder af 11. Han var knust over sin onkels død; i dag har han en tatovering på sin venstre overarm hvor der står "Ronnie R.I.P.". Ronnie blev nævnt i sangene "Stan", "Cleanin' Out My Closet" og "My Dad's Gone Crazy".

  1992-1996: Tidlig karriere og Infinite

  En af Mathers tidlige mentorer som rapper var den lokale rapper Champtown, der gav Mathers hans først tid i et studie. Mathers medvirkede også i sin første musik i Champtowns "Do-Da-Dipity" fra 1992.

  Jimmy Iovine, direktør for Interscope Records, bad om at få en demo fra Eminem, efter han blev nummer to i 1997 til Rap Olympics. Eminem havde også vundet Wake Up Show's Freestyle Performer of The Year, hvilket hjalp ham med at lande en pladekontrakt.

  Med udgivelsen af The Slim Shady LP, blev Eminem beskyldt for at efterligne undergrundsrapperen Cage, både hvad angik stil og hvad angik emner.

  1997-1999: The Slim Shady LP

  Efter at have skrevet kontrakt med Aftermath Entertainment/Interscope Records i 1998, udgav Eminem sit første store studiealbum, The Slim Shady LP, der byggede på produktioner af Dr. Dre, et år senere i 1999. Billboard roste albummet som "lysår foran det materiale han havde skrevet forud".

  2000-02: The Marshall Mathers LP og The Eminem Show

  The Marshall Mathers LP blev udgivet i maj 2000. Det gik hen og solgte 1.760.000 eksemplarer i sin første uge i handlen. Det betød at det slog rekorden for hurtigst sælgende rap-album Albummet har fået 10x platin af RIAA.

  Eminem optrådte sammen med Elton John til de 43. Grammy Awards i Los Angeles i 2001.

  Eminems tredje store album, The Eminem Show, blev udgivet i sommeren 2002 og viste sig at være endnu et stort hit for rapperen. Albummet nåede til tops på Billboard Hot 100 og solgte langt over en million kopier i sin første uge i handlen.

  2004-05: Encore

  Den 8. december 2003, indrømmede Secret Service at de var ved at undersøge beskyldninger om at Eminem havde fremsat dødstrusler med USA's præsident.

  I 2004 udgav Eminem så sit fjerde store album, Encore. Albummet blev endnu et hit og nåede også førstepladsen på flere hitlister. Albummets første single, der også var med til at sætte salget i vejret, var Just Lose It, der mest blev kendt for sin respektløshed overfor pop-ikonet Michael Jackson. Den 12. oktober 2004, en uge efter udgivelsen af singlen ringede Jackson ind til den Los Angeles-baserede Steve Harvey Radio Show, for at fortælle om hans utilfredshed med musikvideoen, der parodierer Jacksons retssag vedrørende misbrug af børn, plastikkirurgi og episoden hvor der gik ild i Jacksons hår under optagelsen til en Pepsi-reklame fra 1984. Lyrikken i sangen refererer til Jacksons problemer med loven, men Eminem fastslår dog også "... and that's not a stab at Michael/That's just a metaphor/I'm just psycho...." Mange af Jacksons fans og venner udtalte sig om videoen, heriblandt Stevie Wonder, som kaldte sangen "at sparke til en mand der allerede ligger ned" og "bullshit",

  I forhold til Jacksons protest, fortalte "Weird Al" Yankovic, der parodierede Eminems Lose Yourself med sangen Couch Potato på hans 2003-album, Poodle Hat, til Chicago Sun-Times at "sidste år, sørgede Eminem for at forsinke produktionen af videoen til min video til Lose Yourself-parodien, fordi han på en eller anden måde troede at det ville skade hans image eller karriere. Så ironien i situationen med Michael er ikke helt tabt på mig.""

  På trods af det komiske tema fra førstesinglen, indeholder albummet mange seriøse emner. Heriblandt findes Mosh. Den 25. oktober 2004, en uge før det amerikanske præsidentvalg 2004, udsendte Eminem en video til Mosh på internettet.

  2005-08: Musikalsk pause

  I 2005 spekulerede flere insidere i musikindustrien i at Eminem overvejede at stoppe hans rap-karriere efter seks år og flere multi-platinalbum. I det tidlige 2005 blev der spekuleret i at Eminem ville udgive et dobbelt-album senere på året, under navnet The Funeral.

  I 2005 var Eminem en del af Bernhard Goldbergs bog 100 People Who Are Screwing Up America, hvor han blev rangeret som nummer 58.

  I september 2007 ringede Eminem ind til den New York-baseret radiostation WQHT: Hot 97 under et interview med 50 Cent og fortalte at han var "i limbo" og "debaterede" om hvornår og om han overhovedet ville udgive endnu et album. Han sagde "Jeg arbejder altid – jeg er altid i studiet. Det føles godt lige nu, energi i selskabet. Det var et tidspunkt hvor jeg ikke ville tilbage i studiet... Jeg gik igennem nogle personlige ting. Jeg er kommet igennem disse personlige ting og det føles godt".

  2008-09: Relapse & Relapse: Refill

  Eminem medvirkede på sin egen Sirius-kanal Shady 45 i september 2008, hvori han sagde "Lige nu koncentrerer jeg mig bare om mine egne ting, lige nu og laver bare sange og producerer en masse ting. Du ved, jo mere jeg producerer, jo bedre virker jeg til at blive, fordi jeg først lige er begyndt at lærer tingene bedre at kende".

  Den 5. Marts 2009 udsendte Eminem en pressemeddelse om at han i indeværende år ville udsende to album. Det første af disse to album, Relapse, blev udgivet den 19. maj, mens albummets første officielle single, We Made You blev udgivet d. 7. april. Albummets første single var egentlig Crack A Bottle, men dette var kun en såkaldt promotional single. Selvom albummet ikke blev en lige så stor succes som tidligere album, var det stadig en kommerciel succes og kritikkerne roste albummet, hvilket bragte ham tilbage i hip-hop-verdenen. Albummet blev kåret til et af de bedste album i 2009 og har solgt over fem millioner kopier rundt om i verden.

  Under MTV Movie Awards 2009 dalede den britiske komiker Sacha Baron Cohen ned på publikum iført et engel-kostume og landede med ballerne på Eminems ansigt, hvilket resulterede i at rapperen stormede ud af award-showet i foragt. Tre dage senere udtalte Eminem at det var iscenesat og at de havde planlagt episoden sammen. Optrædenen havde mange numre med fra Relapse, samt flere af hans gamle hits og en gæsteoptræden af D12. Den 19. november offentliggjorde Eminem at Relapse: Refill ville udkomme den 21. december. Albummet blev en re-release af Relapse med syv bonus-numre, heriblandt Drakes Forever og Taking My Ball fra spillet DJ Hero. I en erklæring beskrev han den forestående CD:

  Kort oversat sagde han altså at han ville udgive mere materiale til fansene i 2009, som han havde lovet i forbindelse med udgivelsen af Relapse. Men da opfølgeren, Relapse 2, lod vente på sig, fordi han ville gå i en anden retning end oprindeligt planlagt, valgte han at udsende Relapse igen, med syv nye numre.

  2009-2011: Recovery og gendannelse af 'Bad Meets Evil'

  Den 14. april 2010 tweetede Eminem "There is no Relapse 2" ("Der er ingen Relapse 2") til dem der fulgte ham. Dette fik folk til at tro, at han ikke ville udgive et album alligevel, mente det betød blot at albummet ville ændre titel til Recovery. Han bekræftede dette ved at tweete "RECOVERY" med et link til sin hjemmeside. Eminem udtalte "Jeg havde oprindeligt planlagt at Relapse 2 skulle komme ud sidste år. Men som jeg fortsatte med at indspille og arbejde med nye producerer, blev ideen om en efterfølger til Relapse at give mindre og mindre mening for mig og jeg ville lave et helt nyt album i stedet. Musikken på “Recovery” er meget anderledes end den fra Relapse, og jeg synes det fortjener sin egen titel." Hans syvende studiealbum, Recovery blev udgivet den 18. juni.

  Den første single fra albummet, "Not Afraid", blev udgivet den 29. april, og debuterede som nummer et på Billboard Hot 100. Musikvideoen havde præmiere den 4. juni.

  Eminem optrådte til BET Awards 2010,

  I 2010 startede Eminem med at samarbejde med Royce da 5'9" på deres første EP under navnet Bad Meets Evil. Duoen blev formet i 1999 og er genopstået. EP'en, med navnet Hell: The Sequel, blev udgivet den 14. juni 2011.

  Tidligt i 2011 gav Eminem en smagsprøve på "2.0 Boys", i hvilken Yelawolf og Slaughterhouse samarbejdede efter at have skrevet kontrakt med Shady Records i januar 2011 og de optrådte i april 2011.

  2012-nu: Ottende studiealbum

  Den 24. maj 2012, annoncerede Eminem at han arbejder på sit næste studiealbum.

  Den 30. juni 2012, talte Eminem om albummet med DJ Whoo Kid, på sin egen radiostation Shade 45. Han erklærede, at materialet er ved at tage form, og at Dr. Dre vil blive involveret på en eller anden måde.

  Den 11. februar 2013 meddelte Shady Records' formand og manager Paul Rosenberg, at Eminems ottende studiealbum vil blive udgivet efter Memorial Day, 2013 (efter 27. maj). "Vi forventer at udgive et nyt Eminem album i 2013. Han har arbejdet på det i et stykke tid." udtalte Rosenberg. Albummet er fortsat uden titel.

  Andre foretagender

  Shady Records & D12

  Da Eminem fik succes med sit musik og genererede multi-platin-albummer, gav Interscope ham hans eget pladeselskab. Ham og hans manager, Paul Rosenberg oprettede Shady Records i slutningen af 1999. Herefter skrev han kontrakt med sit eget Detroit-kollektiv, D12, og en rapper, Obie Trice. I 2002 signede Eminem så rapperen 50 Cent til gennem et samarbejdsaftale med Dr. Dres Aftermath. I 2003 signede de to så den Atlanta-baserede rapper Stat Quo til Shady/Aftermath-truppen. DJ Green Lantern, Eminems tidligere DJ, blev signet til Shady Records indtil en uoverensstemmelse relateret til fejden mellem 50 Cent og Jadakiss, tvang ham til at forlade selskabet – han er derfor ikke længere associeret med Eminem. The Alchemist er nu Eminems officielle tour-DJ. I 2005 signede Eminem en anden Atlanta-rapper, Bobby Creekwater, til sit selskab sammen med West Coast-rapperen Cashis.

  Den 5. december 2006 udgav Shady Records et kompilations-album kaldet Eminem Presents: The Re-Up. Det startede blot som et mixtape, men Eminem fandt ud af at materialet var bedre end forventet og valgte at udgive det som et fuldt album. Det var meningen af det skulle være en startrampe for de nyere rappere hos Shady Records, som Cashis, Bobby Creekwater og Stat Quo.

  Efter debuten tog D12 en tre-års pause fra studiet, hvorefter de i 2004 udgav deres andet album, D12 World, hvorfra de populærer singler My Band og How Come stammer fra. D12 udgav i 2011 et mixtape kaldet "The Return of the Dozen Volume 2", hvor Eminem var med på sangen "Fame", i modsætning til det tidligere mixtape, "The Return of the Dozen", hvor Eminem ikke var med.

  Skuespiller

  Selvom han havde en kort cameo i 2001-filmen The Wash, fik han sin officielle Hollywood-debut i den semi-selvbiografiske film 8 Mile, der blev udgivet i november 2002. Eminem har fortalt at filmen ikke er en gengivelse af hans liv, men blot en repræsentation af hvordan det er at vokse op i Detroit. Han indspillede flere nye sange til filmen, heriblandt hans måske største hit til dato, Lose Yourself, for hvilken han vandt en Academy Award for Best Original Score i 2003. Sangen blev dog ikke fremført til prisceremonien, da Eminem ikke var til stede. Hans samarbejdspartner, Luis Resto, der skrev sangen med ham, modtog prisen på hans vegne.

  Eminem har lagt stemme til mange forskellige roller. Nogle af disse inkludere videospillet 50 Cent:Bulletproof, hvor han spiller en aldrende korrupt politi-betjent, der snakker ebonisk, og gæsteoptrædner i Comedy Centrals tv-show Crank Yankers og en web-tegnefilm kaldet The Slim Shady Show, der sidenhen er blevet pillet offline og solgt på DVD i stedet for. Han har også en cameo i Adam Sandlers 2009-film Funny People, hvor han har et skænderi med komikeren Ray Romano.

  Den 8. november 2009 blev det rapporteret at Eminem skulle være med i den kommende 3D horror-antologi Shady Talez, instrueret af John Davies. En firebinds tegneserie baseret på filmen forventes også at udkomme i løbet af 2010.

  Eminem skal spille en bokser i den kommende film South Paw. Peter Schiff skal producerer filmen,

  Erindringer

  Den 21. oktober 2008 udgav Eminem den afslørende selvbiografi The Way I Am, der detaljeret beskriver hans problemer med fattigdom, stoffer, berømmelse, hjertesorger og depression, sammen med hans fortælling om hans vej til at blive verdensberømt og kommentarer omkring tidligere kontroverser. Bogen indeholder også noget af de originale lyrik-papir fra sange som Stan og The Real Slim Shady.

  Reklamer

  Eminem var med i to reklamer der blev sendt under Super Bowl XLV. Den første, for Liptons Brisk Iced Tea, var en et-minuts reklamespot der vist ham som en modellerfigur.

  Velgørenhed

  Eminem har også grundlagt sin egen velgørenhedsfond, kaldet "The Marshall Mathers Foundation", der skal hjælpe fattige børn og unge.

  Kunstnerisk dygtighed

  Indflydelser og rap-teknik

  Eminem har navngivet flere MC'ere der har haft indflydelse på hans rap-stil – disse inkludere: Esham,

  I bogen How to rap noterede Guerilla Black sig, at Eminem har studeret andre MC'er, for at lave sin egen rap-teknik – "Eminem lyttede til alt og det var det der gjorde ham til en af de bedste".

  Alter Egoer

  Eminem bruger alter egoer i sine sangen til forskellige former for rapping og emner. Han mest kendte og populære alter ego, "Slim Shady", stammer fra The Slim Shady EP. Under denne personlighed, laver Eminem voldelige og mørke sange, men et komisk tvist. Eminem regnes også som et alter ego i sig selv, da hans rigtige jeg er Marshall Mathers.

  En anden figur Eminem har portrætteret er Ken Kaniff. Ken blev oprindeligt spillet af Detroit-rapperen 'Aristotle' på "Slim Shady LP", der var med i telefonfis mod Eminem. Efter "The Slim Shady LP", betød et skænderi at Eminem overtog figuren Ken Kaniff og spillede ham i flere skits fra og med The Marshall Mathers LP og frem efter (undtagen på Recovery og Encore). I sin Ken Kaniff-personlighed, er Ken en homoseksuel der laver sjov med Eminems sange. Aristotle, den originale skaber af Ken Kaniff, blev sur over at Eminem tog hans figur og lavede et mixtape, hvorpå han rapper som Ken og "disser" Eminem.

  Featuring og produktion

  Selvom han ofte arbejder samme med andre rappere under Aftermath- og Shady Records, såsom Dr. Dre, Obie Trice, 50 Cent og D12, har Eminem arbejdet sammen med en masse andre artister, heriblandt Kid Rock, Redman, DMX, Missy Elliott, Jay-Z, Method Man, Jadakiss, Fat Joe, Sticky Fingaz, T.I. samt andre. Eminem rappede et vers i en live optræden af Busta Rhymes's "Touch It"-remix ved BET Awards 2006 den 27. juni 2006. Eminem var med på Akons single Smack That der var med på Akons album Konvicted. Han var også med på Lil Waynes sang Drop the World.

  Eminem er også en aktiv rap-producer. Udover at være executive producer på D12s to første album, Devils Night og D12 World, har han også været det på Obie Trices Cheers og Second Round's on Me, hvor han var med på sangen There They Go fra sidstnævnte,

  Med hensyn til produktionen af sine egne album, har Eminem en usædvanlig stil. I stedet for at skrive teksten i forhold til et beat, starter han typisk med en idé om hvordan han gerne vil have sin sang struktureret i forhold til lyrikken og laver derefter musik i forhold til det.

  Personligt

  Familien

  Eminem har været genstand for megen granskning, både som rapper og i hans privatliv.

  Eminem har adopteret to andre døtre: Alaina "Lainey" Mathers, Kimberly Scotts søsters barn, som også er blevet refereret til flere af hans sange, såsom Mockingbird, Going Through Changes og Airplanes Pt. II, og Whitney, Scotts barn fra et tidligere forhold. Whitney bliver også nævnt i Going Through Changes. Han er også den lovlige formyder overfor sin yngre halvbror Nathan.

  Problemer med loven

  I 1999 sagsøgte Eminems mor ham for US$10.000.000 på grund af påstået bagvaskelse af hende i hans tekster på The Slim Shady LP, hun vandt kun omkring $1.600 for svie og smerte i 2001.

  Han blev anholdt den 3. juni 2000, under et skænderi ved en bilstereo-forretning i Royal Oak, Michigan med Douglas Dail, hvor han trak en uladt pistol og holdt den konstant rettet mod jorden.

  I sommeren 2001 blev Eminem dømt til betinget fængsel for våbensigtelser, der stammede fra en diskussion med en ansat på Psychopatic Records, hvilket gav ham en bøde på $2.000 og adskillige timers samfundstjeneste.

  I 2007, sagsøgte hans musikudgivelsesfirma, Eight Mile Style LLC, sammen med Martin Affiliated LLC, Apple Inc. og Aftermath Entertainment, påstående at Aftermath ikke havde den rette autoritet til at forhandle en aftale med Apple om digital download af 93 af Eminems sange på Apples iTunes-service.

  Misbrugsproblemer

  Eminem har åbent fortalt om sin afhængighed af alkohol og receptpligtigt medicin, heriblandt Vicodin, Ambien, Valium og Metadon.

  Konflikt med Mariah Carey

  Eminem har skrevet adskillige sange med reference til sit forhold til pop-sangerinden Mariah Carey, selvom hun påstår at det aldrig har fundet sted. Hun fortæller at de bare hang ud og intet seksuelt eller intimt fandt sted. Eminem har referencer til hende på flere sange, såsom Superman, Jimmy Crack Corn, Bagpipes From Baghdad og The Warning. Selvom Superman blev udgivet i 2003, udgav Carey en sang kaldet Clown på hendes Charmbracelet-album, udgivet nogenlunde samtidig, der nævner nogenlunde samme referencer, i tråd med hendes 2009-hit Obsessed.

  Eminems Bagpipes From Baghdad fra albummet Relapse, betragtes som et af de bedste kendte reference-punkter til Carey, på grund af de kontroverser sangen skabte. Sangen rakker ned på Carey og hendes mands, Nick Cannons, forhold.

  I 2009 udgav Mariah Carey så Obsessed, i hvilken hun synger om en besat mand, der påstår at han har et forhold til hende.

  Diskografi

  Studiealbum

  • Infinite (1996)
  • The Slim Shady LP (1999)
  • The Marshall Mathers LP (2000)
  • The Eminem Show (2002)
  • Encore (2004)
  • Relapse (2009)
  • Recovery (2010)
  • The Marshall Mathers LP 2 (2013)

  Filmografi

  Priser og nomineringer

  Eminem har modtaget elleve Grammyer. Han er blevet rost for at have "verbel energi", høj kvalitets lyrik og er blevet nummer ni i MTV's rankering af de bedster MC'ere gennem tiden. Han blev også kåret som den bedste rapper nogensinde, hvor han fejede alle konkurrenterne væk, i en afstemning på Vibes hjemmeside.

  Ironisk nok, langede hittet The Real Slim Shady fra det Grammy-vindende album The Marshall Mathers LP, ud efter Grammy-uddellingen og fortalte om hans opfattelse af den negative snak om hans materiale ville sørge for at han aldrig vandt en.

  Forretningsforetagende

  • Shady Records
  • Shade 45 Sirius
  • Shady Ltd. Clothing
  • Shady Games
  • Eight Mile Style LLC[174][175]

  Noter

  *Noterne står alle på engelsk

  Litteratur

  • Bozza, Anthony (2003). Whatever You Say I Am: The Life and Times of Eminem. New York, New York, United States: Crown Publishing Group. ISBN 1400050596 
  • Edwards, Paul (2009). How to Rap: The Art & Science of the Hip-Hop MC. Chicago, United States: Chicago Review Press. ISBN 1556528167 
  • Goldberg, Bernard (2005). 100 People Who Are Screwing Up America. New York, New York, United States: HarperCollins. ISBN 0060761288 

  Eksterne henvisninger

  LA-ikon

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.