Switch

Will Smith

  • Willard Carroll "Will" Smith, Jr. (født 25. september 1968) Smith har været nomineret til fire Golden Globe Awards, to Academy Awards og har vundet fire Grammy Awards.

    I slutningen af 1980'erne opnåede Smith beskeden berømmelse som en rapper under navnet The Fresh Prince. I 1990, steg hans popularitet dramatisk, da han spillede hovedrollen i den populære tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air. TV-serien kørte i næsten seks år (1990-1996) på NBC og er blevet syndikeret konsekvent på forskellige tv-stationer siden da. I midten af 1990'erne gik Smith fra tv til film og medvirkede i talrige succesfilm, såsom Bad Boys (1995), Independence Day (1996), Men in Black (1997) og Enemy of the State (1998). Han er den eneste skuespiller der har otte sammenhængende film med brutto på 100 millioner $ på den indenlandske "box office" (indtægter).

    Fjorten af de nitten fiktionsfilm, han har spillet i har på verdensplan en samlet bruttoindtjening på over 100 millioner dollar, og fire indtjente over 500 millioner dollar i globale billetindtægter. Pr. 2011 har hans film indtjent 5.700 millioner dollar i de globale billetindtægter. Han modtog Oscar-nomineringer for bedste skuespiller i filmene Ali (2001) og The Pursuit of Happyness (2006).

    Familie og tidlige liv

    Født i West Philadelphia, Smith boede også i Germantown i Northwest Philadelphia. Hans mor, Caroline (født Bright), var skoleadministrator og arbejdede for skolebestyrelsen i Philadelphia og hans far, Willard Christopher Smith var køletekniker.

    Det er usandt, men bredt rapporteret, at Smith afslog et stipendium for at deltage i Massachusetts Institute of Technology (MIT); han har aldrig været anvendt på skolen

    Musikkarriere

    Will Smith startede sin musikkarriere som MC i hip-hop duo'en DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, sammen med sin barndomsven Jeffrey "DJ Jazzy Jeff" Townes som turntablist og producer samt Ready Rock C (Clarence Holmes) som på beatboxing. Duo'en blev kendt for at udføre humoristiske radio-venlige sange, især "Parents Just Don't Understand" og "Summertime". De modtog kritikerros og vandt den første Grammy Award i rap kategorien i 1988.

    Smith brugte sine penge frit omkring i årene 1988 og 1989 og underbetalte sine indkomstskatter. Internal Revenue Service tildelte ham en skattegæld på 2,8 millioner dollar og beslagde mange af hans ejendele og garneret hans indkomst. Smith var næsten gået fallit i 1990, da NBC underskrev ham en kontrakt på sitcomet The Fresh Prince of Bel-Air Sitcomet blev en succes og således begyndte hans skuespillerkarriere.

    I 1997, gik Smith solo og udgav sit debutalbum, Big Willie Style, der blandt andet indeholdte hit-singlen "Miami". Sit andet album, Willennium, blev udgivet i 1999, det tredje, Born to Reign, i 2002 hvilket på daværende tidspunkt solgte 237.000 eksemplarer alene i USA. Smiths seneste album, Lost and Found, blev udgivet den 29. marts 2005 og blev den 6. juli 2005 certificeret med Guld af RIAA for 500.000 solgte eksemplarer. Lost and Found indeholder også hit-singlen "Switch".

    Den 19. august 2011, blev det annonceret at Smith, var vendt tilbage til musikstudiet med producer La Mar Edwards for at arbejde på sit femte studiealbum. La Mar Edwards har arbejdet med kunstnere som T.I., Chris Brown og Game.

    Skuespillerkarriere

    Will Smiths første store filmroller var i dramaet Six Degrees of Separation (1993) og actionfilmen Bad Boys (1995), hvori han spillede sammen med Martin Lawrence.

    I 1996, medvirkede Smith i Roland Emmerichs Independence Day. Filmen blev en massiv succes og var den næsthøjeste indtjenende film i historien på daværende tidspunkt. Han ramte senere guld igen i sommeren 1997 sammen med Tommy Lee Jones i sommerens filmhit Men in Black, hvor han spillede Agent J. I 1998, spillede Smith sammen med Gene Hackman i spionthrilleren Enemy of the State.

    Han afslog at spille rollen som Neo i The Matrix til fordel for Wild Wild West (1999). Trods skuffelsen over Wild Wild West, har Smith senere udtalt, at han ikke har fortrudt sin beslutning, men udtalte, at Keanu Reeves' præstation som Neo var overlegen i forhold til, hvad Smith selv ville have opnået.

    I 2001, spillede han rollen som bokseren Muhammad Ali i Michael Manns biografisk film Ali. I 2002, gentog han rollen som Agent J. i efterfølgeren Men in Black II og ligeledes i 2003 gentog han rollen som Mike Lowrey i Bad Boys II. I 2004, spillede han hovedrollen som Dt. Del Spooner i den filosofisk anlagt film I, Robot, der handler om kunstig intelligens og mere præcist de tre love (der oprindeligt blev formuleret af science fiction-forfatteren Isaac Asimov og blandt andet beskrevet i novellen af samme titel som filmen). I 2005, spillede han hovedrollen i den romantiske komediefilm Hitch sammen med blandt andet Eva Mendes. Samme år blev Smith også optaget i Guinness Rekordbog efter han havde deltaget i tre premierer i en 24-timers periode.

    I 2006, spillede han hovedrollen som Chris Gardner i The Pursuit of Happyness – der er baseret på Gardners næsten et års kamp mod hjemløshed. Smith blev nomineret til en Oscar for bedste skuespiller. Den 10. december 2007 blev Smith hædret ved Grauman's Chinese Theatre på Hollywood Boulevard. Smith afsatte et aftryk af sine hænder og fødder uden for det verdenskendte teater foran mange fans.

    Den amerikanske præsident Barack Obama har udtalt, at hvis en film nogensinde skulle laves om sit liv, ville han have Will Smith til at spille sin rolle, fordi "han har ørerne". Obama erklærede, at de to har drøftet muligheden for en film baseret på præsidentvalget i 2008, men dette ikke kan ske før udløbet af Obamas præsidentskab i 2016.

    Men in Black 3 blev udgivet den 25. maj 2012 med Smith der igen havde gentaget rollen som Agent J. Dette var hans første store hovedrolle i fire år. Det forlyder ligeledes at Smith vil medvirke i Men in Black 4.

    Will Smith og hans søn, Jaden Smith, har afsluttet optagelserne til After Earth, der vil få biografpremiere i sommeren 2013.

    Personlige liv

    Will Smith giftede sig i 1992 med Sheree Zampino og sammen har de en søn Willard Christopher Smith III (født 1992) også kendt som "Trey", men det blev skilt i 1995.

    Smith blev i 1997 gift med skuespillerinden Jada Pinkett Smith. Sammen har de fået to børn: Jaden Smith (født 1998) og Willow Smith (født 2000). Smith og hans familie er bosiddende ude for Los Angeles i Californien, men har også andre bopæle, blandt andet i Miami Beach i Florida, Philadelphia i Pennsylvania og Stockholm i Sverige.

    Diskografi

    Med DJ Jazzy Jeff

    • Rock the House (1987)
    • He's the DJ, I'm the Rapper (1988)
    • And in This Corner... (1989)
    • Homebase (1991)
    • Code Red (1993)

    Solo

    • Big Willie Style (1997)
    • Willennium (1999)
    • Born to Reign (2002)
    • Lost and Found (2005)
    • Will Smiths femte studiealbum (annonceret i 2011) (20??)

    Filmografi

    • Where the Day Takes You (1992)
    • Made in America (1993)
    • Six Degrees of Separation (1993)
    • Bad Boys (1995)
    • Independence Day (1996)
    • Men in Black (1997)
    • Enemy of the State (1998)
    • Torrance Rises (1999)
    • Wild Wild West (1999)
    • Welcome to Hollywood (2000)
    • The Legend of Bagger Vance (2000)
    • Ali (2001)
    • Men in Black II (2002)
    • Bad Boys II (2003)
    • A Closer Walk (2003)
    • Jersey Girl (2004)
    • Shark Tale (2004)
    • I, Robot (2004)
    • There's a God on the Mic (2005)
    • Hitch (2005)
    • The Pursuit of Happyness (2006)
    • I Am Legend (2007)
    • Hancock (2008)
    • Seven Pounds (2008)
    • Men in Black 3 (2012)
    • After Earth (2013)
    • Winter's Tale (2013)
    • Focus (2015)
    • Bad Boys III (2015)

    Eksterne henvisninger

    • Will Smith på Internet Movie Database (Engelsk)

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.