TriumF

Outlandish

 • Outlandish er en rap-gruppe, startet i Danmark i 1997.

  Historie

  1991-1996:Forhistorie

  I 1991 flyttede den 14-årige Lenny fra Cuba til Brøndby Strand. Omtrent samtidig flyttede den 13-årige Isam til fra Amager. Waqas boede i forvejen i Brøndby Strand.

  De tre drenge mødte hinanden for første gang på Søholt I ungdomsklubber dyrkede de begge dele, men Isam var ikke særlig god til break dance, så han begyndte at gå mere op i rap og musik.

  Musik var ikke noget nyt for Isam Bachiri. Allerede i 4. klasse på Skolen på Islands Brygge blev han opfordret af sin klasselærer til at synge, da læreren syntes, at han havde en fantastisk stemme. Isam blev tilbudt en plads på Peder Lykke Musikskole, men fodbold var vigtigere for ham end musik.

  1997-1999: Outlandish

  Kemien mellem de tre var god, og det var kun et spørgsmål om tid, før rapgruppen var en realitet. Efter folkeskolen fulgte gymnasiet. Alle tre blev matematiske studenter: Waqas fra Ishøj Gymnasium, Lenny fra Avedøre Gymnasium og Isam fra Vester Borgerdyd Gymnasium. Sidstnævntes lærere og ledelse havde øje for YGB’s (Young Gifted and Brown, som Outlandish kaldte sig dengang) kvaliteter, og de lagde et musiklokale til som øvelokale. YGB optrådte til fester, forårskoncerter og andre arrangementer.

  Efter gymnasiet tog Waqas turen til Trekronergades Handelsskole for at tage den etårige HH, hvorefter han fik elevplads hos Xerox, hvor han blev udlært i august 2000.

  I 1997 sad Lenny og bladrede i en ordbog. Han faldt over ordet Outlandish og tænkte ”Det er jo os!”. Outlandish betyder aparte, fremmedartet, sær, besynderlig; fjern, eksotisk. Han ringede straks til de andre, og Outlandish blev en realitet.

  Kort efter kom Outlandish i kontakt med pladeselskabet BMG, og i december 1997 blev singlen ”Pacific To Pacific” indspillet til fordel for Amnesty International. I 1998 udkom singlen Saturday Night. Begge sange var med på soundtracket til filmen Pizza King. Bandet havde fået pladekontrakt og følte sig klar til at indspille et helt album. Første del af drømmen var en realitet.

  2000-2004: Gennembrud, Outland's Official og Bread and Barrels of Water

  Imidlertid gik der cirka halvandet år mere, før bandet gik i studiet. Isam var nået til et punkt i sine universitetsstudier, hvor et år i udlandet var påkrævet. Han tog til Kuwait. Det skulle vise sig at være en god idé. I Kuwait genopdagede han sine rødder, og en hel ny verden åbnede sig for ham. Det var en verden, der altid har ligget der, men som han enten havde glemt, eller som han først her fik øje på. Med sig hjem bragte han arabiske popplader og indiske soundtracks. En stensikker fornemmelse for opskriften til Outland’s Official – debutalbummet fra Outlandish.

  Lenny og Waqas lå dog på ingen måde på den lade side, mens Isam var i Kuwait. Lenny fordybede sig i sine studier og Waqas tog på en musikalsk rejse til sine rødder. I 1998 udgav han en demo-cd på pakistansk. Cd’en vakte stor opmærksomhed rundt omkring i verden. Den lå som nummer ét på P3’s Demokræmen i otte uger, og selskaber i England og i Pakistan viste stor positiv interesse. Så stor at en duet med Bally Sagoo en overgang var på tale.

  I 1999 gik Outlandish endelig i studiet. Foruden stakken af arabiske, pakistanske, latinamerikanske og indiske plader medbragte de deres tekster, deres musik og deres oplevelser fra omegnen og fra hele verden. Danmarks første bud på multietnisk hiphop tager form. ”Outland’s Official” blev til.

  Efter "Outland’s Official" udkom den 26. april 2000,

  Da Outlandish i slutningen af september 2001 mødtes i studiet for at gå i gang med at indspille det nye album, vendte kreativiteten imidlertid hurtigt tilbage. Den komplicerede verdenspolitiske situation inspirerede dem til ønsket om at genfinde enkeltheden i livet – det nære, det umiddelbare og det medmenneskelige. Albumtitlen Bread & Barrels of Water kom til dem næsten med det samme og blev et vigtigt pejlingsmærke for albummet.

  Begge albummer indeholdte singlen Walou, der en overgang i 2000 lå på toppen af hitlisterne

  2005: Closer Than Veins

  Albummet Closer Than Veins udkom den 31. oktober 2005.

  Diskografi

  Albummer

  • Outland's Official (album 26. april 2000[2])
  • Bread & Barrels of Water (album 2002)
  • Closer Than Veins (album 31. oktober 2005[5])
  • Sound of a Rebel (album 2009)
  • Warrior // Worrier (2012)

  Udvalgte singler

  • "Walou" (single 2000)
  • "Guantanamo" (single 2002)
  • "Gritty" (single 2002)
  • "Aicha" (single 2003)
  • "Man binder os på mund og hånd" (single 2004)
  • "Look Into My Eyes" (single 2004)
  • "Kun Igen" (featuring USO) (single 2005)
  • "Kun min" (musikvideo, single, 2007) – første danske sang
  • "After Every Rainfall Must Come a Rainbow" (single 2010) – velgørenhedssang for Pakistan

  Soloprojekter

  • Ajooba (1999)
  • Øko Logik (2009)
  • Institution (2007)
  • 2200 Carmen (2009)

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.