Hot N Cold - Live in Japan

Katy Perry

 • Katheryn Elizabeth Hudson; (født 25. oktober 1984), bedre kendt som Katy Perry, er en amerikansk singer-songwriter, gospelsangerinde og skuespillerinde. Hun blev født i Santa Barbara, Californien og voksede op med kristne præster som forældre. Hun lyttede derfor til gospelmusik gennem sin opvækst, hvor hun også sang i den lokale kirke. Efter at have opnået et GED gennem hendes første år i high school, begyndte hun at forfølge en karriere indenfor musik. Som Katy Hudson udgav hun et album med titlen Katy Hudson i 2001, der ikke havde succes. Senere indspillede hun The Matrix med produktionsteamet The Matrix og færdiggjorde størstedelen af et solo-album fra 2004 til 2005, der dog aldrig blev udgivet. Perry er den første kvindelige kunstner med seks top-fem hits på Billboard Hot 100 på et år.

  Efter at have skrevet kontrakt med Capitol Music Group i 2007, hendes fjerde pladeselskab på syv år, ændrede hun sit kunstnernavn til Katy Perry og udgav under dette navn sin første internet-single, "Ur So Gay" den følgende november. Singlen gav hende opmærksomhed rundt omkring, men det kom aldrig ind på hitlisterne. Hun blev dog berømt, da hun udgav sin anden single, "I Kissed A Girl" i 2008, der gik hen og besatte første pladsen på adskillige internationale hitlister. Perrys første mainstream studiealbum, One of the Boys fulgte efter senere på året og blev efterfølgende det 33. bedst sælgende album på verdensplan i 2008.

  Hendes tredje studiealbum, Teenage Dream blev udgivet i august 2010 og debuterede som nummer et på Billboard 200, og blev efterfølgende det 11. bedst sælgende album i 2010 og niende bedst sælgende album i 2011 – på verdensplan. Albummet inkluderede nummer et-hits på "Billboard Hot 100": "California Gurls", "Teenage Dream", "Firework", "E.T." og "Last Friday Night (T.G.I.F.)", og top-tre hittet "The One That Got Away". Albummet producerede fem singler der lå nummer et på Billboard Hot 100, hvilket var det første album siden Michael Jacksons Bad til at gøre dette og det blot andet album nogensinde. Desuden producerede albummet seks top-ti hits, hvilket blot er tredje gang det er sket.

  I følge Nielsen Soundscan er hendes numre blevet downloadet 37.620.000 gange og har solgt mere end 11 millioner albummer på verdensplan.

  Perry var gæstedommer i syvende sæson af det britiske tv-show The X Factor og niende sæson af American Idol. Hun har desuden udgivet en parfume med navnet "Purr" og lagt stemme til Smølfine i Smølferne fra 2011. Perry havde et langt forhold til Travie McCoy. Hun giftede sig dog med den britiske skuespiller og komiker Russell Brand den 23. oktober 2010,

  Tidlige liv og karriere

  1984–2006: Tidlige liv og begyndelse på karrieren

  Perry blev født Katheryn Elizabeth Hudson i Santa Barbara

  Som 15-årig begyndte Perrys sang i kirken at tiltrække opmærksomhed fra rockveteraner fra Nashville, Tennessee, der tog hende med til Nashville for at forbedre hendes evner til at skrive sange.

  Som 17-årig forlod Perry sit hjem og flyttede til Los Angeles, hvor hun arbejde med Glen Ballard på et album for Island Records.

  Perry skrev kontrakt med Columbia Records i 2004. Selskabet kunne dog ikke lide hendes vision, med at sætte hende i "førersædet". Hun havde en cameo i Carbon Leafs video "Learn to Fly".

  2007–09: Kommerciel succes med One of the Boys

  Imens Columbia var ved at fyre Perry i 2006, var selskabets PR-direktør, Angelica Cob-Baehler, i gang med at anbefale Perry til Virgin Records' direktør Jason Flom.

  Columbia-indspilninger så Flom som værende "meget stærke, men helt klart manglende en stærk sang eller to, der ville fungerer både i den amerikanske pop-radio og internationalt", så en af hans første aktioner efter at have gennemført forhandlingerne, var at starte et samarbejde mellem Perry og sangskriver og -producer Dr. Luke.

  Hun tog derefter det næste skridt for at promovere albummet, hvor hun var på en to-måneders turne rundt på radiostationer. Albummets officielle førstesingle, "I Kissed a Girl" blev udgivet den 6. maj 2008. Perrys A&R, Chris Anokute, fortalte HitQuaters at sangen og dens kontroversielle tema blev mødt med stor modstand hos pladeselskabet. "Folk sagde 'denne sang vil aldrig blive spillet i radioen. Hvordan sælger vi den? Hvordan skal vi få den spillet i bibelbæltet?'".

  One of the Boys blev udgivet den 17. juni 2008 til blandede anmeldelser.

  The Matrix selvtitulerende debutalbum, der havde Perry med, blev senere udgivet via The Matrixs pladeselskab, Let's Hear It, under Perrys soloturne. Da udgivelsesdatoen var skemalagt, havde "I Kissed a Girl" klaret sig godt på hitlisterne. Matrix-medlem Lauren Christy talte med Perry omkring beslutningen, men hun ville gerne vente til fjerde single fra One of the Boys var blevet udgivet. På trods af deres kommunikation, blev The Matrix udgivet de 27. januar 2009 via iTunes Store.

  I december 2008 undskyldte Perry til den britiske sangerinde Lily Allen for bemærkninger hvor Perry kaldte sig selv for en "tyndere version" af hende, ved at sige at hun mente det som en joke. I januar 2009 startede Perry på Hello Katy Turneen, den første hvor hun var hovednavnet. Turneen skulle forbi både Nordamerika, Europa, Asien og Australien. Den startede den 23. januar 2009 og sluttede den 28. november 2009, hvor hun havde optrådte til 89 koncerter over hele verden. I løbet af denne turné, åbnede Perry også enkelte koncerter for No Doubt, på deres Summer Tour 2009.

  Den 16. maj 2009 optrådte Perry til åbningsceremonien til den årlige Life Ball i Wien i Østrig. og debuterede som nummer 168 på den amerikanske Billboard 200.

  2010–nu: Teenage Dream, rekorder og filmdebut

  "Hot n Cold" gav Perry en nominering for bedste kvindelige pop-vokal ved Grammy Awards 2010. Perry optrådte som gæstedommer, sammen med Simon Cowell, Cheryl Cole og Louis Walsh ved Dublin-auditionen til The X Factor Sæson 7 i Storbritannien den 28. juni, 2010. Den 9. august vandt hun to ud af seks mulige nomineringer ved Teen Choice Awards.

  Perrys andet mainstream studioalbum fik titlen Teenage Dream Albummets tredje single "Firework" toppede med en førsteplads på Billboard Hot 100 i samlet fire uger, hvilket gjorde Perry til den første kvindelige kunstner i elleve år, der havde tre singler i træk fra samme album, til at ligge nummer et.

  Perry optrådte til VMA 2010 den 12. september, 2010. Hovedårsagen var at forældre klagede over hvad der angiveligt var en stor kavalergang i hendes kjole.

  Perry skød videoen til "Firework" i Budapest i september 2010. En åben casting hev uforudsete 38.000 ansøgere ind.

  Teenage Dream gav Perry fire nomineringer ved Grammy Awards 2011, Årets album, Bedste vokale pop-album, bedste vokale pop-præstation af en kvinde for "Teenage Dream" og Bedste popsamarbejde med vokaler for "California Gurls". Efter Grammy-uddelingen startede Perry på en stor verdensomspændende turné, California Dreams Tour, der havde 124 koncerter. Hun udgav desuden "E.T." som den fjerde single fra albummet, og var den fjerde single fra albummet til at nå førstepladsen på Billboard Hot 100 og var der i fem uger i alt. Singlen var et remix med Kanye West. Musikvideoen til "E.T." blev instrueret af Floria Sigismondi og har Shaun Ross som kærlighedsinteressen. Med "E.T." som nummer et på histlisten den 12. maj 2011, blev Perry den første kunstner nogensinden, til at være repræsenteret i top ti på Billboard Hot 100 52 uger i træk. I juni 2011 udgav Perry femte single fra albummet, "Last Friday Night (T.G.I.F.)". Et remix af sangen med den amerikanske rapper Missy Elliot blev udgivet i august. Singlen toppede de amerikanske download- og radiohitlister. Da sangen også toppede Billboard Hot 100 den 17. august 2011, blev Perry den første kvinde til at have fem #1 singler fra et album og singlen forblev der i to uger i træk.

  I juli 2011 fik Perry sin filmdebut i 3D familiefilmen Smølferne som Smølfine. "Smølferne" var hit hos biografgængerne og indtjente $557.771.535 på verdensplan i biografen. Perry optrådte til VMA 2011 den 28. august 2011. Hun var nomineret til ti priser, hvilket var det højeste til ceremonien. Hun var også den første sanger i historien til at have fire forskellige musikvideoer vist i forskellige kategorier. Hun endte med at vinde med tre af dem; "Årets video" for "Firework", "Bedst samarbejde" og "Bedste speciel effects" for "E.T."

  Den 17. september satte punktum for en rekordserie, der bød på 69 uger i træk i top ti på Billboard Hot 100, noget ingen andre har gjort før hende. Serien stoppede da "Last Friday Night (T.G.I.F.)" røg ud af top ti.

  Den 23. september 2011 var hun med til at åbne Rock in Rio 2011-festivallen, der løb indtil 2. oktober.

  I oktober 2011 udgave Perry sjette single fra "Teenage Dream", "The One That Got Away". Efter at sangen nåede top fem på Billboard Hot 100, blev albummet det bare tredje i historien til at producere seks top-fem singler. I ugen der endte den 23. oktober 2011, blev Perry den første artist til at have tre sangen ("Hot n Cold", California Gurls" og "Firework") til at sælge over 5.000.000 digitale eksemplarer i USA.

  Perry filmede en cameo til The Muppets. Den 30. november 2011 blev "Firework" nomineret til Årets indspilning og Bedste solo pop-præstation ved den 54. Grammy Awards. Den 15. december 2011 blev hun af MTV udnævnt som "Årets kunstner".

  Den 5. juli 2012, havde Perry selvbiografiske dokumentar film Katy Perry: Part of Me biografpremiere, den blev udgivet af Paramount Pictures.

  Kunstfærdighed

  Musiske stil og temaer

  Perry synger med en alt-stemme.

  Perry er kunstnerisk involveret i sine projekter, især i skrivefasen. Siden hun lærte at spille guitar har hun skrevet sangen hjemme og præsenteret dem for sine producerer. Perry bliver mestendels inspireret af specielle tidspunkter i hendes liv. Hun har sagt at det er nemt for hende at skrive sange om hjertesorg. Perry har skrevet flere sange for andre kunstnere, heriblandt Ashley Tisdale ("Time's Up"), Selena Gomez & the Scene ("Rock God" og "That's More Like It"), Kelly Clarkson ("Long Shot" og "I Do Not Hook Up") og Kady Malloy ("Wish You the Worst").

  Offentligt image

  Perry er kendt for hendes utraditionelle kjole-designs.

  Privatliv

  Perry har haft et forhold til Gym Class Heroes' frontmand Travie McCoy, som hun mødte i et pladestudie i New York, samt har været gift med den britiske komiker Russell Brand.

  Perry mødte første gang Brand i sommeren 2008,

  Efter 14 måneders ægteskab søgte Brand, den 30. december 2011 i Los Angeles, om skilsmisse fra Perry. Han gjorde det på grund af "uforenelige forskelle".

  Diskografi

  • Katy Hudson (2001)
  • One of the Boys (2008)
  • Teenage Dream (2010)
  • Prism (2013)

  Turneer

  • Hello Katy Tour (2009)
  • California Dreams Tour (2011-12)

  Priser og nomineringer

  Igennem hendes karriere har Perry modtaget 74 priser og 254 nomineringer, heriblandt én Brit Award, én Echo Award, én VMA Japan, to Los Premios MTV Latinoamérica, to MTV Europe Music Awards, to MTV Video Music Awards, tre People's Choice Awards, fire Teen Choice Awards, seks ASCAP Pop Music Awards, to Billboard Music Awards, én BMI Award, én Juno Award og otte Grammy Award-nomineringer.

  Referencer

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.