Bent Fabric

  • Bent Fabricius-Bjerre (født 7. december 1924 på Frederiksberg lejlighedsvis med kunstnernavnet Bent Fabric) er en dansk komponist og pianist.

    Bent Fabricius-Bjerre har skrevet filmmusik til talrige film og tv-serier. I 1950 grundlagde han pladeselskabet Metronome Records, der udgav kunstnere som Jørgen Ingmann og Nina & Frederik. Metronome blev senere til et filmproduktionsselskab og blev solgt i 1997.

    Karriere

    I 1962 havde Fabricius-Bjerre i USA stor succes med singlen "Alley Cat", der var skrevet som kendingsmelodi til tv-serien Omkring et flygel, hvor Fabricius-Bjerre var vært. Den var inkluderet på albummet af samme navn, som udkom i 1962.

    Han har blandt andet skrevet musikken til film og tv-serier som Olsen-banden (Hvor han foruden dixielandtemaet spillet af Papa Bues Viking Jazzband også arrangerede ouverturen til Elverhøj i Olsen-banden ser rødt), Matador, Ballade på Christianshavn og Bjergkøbing Grandprix.

    I 2004 genoplivede Fabricius-Bjerre sit kunstnernavn Bent Fabric og udgav popalbummet Jukebox, der var skrevet og produceret af bl.a. Remee og Infernal. Det affødte radiohittet "Jukebox" sunget af Allan Vegenfeldt, der også fik succes på diskotekerne i USA, hvor den gik ind som #7 på dance-hitlisten i 2006.

    Privatliv

    Bent Fabricius-Bjerre har været gift tre gange:

    • med Harriet Frederikke Dessau fra 28. februar 1948 til hustruens død 15. marts 1975
    • med Anne Mechlenburg fra 12. februar 1977 til skilsmissen 2004
    • med Camilla Padilla Arndt siden 4. september 2005

    1996 blev han Ridder af Dannebrog.

    Filmmusik

    • Poeten og Lillemor (1958)
    • Helle for Helene (1959)
    • Forelsket i København (1960)
    • Poeten og Lillemor og Lotte (1960)
    • Cirkus Buster (1961)
    • Flemming på kostskole (1961)
    • Svinedrengen og prinsessen på ærten (1962)
    • Poeten og Lillemor i forårshumør (1963)
    • Tre piger i Paris (1963)
    • Hvis lille pige er du? (1963)
    • Halløj i himmelsengen (1964)
    • Døden kommer til middag (1964)
    • Pigen og millionæren (1965)
    • Slå først, Frede! (1965)
    • Slap af, Frede! (1966)
    • Olsen-banden (1968–1998)
    • Olsenbanden (norsk, 1969-1999)
    • Tænk på et tal (1969)
    • Ballade på Christianshavn (1971)
    • Bjergkøbing Grandprix (norsk, 1976)
    • Matador (Tv-serie, 1978–1981)
    • Min farmors hus (1984)
    • Når engle elsker (1986)
    • Peter von Scholten (1990)
    • Lad isbjørnene danse (1990)
    • Det skaldede spøgelse (1992)
    • Blinkende lygter (2000)
    • Olsen-banden Junior (2001)
    • Klovn - The Movie (2010)

    Diskografi

    Albums

    • 1962 Alley Cat (Atco Records)
    • 1962 The Happy Puppy (Atco Records)
    • 1963 Piano Party with Bent Fabric (Columbia 33-OSX-7720) (Australien)
    • 1964 Organ Grinder's Swing (Atco Records)
    • 1964 The Drunken Penguin (Atco Records)
    • 1965 Cocktails for Two (med Acker Bilk og the Leon Young String Chorale) (Metronome)
    • 1966 Together! (med Acker Bilk) (Atco Records)
    • 1966 Never Tease Tigers (Atco Records)
    • 1966 Relax with Bent Fabric (Metronome)
    • 1967 Operation Lovebirds (Atco Records)
    • 1967 Plays Gay and Sentimental Songs (Metronome)
    • 1968 Relax with Bent Fabric (Atco Records)
    • 1970 Grethe Ingmann Sings Bent Fabric - Assisted by Jørgen Ingmann and the Composer (Metronome)
    • 1971 Goes Back To Romance (Metronome)
    • 1997 The Very Best of Bent Fabric
    • 1998 Klaver med mer (CMC Records)
    • 2001 Mit livs melodi (Copenhagen Records)
    • 2004 Jukebox (Universal)
    • 2005 Kan du kende melodien (Universal)
    • 2014 Bent Fabricius-Bjerre - og hans musik (Warner)

    Singler

    • 1962 "Alley Cat"
    • 1963 "Chicken Feed"
    • 2003 "Shake"
    • 2004 "Jukebox"
    • 2006 "Sweet Senorita"

    Andre melodier

    • "Forelsket i København"
    • "Jeg sætter min hat som jeg vil"
    • "Duerne flyver"
    • "Kærlighed"
    • "Pusterummet"
    • "Nattens sidste cigaret"
    • "Slingrevalsen"
    • "En enkel melodi til dig"
    • "Jeg er vist nok lidt gammeldags"
    • "Not For The Dough" (sammen med Lars Larssen Naumann)
    • "Hvor blev den af"
    • "For sent"
    • "Hvorfor ska' foråret vær' grønt"

    Eksterne henvisninger

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.