Black Crow On A Tombstone

Satyricon

 • Satyricon er et norsk black metal-band, der blev dannet af Vegard "Wargod" og Carl-Michael "Exhurtum" Eide i 1990 under navnet Eczema. De to stiftere indspillede dog kun en enkelt demo med bandet, før de forlod det. Den daværende sanger Sigurd "Satyr" Wongraven overtog derefter styringen af bandet, og sammen med trommeslageren Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad har han udgjort bandets line-up siden deres debutalbum fra 1993.

  Bandet betragtes som en af pionererne inden for den norske del af den "anden bølge af black metal", som kom frem i begyndelsen af 1990'erne, og bandet har haft tæt samarbejde med flere af de andre større bands i bølgen – bl.a. Darkthrone som Satyr har hjulpet med sangskrivning og produktion samt distribution via sit pladeselskab Moonfog Productions. Omvendt har begge Darkthrones medlemmer også medvirket på Satyricon-materiale – gruppens sanger m.m. Nocturno Culto var endda officielt medlem af Satyricon i en periode i 1996.

  Efter at have udgivet flere black metal-album op gennem 90'erne ændrede Satyricon i 2002 musikalsk stil, da de udgav albummet Volcano. Albummet indeholdt langsommere og mere rocket musik end tidligere og skaffede bandet international succes samtidig med, at det mødte hård kritik fra bandets gamle fans.

  Biografi

  Dannelse og demoer

  I 1990 dannede bassisten Vegard "Wargod" og trommeslageren Carl-Michael "Exhurtum" Eide bandet Eczema (engelsk for "eksem"). Kort tid efter kom Sigurd "Satyr" Wongraven og Håvard "Lemarchand" Jørgensen med i bandet som henholdsvis sanger og guitarist. Senere skiftede bandet navn til Satyricon, opkaldt efter den antikke romerske roman af samme navn,

  Efter udgivelsen af All Evil forsvandt både Wargod og Exhurtum fra bandet – Exhurtum blev smidt ud af bandet, angiveligt fordi han "ikke lignede en black metaller", Sammen med ham indspillede bandet deres anden demo, The Forest Is My Throne, som de udgav i 1993. Efter de to demoer forlod Lemarchand bandet for i stedet at gå med i bandet Ulver, som på det tidspunkt skulle til at udgive deres første demo. Efter Lemarchands udgang fra bandet overtog Satyr rollerne som både bassist, guitarist og keyboardspiller i bandet, mens Frost fortsatte som trommeslager – nu som fuldgyldigt medlem af bandet.

  Dark Medieval Times

  Begge bandets demoer havde solgt overraskende godt,

  Bandet gik nu i gang med at søge efter interesserede pladeselskaber og stødte ved et tilfælde på Tatra Productions, som tilbød at skrive kontrakt med bandet. Gennem Moonfog udgav Satyricon i september samme år deres debutalbum, Dark Medieval Times.

  Albummet, som blev udgivet mens medieeksponeringen af black metal-miljøet var på sit højeste,

  Albummets omslag indeholder i øvrigt et billede fra den norske kunstner Theodor Kittelsen – hvis illustrationer Varg Vikernes' Burzum også gjorde meget brug af.

  The Shadowthrone

  Satyricon fortsatte i samme spor som Dark Medieval Times, og i maj året efter gik bandet igen i studiet for at indspille deres andet album. De efterfølgende tre måneder blev brugt på at mikse albummet, og det blev udgivet i september 1994 med titlen The Shadowthrone.

  Albummet blev ligesom sin forgænger positivt modtaget i black metal-miljøet og blev et mindre gennembrud for bandet. Han forlod dog bandet igen før udgivelsen af deres næste album.

  Som følge af debutalbummets relativt store succes havde bandet nu alle de midler, de skulle bruge, og albummets produktion var derfor væsentligt bedre end dets forgængers.

  Senere, i 1995, blev Satyricons anden demo, The Forest Is My Throne, efter pres fra bandets fans, genudgivet – denne gang som et splitalbum med Enslaved og med titlen The Forest Is My Throne / Yggdrasil. På trods af at materialet er identisk med det fra den oprindelige demo står Lemarchand ikke nævnt noget sted på udgivelsen.

  Nemesis Divina og kommerciel succes

  I januar 1996 gik bandet endnu engang i studiet og brugte to måneder på at indspille deres næste album. Den korte tid i studiet skyldtes, at alt materiale var skrevet i forvejen og stammede fra perioden 1993-1995.

  Nemesis Divina blev bandets første store kommercielle succes og solgte over 100.000 eksemplarer alene i 1996.

  Albummet indeholdt blandt andet sangen "Mother North", som gik hen og blev "et af 90'ernes største black metal-hits".

  Første mainstream-interesse og Rebel Extravaganza

  Som følge af at bandet nu også turnerede (med hyrede gæstemusikere til at udfylde rollerne som guitarist, bassist og keyboardspiller), blev der længere mellem Satyricons studiealbum, og det næste blev derfor først udgivet i 1999. Forinden havde bandet dog udgivet de to ep'er Megiddo (1997) og Intermezzo II (1999) såvel som et samler-bokssæt bestående af deres tre første album som billed-lp'er, udgivet i kun 1.000 eksemplarer. På ep'en Intermezzo II vendte Satyricon-stifteren Wargod tilbage og spillede synthesizer på to af numrene. Satyricon skrev også en verdensomspændende kontrakt med Nuclear Blast Records (eksklusiv Skandinavien som stadig var dækket af Moonfog Productions) og medvirkede på Darkthrone-hyldestalbummet Darkthrone Holy Darkthrone med sangen "Kathaarian Life Code" samt på Bathory-hyldestalbummet In Conspiracy With Satan med sangen "Born for Burning".

  Senere samme år (1999) udgav bandet så endelig deres fjerde album, Rebel Extravaganza. På albummet var der i forhold til tidligere gjort stort brug af gæstemusikere, og i miljøet kendte personligheder som Fenriz (Darkthrone), Snorre Westvold Ruch (Thorns), Anders Odden (Apoptygma Berzerk) og Daniel "Død" Olaisen (Blood Red Throne) hjalp alle til med albummet.

  Det blev det første Satyricon-album som fik en blandet modtagelse – Allmusic skrev f.eks., at "Rebel Extravaganza er lytbar, bare ikke vindende nok for ikke-hardcore fans" og beklagede sig også over, at nogle sange var for lange.

  Satyricon fulgte udgivelsen op med flere koncerter, blandt andet på flere festivaler, og for første gang begyndte flere mainstream-medier nu også at fatte interesse for bandet – deriblandt musikmagasinet NME, som gav Rebel Extravaganza en rosende anmeldelse.

  I den følgende tid turnerede Satyricon meget – nu som hovednavn på flere turnéer i Nordamerika og Norge, såvel som i resten af Europa. Det følgende år udgav bandet videoen Roadkill Extravaganza, som indeholdt videomateriale fra bandets mange turnéer samt diverse ekstramateriale. De påbegyndte samtidig arbejdet på det næste album.

  Året efter, i juni 2002, udgav Satyricon deres første opsamlingsalbum (hvis man ser bort fra det sjældne bokssæt fra 1998 indeholdende bandets tre første album som billed-lp'er). Opsamlingsalbummet fik titlen Ten Horns – Ten Diadems og indeholdt materiale fra alle fire album – noget af materialet fra de to første album var sågar blevet remastered for at kompensere for de oprindelige versioners dårlige produktionskvalitet.

  Gennembrud og mainstream-succes

  Samme efterår udgav bandet deres femte studiealbum, Volcano. Musikalsk var albummet radikalt anderledes end alle deres hidtidige udgivelser og indeholdt langsommere og mere rockpræget musik end det var set tidligere. Volcano vandt også flere priser, deriblandt en Grammy for "Bedste metalalbum", to Alarmpriser – en for Årets sang (hård rock-sangen "Fuel for Hatred") og en for "Årets metalalbum" – samt en Oslo-pris for "Bedste album".

  Oven på den enorme succes med Volcano turnerede Satyricon nu endnu mere intensivt, hovedsageligt i Europa og i særdeleshed i Skandinavien, hvor de blandt andet optrådte på Roskilde Festival 2002, men senere også i Nordamerika – for første gang siden 2000. Turnéerne i Nordamerika blev dog uden bandets faste trommeslaget Frost. Han blev nægtet indrejsevisum, da han ikke havde oplyst, at han i 1990'erne var blevet arresteret for at være med i et barslagsmål.

  Now, Diabolical og The Age of Nero

  Satyricons næste studiealbum, Now, Diabolical, blev udgivet i 2006. Forinden havde bandet udsendt sine to første singler, "The Pentagram Burns" og "K.I.N.G.". Sidstnævnte single opnåede en 7.-plads på singlehitlisten i Norge.

  Ligesom sin forgænger solgte Now, Diabolical ekstraordinært godt, og albummet nåede højere hitlisteplaceringer end sin forgænger. Således blev det nr. 2 i Norge, nr. 28 i Finland og, som noget nyt, nr. 47 i Sverige. I den efterfølgende periode turnerede bandet yderligere og var blandt andet i Danmark hvor de optrådte på The Rock i København 25. november 2006 samt hovednavn på Inferno Metal Festival i Oslo for første gang i marts 2008.

  Det seneste album, The Age of Nero, blev udgivet i slutningen af 2008. Forinden havde bandet udgivet en single ("Black Crow on a Tombstone") og en ep (My Skin is Cold) med materiale fra albummet. Albummet fulgte samme spor som sin forgænger, men blev af Allmusic alligevel beskrevet som "dristigt, overraskende, opfindsomt og kontroversielt". Gruppen modtog også en Danish Metal Award for "Best International album" for The Age of Nero, som frontmand Satyr personligt modtog.

  I kølvandet på udgivelsen af The Age of Nero tog bandet på flere turnéer for at promovere albummet og spillede i den forbindelse blandt andet igen på The Rock 15. april 2009. Senere samme år optrådte de på Roskilde Festival 2009 i teltet Arena.

  Musikalsk stil

  Satyricon er kendt for musikalsk at have udviklet sig meget fra den ene udgivelse til den næste.

  Bandet har gennem årene bevæget sig i flere forskellige retninger inden for black metal, fra tidlig middelalderinspireret traditionel black metal (døbt "medieval metal", middelaldermetal) – en tendens som Satyr senere udforskede nærmere i sit eget sideprojekt Wongraven, navngivet efter hans eget efternavn, hvor han spillede akustisk og ambient folkemusik.

  Satyricon blev hyldet for Nemesis Divina i 1996, som med sin klare produktion og blanding af ekstrem hastighed og avancerede sangstrukturer skabte et "storartet mesterværk", som stadig i dag af nogle betragtes som bandets højdepunkt. Denne tendens fortsatte på bandets næste udgivelser, og brugen af synthesizer blev udfaset.

  Albummet Volcano markerede tydeligere end nogen anden udgivelse en musikalsk skillelinje for bandet. Lyden på albummet var sammenlignet med sine forgængere langt mere rockbaseret og appellerede i en hidtil uset grad til mainstream-metalkulturen. Efterfølgende album har på samme måde distanceret sig mere og mere fra bandets black metal-rødder, og albummet Now, Diabolical er sågar blevet kaldt "på grænsen til pop/rock".

  Medlemmer

  Satyricon blev oprindeligt stiftet af bassisten Vegard Wargod og trommeslageren Carl-Michael Eide. Sigurd Wongraven og Håvard Jørgensen kom begge med i bandet kort efter dannelsen, men allerede efter indspilningen af en enkelt demo forlod de to stiftere bandet – Eide ville senere blive trommeslager for Ulver og guitarist for flere andre bands, mens Blomberg sluttede som musiker og blev FN-soldat.

  Wongraven og Jørgensen hyrede nu trommeslageren Kjetil-Vidar Haraldstad som sessionsmusiker og indspillede deres næste demo, hvorefter Jørgensen også forlod bandet. Haraldstad blev herefter 'forfremmet' til fuldgyldigt medlem af bandet, og Satyricon har, med to undtagelser, været et tomandsband lige siden: I perioden 1993-1996 var Emperor-guitaristen Tomas Thormodsæter Haugen bassist i bandet og medvirkede blandt andet på deres andet album, The Shadowthrone, og senere i 1996 var Darkthrone-vokalisten Ted Skjellum guitarist på bandets tredje album Nemesis Divina.

  • Satyr (Sigurd Wongraven) – Vokal, guitar, keyboard, bas (1990-)
  • Frost (Kjetil-Vidar Haraldstad) – Trommer (1992-)

  Tidligere medlemmer

  • Kveldulv (Ted Skjellum – også kendt som Nocturno Culto fra Darkthrone) – Guitar (1996)
  • Lemarchand (Håvard Jørgensen) – Guitar (1990-1992)
  • Samoth (Tomas Thormodsæter Haugen) – Bas (1993-1994)
  • Wargod (Vegard) – Bas (1990-1992)
  • Exhurtum (Carl-Michael Eide) – Trommer (1990-1992)

  Eksterne henvisninger

  Fodnoter

  GA-ikon.

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.