Obituary

 • Obituary er et amerikansk dødsmetal-band, som blev dannet i 1984, under navnet Executioner i Tampa, Florida af John Tardy og Donald Tardy i en alder af 17 og 15 år.

  Generelt anses Obituary som et meget indflydelsesrigt dødsmetal-band, der var med til at populariseret den Floridianske dødsmetal-scene, som opstod i slutningen af 1980'erne, sammen med andre bands som Death, Morbid Angel og Deicide.

  Biografi

  De tidlige år (1980-1987)

  I 1980 flyttede de to brødre John og Donald Tardy med deres familie fra Miami til Tampa i Florida. De to brødre blev hurtigt motiverede af den lokale undergrund med bands som Savatage og Nasty Savage. "Vi begyndte at hænge ud med disse folk, og jeg syntes de var de fedeste," Derved blev Donald Tardy fast trommeslager, John Tardy vokalist og Trevor Peres guitarist.

  Allerede i 1984 indspillede Executioner en demo ved navn Metal Up Your Ass. "Vi gik stadig i highshcool, og vores forældre dækkede derved omkostningerne til indspilningerne", fortalte Donald Tardy. Med John Tradys nye vokalstil begyndte de første tegn på en ny musikalsk vej at vise sig.

  På dette tidspunkt var Peres deres eneste faste guitarist, og rollen som anden guitarist havde i kort periode været besat af Jerry Tidwell, og senere Mark Vito. I 1986 rekrutterede de den tidligere Massacre guitarist Allen West og bassist Jerome Grable, som derved blev bandets første stabile besætning.

  I 1986 så bandet sig nødsaget til at ændre navn, idet der allerede eksisterede et band fra Boston ved navn Executioner. Derved skiftede de navn til Xecutioner, og indspillede samme år en demo, der blev utroligt populær og efterspurgt blandt båndbyttere i undergrunden.

  Navneskifte og debutalbum (1988-1989)

  I 1988 skiftede bandet navn fra Xecutioner til Obituary, eftersom der allerede var et band fra Massachusetts med dette navn.

  Cause of Death og The End Complete (1990-1992)

  I midten af efteråret 1990 indkvarterede Obituary sig atter i Morrisound Studio, med et budget på 15.000 dollars, samt fornyede instrumenter til at indspille et nyt album. Kort forinden havde leadguitaristen Allen West udbedt sig barselsorlov på ubestemt tid, da hans kone var gravid med sit første barn. Produceren Scott Burns søgte rundt i det opblomstrende dødsmetalmiljø efter en midlertidig guitarist, og fandt Death-guitaristen James Murphy. Længe havde han ikke været i bandet, før de i foråret 1991 var booket til flere optrædener i Europa for et endnu større publikum end sidst.

  Efter turnéen i 1991 tog Obituary til Morrisound Studio sammen med produceren Bruns for at indspille deres næste album. Til dette havde de inviteret Possessed-vokalisten Jeff Becerra til at komme, og synge bagvokal. Dette blev dog ikke til noget, da andre planlægninger kom i vejen for Becerra. Albummet fik navnet The End Complete, og blev udgivet den 21. april 1992. The End Complete blev modtaget med vældig begejstring af både anmeldere og fans, og med sine 100.000 solgte eksemplarer blev det kåret som det bedst sælgende dødsmetalalbum. samt den amerikanske Top Heatseekers liste. All Music Guide roste albummet, og markerede den vigtige tilføjelse af den tidligere guitarist Allen West, men advarede også mod faren for at skabe for ensformige sange frem i tiden. Efterfølgende var Obituary atter på turné i Europa, denne gang som hovednavne sammen med Napalm Death, frem for bare at optræde som støttegruppe. De to bands veje splittedes, idet Obituary fortsatte til USA, hvor de blandt andet optrådte med Cannibal Corpse.

  World Demise, Back From the Dead og pause (1993-1997)

  I 1993 tog Obituary til Morriosund Studio for at indspille deres fjerde album, World Demise. Idemæssigt drog gruppen nogle nye syn ind i studiet, som medførte et tungere og mere rytmisk album, til forskel for de ofte hurtige dødsmetalalbums. Selve udgivelsen blev forsinket en del, idet produktionen tog 3 til 6 måneder længere end bandet havde forventet. Trods krisen for mange dødsmetal-bands tog Obituary på turné i USA og Canada med Napalm Death og Machine Head, efterfulgt af en turné i Europa med blandt andet Eye Hate God og Asphyx.

  I 1996 havde bandet nok materiale, og var endnu engang på vej i studiet. Denne gang faldt valget dog på Criteria Recording i Miami Florida frem for Morrisound Studio. Yderligere blev Jaime Locke hyret som producer. Albummet fik navnet Back From the Dead, og udgivet i 1997, hvor den nåede plads 25 på Top Heatseekers.

  Som tiden gik begyndte fansene at tvivle på en genforening, og skepsissen blev ikke mindre, da Roadrunner nærmest rejste en gravsten for dem med opsamlingsalbummet Anthology i 2001, som udover sange fra de fire albums også indholdt uhørte demoindspilninger, inklusiv et cover af Venoms sang "Buried Alive", der blev lavet under indspilningerne til World Demise.

  Genforening og Frozen in Time (2003-2007)

  Da Andrew W.K. spillede til Ozzfest i 2001, spurgte han Donald Tardy, om han ikke ville kontakte sin bror, så de kunne spille "Chopped in Half" på scenen. John Tardy takkede ja, og tog af sted. I sensommeren 2006 rejste Obituary til Europa for at turnere, hvilket resulterede i deres første dvd ved navn Frozen Alive, som blev udgivet af Metal Minds Productions.

  Et problem der blev ved med at dukke op, var Obituarys voksende utilfredshed med Roadrunner Records. "Det var simpelt et pladeselskab, der ikke længere satte pris på et af deres første dødsmetal-bands, og vi er blevet ignoreret, og de har ingen interesse i at promovere bandet, og har ingen respekt for hvad bandet manglede, vi var et af de første dødsmetal-bands, der gjorde dem kendte, og det satte de ikke pris på så derfor vidste vi, det var tid til, at komme videre," fortalte Donald Tardy.

  I deres søgen efter et nyt pladeselskab hyrede de den 40 års erfarne foretningsrådgiver Stan Vincent, som udarbejdede en liste med bandets ønsker, og begyndte at søge.

  I 2007 ramte flere ulykker gruppen, idet den mangeårige leadguitarist Allen West blev sendt i fængsel efter fire advarsler for spritkørsel. Om hele situationen, og om West de sidste par år, udtalte John Tardy:

  Afløseren blev den tidligere Deicide guitarist Ralph Santolla, som de medlemmerne roste for sine kvalificerede guitarevner.

  Xecutioner's Return og Darkest Day (2007-)

  Den 27. august 2007 udgav bandet deres syvende album Xecutioner's Return. I modsætning til alle forrige udgivelser blev dette indspillet i John Tardys nye hjemmestudie. Samme år måtte bandet overrasket finde et opsamlingsalbum ved navn The Best of Obituary på hylderne, som de ikke kunne huske at have udgivet. Dette skyldtes dog, at det tidligere pladeselskab Roadrunner havde udgivet det, uden tilladelse fra gruppen.

  Samme år fik gruppen yderligere lejlighed til at afprøve det nye studie hos John Tardy, da de indspillede og udgav deres anden ep ved navn Left to Die, som blandt andet indeholdt en genindspilning af titelsporet "Slowly We Rot", fra deres debutalbum, og gruppens andet Celtic Frost cover "Dethroned Emperor." Genindspilningen af "Slowly We Rot" skyldtes, at på den oprindelige udgivelse havde de brugt E-stemning nu ønskede de at bruge D. Obituary tog derefter på USA-turné med Alabama Thunderpussy, Full Blown Caos og Hemlock. Året efter tog de på turné i Europa med det tyske thrash metal-band Holy Moses. De to guitarister Santolla og Peres endte endda med, at bidrage som gæsteguitarister på Holy Moses' album Agony of Death fra 2008. Deres sidste show i Europa foregik til Party.San Open Air festivalen i Tyskland. Efter koncerten fik gruppen at vide, de var blevet filmet, og at det ville blive udgivet som et livealbum i 2009.

  I begyndelsen af 2009 havde Obituary allerede indspillet nye sange i Tardys studie til et kommende album. "Vi skrev og indspillede hurtigere end vi nogensinde havde gjort," fortale Donald Tardy, "Når vi skriver sange og indspiller ved vi, hvad vi vil, og vi er meget afslappet."

  Musikalsk stil

  Obituary var blot et af en lang række bands fra Florida, der dukkede op i slutningen af 1980'erne og bidrog til udviklingen af dødsmetal. Debutalbummet Slowly We Rot gjorde sig især bemærket med sine nedstemte brutale guitarriffs, kaotiske soloer og knusende trommer. Mere generelt udtalte Donald Tardy:

  Obituary har aldrig haft nogen officielle sangtekster trykt på deres albumomslag.

  Diskografi

  Referencer

  • Mudrian, Albert (2004), Choosing Death: The Improbable History of Death Metal & Grindcore, Feral House 

  Eksterne henvisninger

  LA-ikon

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.