Push Pulk / Spinning Plates

Radiohead

  • Radiohead er en britisk rockgruppe fra Oxford. Gruppens navn er taget fra sangen "Radio Head" af Talking Heads. Gruppen består af Thom Yorke (sang, guitar og keyboard), Ed O'Brien (guitar og korsang), Jonny Greenwood (guitar og elektronik), Jonny Greenwoods bror, Colin Greenwood (basguitar) og Phil Selway (trommer).

    Gruppens musik er inspireret af blandt andre The Smiths, Elvis Costello, Nirvana, Queen, the Pixies, Pink Floyd, U2, R.E.M., The Beatles og The Rolling Stones.

    Gruppens historie og udvikling

    Gruppens udtryk er nyere rockmusik ofte præget af langsomme og melodiske numre med elektroniske indfald. Desuden båret af forsanger Thom Yorkes karakteristiske vokal, der har medført at gruppens musik lidet flatterende har fået påklistret betegnelsen "tuderock".

    Selvom Radiohead normalt ikke bliver kaldt for en popgruppe, blev de i midten af halvfemserne anset for at være en del af britpop-bølgen efter udgivelsen af deres første album Pablo Honey (1993), der således bærer præg af at være guitarbaseret rockmusik i stil med grupper som Oasis, Suede og Blur fra samme tidsperiode.

    Efterfølgende har Radiohead dog ændret lydmæssig stil, og deres tredje fulde studiealbum, OK Computer (1997), regnes for gruppens hovedværk. Pladen bærer præg af et mere modent udtryk end de tidligere plader, og skildrer bagsider af det moderne storbyliv som eksempelvis ensomhed, paranoia og konformitet. Lyden udvikledes på denne plade ligeledes i retning af i højere grad at være båret af elektroniske hjælpemidler, loops, samples og lignende på bekostning af den guitarprægede lyd fra de tidligere plader, der træder en smule i baggrunden.

    Gruppens næste albums Kid A (2000), og Amnesiac (2001), blev begge indspillet i København i 1999-2000. Man valgte således at dele indspillingerne fra optagelserne i København over to albums. Lyden på disse albums er i endnu højere grad end tidligere præget af elektroniske eksperimenter. Teksterne er desuden i højere grad fragmenterede, usammenhængende og decideret politiske. Gruppen begyndte i denne periode ligeledes i højere grad eksplicit at udtrykke antipati overfor fascisme og politisk ensretning.

    Hail To The Thief (2003), er gruppens sjette studiealbum. Mange mener at titlen er en direkte reference til det omdiskuterede amerikanske præsidentvalg i 2000 (gruppen nægter dog dette), selvom den ofte fejlagtig bliver udlagt som gruppens hyldest til internetpirater. Albummet er i højere grad en tilbagevenden til en mere guitarbaseret rocklyd, selvom de elektroniske elementer stadig er en væsentlig faktor i gruppens musikalske udtryk.

    Gruppens nyeste album udkom den 10. oktober 2007 og har titlen In Rainbows. Albummet blev i første omgang kun udgivet på nettet som download, hvorefter det udkom d. 3. december på fysisk medie. Hvad der er særligt specielt ved denne udgivelse er, at albummet bliver udgivet udenom noget pladeselskab, og derfor bliver solgt til en pris man selv bestemmer. Dette gælder dog naturligvis kun det album som man henter digitalt. Det beløb som man vælger at betale bliver i stedet givet ubeskåret til bandet selv. In Rainbows er blevet omtalt som et ligeså stort mesterværk som gruppens album OK Computer fra 1997.

    Sceneulykke

    D. 16. juni 2012 til en udsolgt koncert med 40.000 tilskuere til en open-air koncert med Radiohead på Toronto's Downsview Park taget på den midlertidige udendørs scene kollapsede, en time inden portene åbnedes for publikum. Radioheads trommetekniker døde og tre andre blev såret. Koncerten blev aflyst som følge af ulykken.

    Diskografi

    Albums

    • Pablo Honey, 1993
    • My Iron Lung, 1994
    • The Bends, 1995
    • OK Computer, 1997
    • Kid A, 2000
    • Amnesiac, 2001
    • Hail to the Thief, 2003
    • Me And This Army Remixes , 2005
    • In Rainbows, 2007
    • The Best Of, 2008
    • The Bends Deluxe, 2009
    • The King of Limbs, 2011

    Den 11. juli 2006 blev første udspil fra bandets forsanger, Thom Yorke udgivet. Albummet kaldet The Eraser, er således blevet lavet uden decideret samarbejde med andre af bandets medlemmer. Thom Yorke har dog udtalt at han ikke ønsker at høre albummet omtalt som et soloalbum, men derimod blot en cd lavet med bandets samtykke. Produceren til dette The Eraser sidder en gammel kending af bandet, nemlig Nigel Godrich, som har produceret langt de fleste af Radioheads albums.

    EP'er

    • Drill, 1992
    • Itch, 1994
    • My Iron Lung, 1994
    • No Surprises/Running From Demons, 1997
    • Airbag/How Am I Driving?, 1998
    • I Might Be Wrong: Live Recordings, 2001
    • Com Lag (2Plus2IsFive), 2004

    Andre

    • Live Au Forum, 1995 (Frankrig)
    • Live à l'Astoria, 1995 (Frankrig)
    • Just for College EP, 1995 (U.S. College Radio)
    • The Bends Pinkpop, 1996 (Holland)
    • College Karma EP, 1998 (U.S. College Radio)
    • Amnesiac College EP, 2001 (U.S. College Radio)

    Herudover en række soloprojekter.

    Koncerter i Danmark

    • Huset, Århus, 2. juni 1993
    • Barbue (Nedlagt klub), København, 3. juni 1993
    • Grøn scene, Roskilde Festival, 2. juli 1994
    • Roskilde Festival, 13. august 1995 (Opvarming for Pearl Jam og Neil Young)
    • KB Hallen, København, 9. november 1996
    • Orange Scene, Roskilde Festival, 26. juli 1997
    • Ved Valby Hallen, København, 7. september 2000 (Opvarming: Sigur Rós)
    • Ved Valby Hallen, København, 8. september 2000 (Opvarming: Sigur Rós)
    • KB Hallen, København, 6. maj 2006 (Opvarming: Willy Mason)
    • KB Hallen, København, 7. maj 2006 (Opvarming: Willy Mason)
    • Orange Scene, Roskilde Festival, 3. juli 2008

    Lyd og video

    Referencer

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.