Be careful (audio)

Youssou N'Dour

  • Youssou N'Dour (født 1. oktober 1959 i Dakar, Senegal) er en senegalesisk sanger og komponist. Han var medvirkende til at udvikle den nutidige populærmusik i Senegal, der på wolof-sproget kaldes mbalax. Musikken er en kombination af traditionel senegalesisk griot-percussion og lovprisningssang, med afro-cubanske arrangementer.

    Som følge af verdensmusikkens opblomstring, opnåede N'Dour i 1990'erne også opmærksomhed på det vestlige marked. Her samarbejdede han blandt andre med Peter Gabriel og Wyclef Jean. Hans bedst kendte single er nok "7 Seconds", som han indspillede i 1994 sammen med den svenske sangerinde Neneh Cherry.

    Den 13. februar 2005 modtog N'Dour en Grammy for Égypte, som bedste verdensmusikalbum.

    Han organiserede Africa Live-koncerten, som fandt sted den 12.-13. marts 2005 i Dakar, hvor nogle af de mest velrenomerede afrikanske musikere optrådte. Koncerten var del i "Roll Back Malaria"-kompagnen, der støtter bekæmpelsen af sygdommen malaria, som rammer millioner af mennesker primært i Afrika.

    Ved Live 8-koncerten den 2. juli 2005, sang han duet med Dido i London og Paris.

    Youssou N'Dour optrådte bl.a. sammen med Angélique Kidjo i Danmark i december 2009 ved FN klimatopmødet.

    Diskografi

    Album

    • 1984: Bitim Rew
    • 1986: Nelson Mandela
    • 1988: Immigrés
    • 1989: The Lion (Gainde)
    • 1990: Set
    • 1992: Eyes Open
    • 1994: The Guide (Wommat)
    • 1995: Gainde – Voiced from the Heart of Africa
    • 1996: Djamil
    • 1997: Le Na Thiass
    • 1997: St. Louis
    • 1997: Inédits 1984-1985
    • 1999: Rewmi
    • 2000: Lii
    • 2000: Le grand bal à Bercy
    • 2000: Joko
    • 2001: Ba Tay
    • 2001: Le grand bal vol 1 & 2
    • 2002: Et ses amis
    • 2002: Nothing.s in Vain (Coono du réer)
    • 2004: Égypte
    • 2006: Badou

    Opsamlinger

    • 1990: Best of
    • 1998: Best of the 80s
    • 2001: Birth of a Star

    Eksterne henvisninger

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.