Gösta Hammerfedt

Gnags

  • Gnags er en dansk rockgruppe, som har eksisteret siden 1966. Gruppen har gennem tiden haft udskiftning af musikerne (besætningen var dog uændret i perioden 1981-96), men i hovedparten af bandets eksistens har Peter A.G. Nielsen været forsanger og tekstforfatter.

    Gnags har gennemgået en del stilskift siden starten, fra kopimusik i 60'erne over folkemusikpræget rock med politisk indhold i 70'erne, punk- og new wave-inspiration i slut-70'erne og de tidlige 80'ere til en meget rytmisk funderet og lettere reggae- og verdensmusik-inspireret musikstil, der har været karakteristisk for bandets sound siden begyndelsen af 80'erne. Gnags er kendt for sange som "Under bøgen" (1978), "Rytmehans" (1980), "Slingrer ned ad Vestergade" (1983), "Vilde kaniner" (1984). "Danmark" (1986) og "Mr. Swing King" (1989), med flere.

    Historie

    60'erne

    Gnags blev dannet i 1966 i Skjern under navnet "Those Gnags" af brødrene Peter Andreas Gjerluff Nielsen og Jens Johan Gjerluff Nielsen og bestod i starten af Nielsen-brødrene samt forskellige skolekammerater. Ordet "Those" foran "Gnags" skulle signalere, at dette var noget specielt, idet der var så mange bands, der hed noget med "The".

    Fra omkring 1967 begyndte Jacob Riis-Olsen at skrive egne engelsksprogede sange til gruppen, og to af disse, "Eyes And Ears" og "I Can't Talk About It Now", blev i 1969 indspillet i Jack Fridthjofs primitive "æggebakkestudie" i Nykøbing Mors. De blev udgivet på single samme år, men solgte ikke nævneværdigt.

    70'erne

    Omkring årsskiftet 1969-70 forlod Sven Fenger musikgruppen, der herefter fortsatte som trio, nu med Peter A.G. Nielsen på bas og sang, og de begyndte at skrive sange på dansk. Som dansksyngende trio optrådte de blandt andet i Thy-lejren i 1970. Året efter etablerede de et kollektiv i Haraldsgade i Viby ved Aarhus sammen med blandt andet deres faste lydmand, Ole Lauritsen. Kort tid efter udvidedes gruppen med keyboardspilleren Ivan Oehlenschlaeg Sørensen. Med denne besætning indspilledes debutalbummet, På vej, i Rosenberg-studiet. Det er præget af et forholdsvist blødt udtryk med et fremtrædende klaver og mange korharmonier. Der forekommer også instrumenter som cembalo. Teksterne befinder sig ofte på et abstrakt, filosofisk plan med sangtitler som "Du er dig". Albummet blev udsendt i 1973 af Magnet Music (en underafdeling af Philips under ledelse af Johnny Reimar) og solgte omkring 7-8000 eksemplarer.

    I 1974 blev musikgruppen udvidet med Per Chr. Frost på guitar. Samme år indspilledes det andet album Del af en ring, igen i Rosenberg-studiet. Albummet befinder sig musikalsk og tekstligt i forlængelse af På vej, selvom musikken er blevet mere enkel; der er blandt andet færre temposkift. Denne gang var Magnet Music dog ikke videre interesserede i at udgive musikken. så Gnags etablerede i stedet deres eget pladeselskab, Genlyd Grammofon, og udgav Del af en ring som den første udgivelse på selskabet i 1975. Genlyd, der blev opkøbt af BMG i starten af 90'erne, dannede herefter rammen om alle gruppens udgivelser til og med Gösta Hammerfedt fra 1996.

    Efter Del af en ring etablerede Gnags deres eget pladestudie hjemme i kollektivet i Viby, Feedback-studiet. I begyndelsen var det et ret primitivt studie med to tosporsbåndoptagere, der især havde en blomstringstid i 80'erne med navne som f.eks. Gnags, Mek Pek, Thomas Helmig, Kliché og Tv-2. Den første indspilning i Feedback-studiet var Gnags' tredje album, Det er det fra 1976. Albummet indeholdt bl.a. sangen "Ulvetid", der også blev udgivet på Christianiapladen fra samme år. Det er det fulgtes i 1977 op af La' det gro, hvor Per Chr. Frost var erstattet af Ole Poulsen, der tidligere havde spillet i Alrune Rod. Poulsen forlod dog hurtigt Gnags, hvorefter Frost kom tilbage.

    I 1977 blev musikgruppen udvidet med Henning Stærk som ekstra trommeslager og percussionist. Stærk medvirkede første gang på Er du hjemme i aften fra 1978. Albummet blev et kunstnerisk - og kommercielt gennembrud for Gnags og indeholder en i forhold til de forgående pladeudgivelser mere pågående og guitardomineret rockmusik. Samtidig var Peter A.G.'s tekster blevet mere konkrete i budskabet, og en del af sangene havde et klart politisk indhold, f.eks. "De strejker henne på møllen". Albummets mest kendte sang er dog formentlig den akustiske ballade "Under bøgen", der ifølge Peter Deleuran og Jan Knus er "det nærmeste Gnags er kommet en nationalsang". I 1979 fulgte Burhøns, der viser kraftig inspiration fra punk og new wave med korte, hurtige sange tilsat fræsende guitarer.

    80'erne

    New wave-inspirationerne blev yderligere udforsket på det mere kølige album, Intercity fra 1980, der blandt andet indeholdt nummeret "Rytmehans". Det fulgtes i 1981 op af et livealbum, Live vol. 1, der samtidig var den sidste Gnags-plade med Henning Stærk. Han blev erstattet af den dengang 19-årige Mads Michelsen, der var bror til Anne Dorte Michelsen fra Tøsedrengene. Samtidig udvikledes Gnags' udtryk sig i retningen af reggae og verdensmusik, hvilket kom til udtryk på Safari fra 1982. Pladen var produceret af den jamaicanske producer Karl Pitterson, der blandt andet havde arbejdet som lydtekniker for Bob Marley.

    På det næste album, det meget stemningsmættede X (1983), videreudvikledes den rytmisk betonede musikstil fra Safari, nu i selskab med den amerikanske producer Jack Nuber. Mange af sangteksterne kunne karakteriseres ved et udpræget metaforisk islæt; således er titler som "Havnen med skibe", "Tømmerflåden" og "Alt synes ro ombord" præget af en skibsmetafor, mens fuldmånen som billede optræder i titlerne "Fuldmånen lyser" og "Fuldmånevanvid".

    Samarbejdet med Karl Pitterson blev genoptaget på Plads til begejstring (1986). Pladen indeholdt blandt andet sangen "Danmark", der med linjer som "Danmark / det banker på din dør / har aldrig set dig så selvisk og ensom / nogensinde før", "Lige meget hvem du er / lige meget hvor du er / så velkommen her" og "Længe leve mangfoldigheden" opfordrede til åbenhed i det danske samfund overfor fremmede og overfor input udefra. Dette tema blev i 1988 videreført på singlen "Rejsegrammofonen", der blev udsendt i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd som en del af en kampagne mod fremmedfrygt.

    90'erne

    I 1990 blev Genlyd Grammofon solgt til det tyske selskab BMG. Året efter udsendtes Lygtemandens sang, der var en ny salgssucces, omend i mindre omfang end Mr. Swing King. Om pladen udtalte Peter A.G. Nielsen i 2008: "Da vi lavede Lygtemandens Sang, så lavede vi den ikke, fordi vi skulle lave én magen til Mr. Swing King – tværtimod ville vi lave noget andet. Men hvis du går fra at sælge 300.000 plader med Mr. Swing King til kun at sælge 150.000, så bliver det betragtet som om, at det går dårligt".

    00'erne

    Det var således en kvartet, der i 2000 udsendte Ridser, Revner & Buler, et album der supplerede bandets udtryk med enkelte elektroniske elementer. Det udkom på pladeselskabet RecArt, som den første Gnags-udgivelse siden 1973, der ikke havde relation til Genlyd, men var en kommerciel skuffelse.

    I 2002 blev Gnags udvidet med Mika Vandborg (guitar) og Bastian Sjelberg (bas, keyboards). Med denne besætning indspilledes Skønhedspletter (2002), der blev en pæn succes.

    Herefter fulgte en stille periode, der dog i 2005 blev afbrudt af udgivelsen af Siden 66, et bokssæt bestående af numre fra hele karrieren.

    10'erne

    I efteråret 2011 havde Black Box Theatre i Holstebro premiere på teaterkoncerten Danmark, der byggede over Gnags-numre.

    I 2015 tog Gnags på turneen Flashback Tour, hvor guitaristen Per Chr. Frost er tilbage som guitarist og kapelmester. De øvrige musikere, udover Peter AG, er Niels Mathiasen på saxofon, Søren Runge på keyboards, Lars Daugaard på trommer, Rune Harder Olesen på percussion, Anne Seier synger kor og Henrik S.P. Poulsen spiller bas. Turneen startede i Tivoli Friheden i Aarhus, og når 26 byer og festivaler .

    Bandmedlemmer gennem tiden

    Peter A.G. Nielsen

    Født 1952. Sang, keyboards, guitar, bas, harmonika. Medlem 1966-1967 samt 1968 – i dag. Er bandets forsanger og tekstforfatter.

    Jacob Riis-Olsen

    Født 1951. som Gnags i sin tid etablerede i 1975 i tilknytning til deres kollektiv i Aarhus. Han var herefter ejer af studiet, indtil det lukkede i 2011.

    Ivan Sørensen

    Født 1955. Orgel, keyboard. Medlem af Gnags fra 1971, men udtrådt efter albummet Skitsernes Drøm fra 2003.

    Mads Michelsen

    Født 1962. Han er bror til Anne Dorte Michelsen.

    Mika Vandborg

    Født 1971.

    Bastian Sjelberg

    Bas. Medlem af Gnags siden 2002.

    Jens G. Nielsen

    Født 1951. Trommer, percussion, programmering, kor. Medlem 1966-1996.

    Per Chr. Frost

    Født 1954. Bas, lead-guitar, akkustisk guitar, kor. Medlem 1974-1976 samt 1977-1996.

    Henning Stærk

    Født 1949. Trommer, percussion, bas, mundharpe, sang. Medlem 1977-1981.

    Sven Fenger

    Bas. Medlem 1967-1970.

    Ole Poulsen

    Guitar. Medlem af Gnags 1976-1977, hvor han afløste Per Chr. Frost. Før Gnags var han bl.a. medlem af Alrune Rod fra 1971 frem til bandets opløsning i 1974.

    Timeline

    Diskografi

    Studiealbum

    • 1973 På vej
    • 1975 Del af en ring
    • 1976 Det er det
    • 1977 La' det gro
    • 1978 Er du hjemme i aften
    • 1979 Burhøns
    • 1980 Intercity
    • 1982 Safari
    • 1983 X
    • 1984 Den blå hund
    • 1985 En underlig fisk
    • 1986 Plads til begejstring
    • 1987 Har de puttet noget i kaffen?
    • 1989 Mr. Swing King
    • 1991 Lygtemandens sang
    • 1994 Øjne på stilke
    • 1996 Gösta Hammerfedt
    • 2000 Ridser, Revner & Buler
    • 2002 Skønhedspletter
    • 2003 Skitsernes Drøm
    • 2008 Legepladsen

    Livealbum

    • 1981 Live vol. 1
    • 1992 Live vol. 2

    Opsamlingsalbum

    • 1986 13 rigtige
    • 1988 Under bøgen
    • 1999 Gnags Greatest
    • 2005 Siden 66

    Singler

    Bemærk: Denne er ikke komplet.

    • 1978 "Under bøgen"
    • 1980 "Rytmehans"
    • 1983 "Slingrer ned ad Vestergade"
    • 1984 "Vilde kaniner"
    • 1986 "Danmark"
    • 1989 "Mr. Swing King"

    Litteratur

    Eksterne henvisninger

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.