Maskerade

Sido

 • Sido (30. november 1980 i Berlin i Tyskland) er kunstnernavnet til Paul Hartmut Würdig, som er en tysk rapper/hiphopartist.

  Sido udtrykker sig selv ved provokerende og aggressive tekster, og er ofte set iført en sølv-kraniemaske (i stil med MF Doom), der kaldes Die maske (Masken). Han havde den tit på til offentlige forsamlinger, men siden februar 2005 bar han den kun under koncerter. Som markedsføring havde han den dog altid med sig.

  Sido betyder, ifølge kunstneren selv, Super Intelligentes Drogen Opfer (Superintelligent stofmissbruger). En tidligere betydning var "Scheiße in Dein Ohr" (skidder i dit øre). Sido var den første kunstner, der skrev kontrakt med pladeselsbaet Aggro Berlin.

  Biografi

  Paul Hartmut Würdig voksede op sammen med sin lillesøster og sin mor i Märkisches Viertel, et område i Reinickendorf, en bydel i Berlin. I hans barndom og ungdom fik Märkisches Viertel en høj proportion af emigranter og lavindkomst familier. Han gik på Bettina-von-Arnim-Oberschule, der lå i bydelen.

  Man kan sige at sangen, der startede alting var Mein Block. Den handler om livet i forstederne, hvor meget handler om penge og stoffer. I år 2004 udgav Sido albummet Maske, der blandt andet indeholdt singlen Mein Block (Maske referer til den maske som forbindes med Sido). Dette album havnede på en tredje plads Tysklands LP-Charts, og dermed skrev Aggro Berlin musikhistorie. I september opnåede albummet guldstatus, og Sido vandt en pris som 'årets nykommer'. Det andet album "Ich" var noget af det, der betød mest. Med det album slog Sido sammen med Aggro Berlin for alvor igennem, fik rigtig mange fans i Tyskland og de tysktalende lande. Sidos tredje og album hed Ich und meine maske, og var det afsluttende album i en trilogi.

  I januar 2007 kritiserede han rockband som Linkin Park og Mike Shinodas projekt Fort Minor for deres musik. Dette gjorde han på tv-kanalen MTV Germany TRL. Sido og nævnte rockband havde dog de samme beundrere, der ikke værdsatte udtalelsen.

  Familie

  Paul har en søn, hvis navn ikke er kendt for offentligheden, men sido har skrevet en sang om sønnen. Sangen hedder "Ein Teil Von Mir" (en del af mig) og findes på albummet Ich och Eine Hand waescht die Andere.

  Siden midten af 2005, har han været i forhold med tidligere Nu Pagadi-sangeren Doreen Steinert.

  Singler

  Featsingler

  Eksterne henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.