Amy Winehouse - Back To Black

Amy Winehouse

Om Amy Winehouse

Amy Jade Winehouse (14. september 1983 – 23. juli 2011) var en engelsk sanger og sangskriver. Hun fik med sine to første albums stor succes i en stilart, der bedst kan beskrives som en blanding mellem jazz og soul, som den lød blandt sorte amerikanske sangere i 1960'erne.

Winehouse døde som 27-årig den 23. juli 2011 i sit hjem i London;

Karriere

Amy Winehouse voksede op i det nordlige London, og der var jazz i hendes familie. I en alder af omkring 10 år dannede hun en amatør-rapgruppe, og nogle år senere fik hun sin første guitar. Hun blev i barndommen præget af meget forskelligartet musik, herunder Salt-N-Pepa, TLC, Frank Sinatra, Sarah Vaughan og Ray Charles. Som 16-årig blev hun opdaget af en talentspejder, og hun begyndte at synge professionelt. I en alder af 19 år fik hun en pladekontrakt, og det første album, Frank, blev udsendt i efteråret 2003.

Albummet indeholdt to covernumre, men alle de øvrige sange var Winehouse selv med til at skrive. Frank fik gode anmeldelser, og hun blev sammenlignet med sangere som Sarah Vaughan og Macy Gray. Albummet solgte også rigtig godt, og hun opnåede nomineringer i to kategorier til Brit Awards. Winehouse har selv senere udtalt, at hun ikke var helt tilfreds med albummet, selv om hun gerne sang mange af numrene til koncerter.

Først i slutningen af 2006 udsendte hun sit andet album, Back to Black. Hun har selv forklaret, at hun i 1½ år ikke skrev noget som helst, men at hun så mødte Mark Ronson, der er discjockey og pladeproducer, og at han inspirerede hende, så hun skrev numrene til det nye album på kun et halvt år. Albummet har i forhold til debutalbummet fået mindre jazzpræg og mere stemning som ved pigegrupper fra 1950'erne og 1960'erne. Fra albummet er i første omgang sangen Rehab blevet et hit. Det er selvbiografisk, idet hendes daværende agentbureau anbefalede hende at tage på et alkoholafvænningshjem, hvilket hun nægtede (og derfor skiftede agentbureau). Sangen blev et hit, og den gav for alvor Winehouse et gennembrud, der blev understreget, da hun ved Brit Awards i 2007 modtog prisen som bedste kvindelige britiske sanger.

Personligt liv

Amy Winehouse havde i sin ret korte karriere været i den kulørte presses søgelys, idet hun flere gange viste sig stærkt beruset. I flere tilfælde overfuste hun fans og andre omkring sig, lige som hun i forbindelse med modtagelse af en pris nedgjorde Bono fra U2 i sin takketale. Ligeledes lagde hun ikke skjul på at have røget hash, og hun har endvidere nævnt, at hun havde psykiske problemer af forskellige slags. I sommeren 2007 aflyste Amy Winehouse op til flere koncerter, officielt pga træthed o.l., men uofficielt pga. overdrevet alkoholmisbrug. I 2007 blev hendes optræden på Skanderborg Festivalen aflyst.

Død

Den 23. juli 2011 kl. 15.54 (lokal tid) blev to ambulancer kaldt til Camden, London.

Winehouses alder, da hun døde, betyder, at hun indtrådte i Klub 27, som er en gruppe af musikere, der er døde i en alder af 27.

Dødsårsagen er fastslået til at være alkoholsforgiftning.

Diskografi

  • Frank (2003)
  • Back to Black (2006)
  • Lioness: Hidden Treasures (2011, posthumt)

Priser

  • Brit Awards 2007: Bedste kvindelige britiske sanger
  • Grammy Award 2008: Fem priser, heriblandt bedste nye kunstner, Ã¥rets sang (Rehab), Ã¥rets indspilning (Rehab).

Se også

  • Klub 27

Eksterne henvisninger

Referencer

Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.