O Holy Night (Glee Cast Version)

Glee Cast

 • Glee er en amerikansk musicalkomedie-drama-tv-serie, der blev vist første gang på Fox kanalen i USA. Serien handler om et showkor, kaldet "New Directions!", som er etableret på den opdigtede William McKinley High School i Lima, Ohio. De vigtigste personer i de indledende afsnit af Glee omfattede klubleder og spansklærer Will Schuester (Matthew Morrison), cheerleadertræner Sue Sylvester (Jane Lynch), studievejleder Emma Pillsbury (Jayma Mays), Will's kone Terri (Jessalyn Gilsig), og otte af klubbens medlemmer spillet af Dianna Agron, Chris Colfer, Kevin McHale, Lea Michele, Cory Monteith, Amber Riley, Mark Salling og Jenna Ushkowitz. I anden sæson blev nogle af de skuespillere, Mike O'Malley, Heather Morris og Naya Rivera, der i de tidligere afsnit var tilbagevendende, forfremmet til ledende roller. I tredje sæson blev Harry Shum, Jr. og Darren Criss ligeledes set i ledende roller, og både Gilsig og O'Malley blev fjernet fra de ledende rolleindehavere, selvom sidstnævnte er vend tilbage som gæstestjerne. I fjerde sæson blev Chord Overstreet forfremmet fra en marginal rolle som tilbagevendende skuespiller til en af de vigtigste roller, og både Mays og Agron blev fjernet fra listen over hovedrolleindehavere. Mays blev i sin første optræden i denne sæson annonceret som gæsteskuespiller.

  Pilotepisoden af serien blev sendt efter American Idol den 19. maj 2009,

  Produktion

  Konceptet

  Ian Brennan har baseret Glee på sine egne erfaringer som medlem af Prospect High School show kor i Mount Prospect, Illinois.

  Glee er sat på den fiktive William McKinley High School i Lima, Ohio . .

  Skrivning

  De tre medskabere, Murphy, Falchuk, og Brennan lagde en plan for historierne sammen. For de første to sæsoner, var de de eneste forfattere, og efter at have taget fælles kredit for pilotepisoden, og den episode, der åbnede efteråret 2009 sæsonen. Derefter begyndte de enkeltvis at tage kredit for en episode, der er baseret i vid udstrækning på den person "som har taget føringen i historiens plot eller hvem der skrev et udkast". Brennan bemærkede, at skriveprocessen er "hurtig og løs, med vægt på hurtig", og citerer Murphy som sagt, med hensyn til deres roller i episodeskabelsen; "Jeg er en slags hjerne. Brad's slags er hjertet. Ian's slags, er de sjove ben ". Brennan siger "Det er sandt i mange henseender". Nogle af karakterene er skrevet mere af en forfatter. Brennan skriver de fleste af Sue's materiale, og Falchuk skriver ofte scenerne mellem Kurt og Burt Hummel, selvom Murphy i høj grad bidrager til Kurt

  Med start i sæson tre, blev en skriftlig personale på seks ansat: Ali Adler, Roberto Aguirre-Sacasa, Marti Noxon, Michael Hitchcock, Matt Hodgson og Ross Maxwell.

  Musik og koreografi

  Serien har talrige coverversioner, sunget på skærmen af karakterene.

  Murphy blev overrasket over den lethed, hvormed brug af sange blev godkendt af pladeselskaberne, og forklarede:. "Jeg tror, at nøglen til det er, de elskede tonen i det. De elskede at dette show var om optimisme og unge børn, for størstedelens vedkommende genfortolke deres klassikere for et nyt publikum ".

  Glee er koreograferet af Zach Woodlee og viser 4 til 8 produktions numre pr episode.

  Promotion

  Forud for premieren på den anden episode tog Glee på turné i flere Hot Topic butikker i hele USA.

  På grund af seriens succes, gik castet på en koncertturné efter den første sæson, Glee Live! In Concert!, hvor de besøgte Phoenix, Chicago, Los Angeles og New York.

  Lynch, Colfer, Monteith og Riley optrådte på 2010 MTV VMAs den 12. september 2010.

  De salgsfremmende plakater til den første sæson, viser stjernerne i showet med deres højre hånd formet et "L" for at udfylde L'et i ordet Glee. De salgsfremmende plakater for anden sæson viser stjernerne i showet der et kaste slushice på kameraet. De salgsfremmende plakater til den tredje sæson får stjernerne i showet kastet dodgeballs på sig af Sue Sylvester. Koncertturnéen, Glee Live! In Concert!, begyndte den 15. maj 2010, og havde koncerter i fire byer i USA for den resterende del af måneden. Den anden udgave af turnéen, med en næsten helt ny sætliste, turnerede i fire uger i USA og Canada fra 21. maj til 18. juni 2011, og blev fulgte af tolv dage i England og Irland, fra den 22. juni til 3. juli 2011.

  Cast og karakterer

  Ved castningen til Glee, søgte Murphy aktører, der kunne identificere sig med en af hovedrollerne i teaterroller. I stedet for at bruge traditionelle castingsopkald, tilbragte han tre måneder på Broadway, hvor han fandt Matthew Morrison, som tidligere havde medvirkede på scenen i Hairspray og The Light in the Piazza; Lea Michele, der medvirkede i Spring Awakening; og Jenna Ushkowitz, der havde været i Broadway genopsætningen af The King and I.

  Aktører uden teatererfaring der gik til audition var forpligtet til at bevise, at de kunne synge og danse samt spille skuespil. Chris Colfer havde ingen tidligere erfaring, men Murphy skrev karakter Kurt Hummel for ham.

  Glee har femten hovedroller med stjernestatus. Matthew Morrison spiller Will Schuester, McKinley High's spansklærer, der bliver instruktør for Glee-klubben, i håb om at genoprette det til sin fordums glans.

  Murphy har udtalt, at mange af de originale karakterer vil dimittere fra McKinley High ved udgangen af tredje sæson. "Vi ønskede ikke at have et show, hvor de var i high school i otte år. Vi virkelig ønskede at være tro mod denne oplevelse."

  Udsendelse

  Den første sæson af Glee består af 22 episoder.

  Glee er blevet syndikeret til udsendelse i mange lande verden over, herunder Australien, som medlemmer af rollebesætningen besøgt for at fremme showet før seriens debut i September 2009 på Network Ten.

  Merchandise

  Tre soundtracksalbum blev frigivet til at ledsage Glees første sæson: Glee: The Music, Volume 1, Glee: The Music, Volume 2 og Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers.

  Glee er blevet udgivet på adskillige DVD og Blu-ray box-sæt. Glee - Pilot Episode: Directors Cut er udstyret med pilotepisoden og en forsmag på den anden episode, "Showmance". Alle tre blev udgivet på DVD, kun den komplette sæson er tilgængelig på Blu-Ray.

  Little, Brown Books er i færd med at offentliggøre fem Glee-relaterede unge voksne romaner, der er under udvikling i samarbejde med showets producenter og forfattere. Bogen blev ikke nævnt på programmet i anden sæson, og har heller ikke været planlagt til offentliggørelse.

  Twentieth Century Fox Consumer Products har planer om at lave en linje af Glee-relaterede merchandise; herunder spil, elektriske produkter, lykønskningskort, tøj og papirvarer.

  Reception

  Kritisk modtagelse

  Glee modtog en Metacritic score på 77 ud af 100 i sin første sæson, baseret på vurderinger af atten kritikere.

  Nancy Gibbs fra Time Magazine skrev, at hun havde hørt serien beskrevet som "anti-kristen" af en ungdomsminister, og kommenterede:

  Variety's Brian Lowry var kritisk over for showets tidlige episoder, og fremhæver skuespillet og karakteriseringsspørgsmål og anser de voksne karakterer som "over-the-top buffoons", med undtagelse af Mays' Emma, som han følte sig tilbudt en "beskedne forløsning".

  Da Glees første succes har trukket i et stort publikum, skrev John Doyle fra The Globe and Mail, at de tidlige shows "føltes frisk, især fordi den brogede besætning af unge mennesker havde en slags firkantet naivitet." Doyle bemærker, at den tidlige succes tog Glee væk fra sine oprindelige figurer og plot, der fokuseres mere på berømte gæster. "Det muntre er gået af Glee. Du skulle have sat det i sin velmagtsdage, blot for måneder siden".

  Musik

  Showets musikalske forestillinger har været en kommerciel succes, med over 36 millioner eksemplarer af Glees singleudgivelser købt digitalt, og over elleve millioner albums købt over hele verden gennem oktober 2011.

  Imidlertid har der også været kritisk fordømmelse af castets forestillinger. Jon Dolan fra Rolling Stone kommenterede, at Matthew Morrison "kunne ikke rappe hans vej ud af en 98° generalprøve", og Allmusics Andrew Leahey skrev, at Cory Monteith og Dianna Agron "kan ikke synge nær så godt som deres co-stjerner".

  I den anden sæson, bemærkede Rob Sheffield til Rolling Stone at Britney Spears og Rocky Horror hyldestepisoderne som eksemple, da han roste Glee og dens valg af musik. Han roste Murphy for hans udvælgelse og opstandelse "glemte" popsange og sammenlignet showets unikhed til "MTV i sin prime" som indbegrebet af populærkulturen.

  Nogle kunstnere, herunder Slash, Kings of Leon og Foo Fighters, har afvist at have deres sange blev brugt på showet. Murphy har været offentligt kritiske over for disse afslag, hvilket har ført til udvekslinger i pressen mellem ham og en række kunstnere.

  Fanskare

  Fans af Glee er almindeligt omtalt som "Gleeks",

  Ligeledes Glee har fans skabt portmanteaus af par i serien, såsom "Finchel" for Finn og Rachel, "Klaine" for Kurt og Blaine, og "Brittana" for Brittany og Santana. Denne kendsgerning er blevet henvist til i forskellige episoder i anden sæson, navnlig "Furt", der er møntet på de nye stedbrødre Finn og Kurt, og "Rumours".

  Priser og nomineringer

  Glee har modtaget en række priser og nomineringer. I 2009 vandt serien fem Satellite Awards: "Best musical eller komedie tv-serie", "Bedste mandlige hovedrolle" og "Kvindelige hovedrolle i en musical eller komedie TV-serie" for Morrison og Michele, "Bedste kvindelige birolle" for Lynch og "Special Achievement for Outstanding Guest Star" for Kristin Chenoweth.

  Film

  Glee: 3D Concert Movie, er en koncert film baseret på den fire-ugers nordamerikanske tur af Glee Live! In Concert!-tour i 2011 og viser de studerende karakterer fra serien performe og backstage. Filmen blev udgivet i USA og Storbritannien den 12. august 2011, til et to-ugers begrænset engagement. Filmen er instrueret af Kevin Tancharoen.

  Se også

  • Karakterer i Glee
  • Priser og nomineringer modtaget af Glee
  • The Glee Project
  • Sæson 1 af Glee

  Eksterne henvisninger og kilder

  Henvisninger

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.