• Nik & Jay er en dansk popgruppe fra Værløse, som oftest rapper og synger på dansk. Duoen består af Niclas "Nik" Petersen og Jannik "Jay" Thomsen. De er en af Danmarks bedst sælgende popgrupper,

    Nik & Jay startede karrieren i 2002 i samarbejde med deres producerteam Jon & Jules. Producerduoen er i hiphopkredse tidligere kendt fra undergrunds-rapgruppen USL. Inden Nik & Jay blev dannet var Niclas og Jannik i rapgruppen Bagmændene. Sammen med Jon & Jules ejer de produktionsselskabet Nexus Music, der står bag succesfulde artister som Alex, Joey Moe og Jinks.

    Musikkarriere

    Nik & Jay og 2 (2002–2005)

    Nik & Jay debuterede med deres selvbetitlede album den 5. september 2002 på Medley Records (EMI). I juni 2003 rundede albummet 100.000 solgte eksemplarer, og blev dermed det bedst sælgende danske rap/R&B debutalbum nogensinde. Samme år vandt duoen to priser ved årets Danish Music Awards i kategorierne Årets nye danske navn og Årets danske hit for "Hot!".

    I 2004 udgav duoen deres andet album 2, der blev en endnu større succes end det første album. 2 solgte i lighed med det første album, over 110.000 eksemplarer. Begge albummer er derved blevet certificeret dobbelt platin. Det varede dog over et halvt år, før albummet nåede førstepladsen på den danske album-hitliste. En af de største singlesucceser fra 2 var "En dag tilbage". Sagens budskab er inspireret af Piet Hein; "Husk at elske mens du tør det, husk at leve mens du gør det". Også sangene "Pop Pop!", "Lækker", "Strip" og "Kan du høre hende synge" blev store hits i Danmark, fx lå "Lækker" ni uger #1 på den danske klub-hitliste, Dancechart.

    3: Fresh, Fri, Fly og De største (2006–2010)

    Den 25. september 2006 udkom Nik & Jays tredje studiealbum, 3: Fresh, Fri, Fly, hvor første single var det platin-sælgende hit "Boing!". Efterfølgeren blev "Når et lys slukkes", der solgte guld. Tredje single fra albummet var "I Love Ya". Fjerde og sidste single blev "Et sidste kys", med kvindelig vokal af sangerinden Julie. De to sidstnævnte singler solgte begge platin, mens albummet solgte tre gange platin.

    I 2007 skrev og fremførte Nik & Jay sangen "Hvad nu hvis?" sammen med sangeren Alex til fordel for UNICEF, i anledningen af Børnekonventionens 18-års fødselsdag den 20. november. Sangen lå tre uger som #1 på hitlisten, og endte med at sælge mere end 30.000 eksemplarer, hvilket gør det til den bedst sælgende single for begge artister. Alle indtægter fra sangen gik ubeskåret til hjælpeorganisationens arbejde med at hjælpe børn i nød. I september 2010 havde "Hvad nu hvis?" indtjent mere end 1,1 millioner kroner til UNICEF.

    Efter udgivelsen af 3. Fresh, Fri, Fly besluttede Nik & Jay sig for at holde en pause på ubestemt tid. De udtalte på daværende tidspunkt, at de havde brug for en længere pause efter seks år parløb.

    Pausen varede til 2008 hvor Nik & Jay udgav opsamlingsalbummet De Største med en tilhørende live DVD, der samtidig var det sidste album på kontrakt med pladeselskabet EMI. Udover en række gamle og nye hits bød dette album desuden på tre nye numre i form af "Kommer igen", "Endnu en" og "Du gør mig høj", der alle har været udgivet som singler, hvoraf "Kommer igen" og "Endnu en" solgte henholdsvis platin og guld. Albummet markerede sig ved at alle de ældre sange enten havde solgt guld eller platin.

    Siden da har Nik & Jay haft et tæt samarbejde kørende med den danske house-DJ Morten Breum, hvilket bl.a. er mundet ud i singlen "Domestic", der er at finde på Breums debutalbum Drop!. "Domestic" blev et hit og solgte 15.000 eksemplarer. Da Breum udgav mixalbummet Nightclub Session i 2010, var det med Nik & Jay-samarbejdet "Fest" på. På trods af at sangen aldrig blev udgivet som single er den blevet certificeret guld.

    Engle eller dæmoner og Copenhagen Pop Cartel (2011–nu)

    Den 21. februar 2011 udkom "Mod solnedgangen", der er første single fra Nik & Jay fjerde studiealbum, Engle eller dæmoner. Singlen opnåede platinstatus efter blot to måneder, med mere end 30.000 solgte downloads.

    Nik & Jay medvirker på sangen "Små soldater" på Sanne Salomonsen-albummet Tiden brænder fra november 2011.

    Nik & Jay udgav EP'en Copenhagen Pop Cartel den 8. marts 2013, bestående af seks engelsksprogede numre.

    Den 27. august offentliggjorde Nik & Jay at deres nye dansksprogede single "#pæntnejtak" udgives den 6. september 2013, og som senere på efteråret opfølges af et dansk album.

    Priser

    Duoen har vundet mange musikpriser. Blandt andre:

    • "Publikumsprisen" til Danish DeeJay Awards 2003.
    • "Publikumsprisen" til Danish DeeJay Awards 2005.
    • "Publikumsprisen" til Danish DeeJay Awards 2006.
    • "Publikumsprisen" til Danish DeeJay Awards 2007.
    • "Publikumsprisen" til Danish DeeJay Awards 2010. (Morten Breum ft. Nik & Jay – Domestic)
    • "Årets Gennembrud" til Boogie Awards 2003.
    • "Best Danish Act" til NRJ Radio Awards 2003.
    • "Årets Nye Danske Navn" til Danish Music Awards 2003.
    • "Årets Danske Hit" til Danish Music Awards 2003.
    • "Bedste Danske Artist" til Nordic Music Awards 2005.
    • "The Voice Prisen" til Voice '07
    • "Æresprisen" til Danish Music Awards 2011
    • "Publikumsprisen" til Danish Music Awards 2011
    • "Årets Danske Band" til GAFFA-Prisen 2013

    Diskografi

    • Nik & Jay (2002)
    • 2 (2004)
    • 3: Fresh, Fri, Fly (2006)
    • Engle eller dæmoner (2011)
    • United (2013)
    • Copenhagen Pop Cartel (2013)

    Diverse

    • Flere medier har siden 2005 citeret en undersøgelse foretaget af mediebureauet Carat, der har konkluderet at Nik & Jay er kendt af 97 % af alle danskere,[20] hvilket Jay referer til i sangen "Er du derude" på Joey Moe-albummet Fuldmåne (2011). Efter at være blevet omtalt i Det Nye Talkshow - med Anders Lund Madsen, kom det i november 2011 frem at det faktiske tal i 2005 var 63 % af alle danskere, mens 94 % af de 15-30 årige kendte Nik & Jay.[21][22]

    Eksterne henvisninger

    Kilder

    Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.