Hun Er Fri (Kvinden og Lottokuglerne)

Tue West

 • Tue West (født 25. april 1977 i Hundested) er en dansk sangskriver, sanger, guitarist, pianist, trommeslager og producer. Han slog igennem med det selvbetitlede debutalbum og sangene "En sang om kærlighed", "Sig du er sikker" og "Hun er fri (Kvinden og lottokuglerne)". Han har siden udgivet yderligere fire studiealbums og et opsamlingsalbum i eget navn.

  Tidlige liv

  Opvokset i Hundested (Nordsjælland) i et hjem med et klaver og startede med at spille trommer som 3-årig. Som 10-årig dannede Tue West i 1987 sit første band, med selvkomponerede sange, en duo sammen med sin fætter. Fætteren spillede guitar og sang og Tue spillede trommer og sang. Samtidig var musikmiljøet i udkantsbyen Hundested på højt blus og især bluesmusikken var selvskreven og Tue engagerede sig hyppigt i forskellige lokale bands, ligesom han fra 1995-1997 komponerede musik til og instruerede et lokalt musikteater. Tues talent som musiker bragte ham bl.a i 2001 til Betty Nansen Teatret i København, hvor han spillede trommer på teaterstykket Den Store Bastian. Et år forinden havde han på en sommerhustur indspillet sine første to numre, hvor han både skrev teksterne og komponerede melodierne. I løbet af 2001 gav han flere koncerter på diverse spillesteder samt til fester. Derfra startede rejsen som sangskriver, solist og producer og i 2003 fik sangene premiere ved debutudgivelsen.

  Karriere

  I efteråret 2002 fik Tue West forbindelse til pladebranchen, og han lavede en demo-cd, som fik spilletid på DRs P3 som en del af kanalens Karrierekanon. Han lavede endnu en demo-cd og gav koncert på spillestedet Park i København, hvilket afstedkom interesse fra flere pladeselskabers side. Universal Records tilbød ham en pladekontrakt straks, hvilket Tue West tog imod, og han gik i første halvår af 2003 i gang med at indspille sit debutalbum i Medley-studierne i København. Albummet blev produceret Rune Westberg og Tue West i samarbejde med guitaristen Daniel Davidsen. Ud over at synge spillede Tue trommer, keyboards, flygel og mellotron.

  Debutalbummet Tue West udkom 6. oktober 2003. 6. september 2004 modtog West en platinplade for 30.000 solgte eksemplarer af albummet, og knap halvandet år efter udgivelsen – ved indgangen til 2005 – havde albummet rundet 50.000 solgte eksemplarer. Tue West lå i 23 uger på den officielle danske top 20-salgsliste i løbet af foråret og sommeren 2004.

  Tue West har modtaget adskillige priser, bl.a. Statens Kunstfonds pris for rytmisk musik, P3's Talentpris i december 2003 og en Danish Music Award for Årets Bedste Popudgivelse i marts 2005. I forbindelse med debutalbummet gav West mere end 100 koncerter over hele landet – blandt andet var han med på Grøn Koncert. Blandt hans populæreste sange var "En sang om kærlighed", "Sig du er sikker" og "Hun er fri (Kvinden og lottokuglerne)".

  18. oktober 2004 udgav han dvd'en Sommeren gik, som rummer musikvideoer, interview og liveoptagelser fra de mange koncerter.

  Efter en kort pause begyndte han i foråret 2005 at indspille opfølgeren til debutalbummet. Han gik i studiet sammen med guitaristen Mads Wegner og produceren Rune Westberg, som også var med på debutalbummet. Det nye album fik titlen Meldingen Kommer og udkom 8. august 2005. Forinden blev singlen "Tankespind" udsendt og blev Ugens Uundgåelige på P3 i juli. Albummet tilbragte kun fire uger på den officielle danske top 20-liste og blev aldrig den samme salgssucces som det første album og fik også mere lunkne anmeldelser. Tue West modtog dog trods alt 3. august 2005 en guldplade for 20.000 solgte eksemplarer af Meldingen kommer.

  Han medvirkede desuden med en fortolkning af sangen "De fjorten astronauter" på Kim Larsen-hyldestalbummet Værsgo’ 2, som udkom 6. december 2005.

  I januar 2006 tog West på danmarksturné sammen med Mads Wegner og Tore Nissen, som er hans nye band. Mads Wegner spillede guitar, og Tore Nissen spillede synth-bas, keyboards og klaver, mens Tue West selv spillede trommer og sang. Turneen varede det meste af året. I efteråret gik Tue West og bandet atter i studiet for at indspille et nyt album, men indspilningerne trak ud, og albummet med titlen Vi er nået hertil kom først på gaden 3. marts 2008. Efter udgivelsen tog West med et nyt band bestående af Anders Khne (guitar), Hans Finn Møller (bas) og Troels Drasbech (trommer) på turné.

  Den næste plade fra Tue West blev udgivet 31. Maj 2010 og fik navnet Lige ved og næsten. Dette var det første album med Tue West som producer og albummet blev indspillet i en kælder på Østerbro. Albummet fik bl.a en fire stjernet anmeldelse i GAFFA og indeholder bl.a sangene "Alt det de sku imod alt det de ku" og "Kender du.."

  Efteråret 2011 blev præget af en synkron-udgivelse. Den engelsksprogede trio Jaruni, Moura and Wesko (Claus Funch, Emma Fleming, Tue West) udgav deres debut, der blev modtaget med roser fra bl.a GAFFA og Politiken.

  Opsamlingspladen En anderledes opsamling blev det 6. udspil fra Tue West´s hånd. En udgivelse der satte punktum for ti år arbejde som sangskriver.

  Stil

  Tue West får stor ros og anerkendelse for sine originale, underfundige tekster og sine iørefaldende folk/pop/rock-melodier. Livet, døden, dagligdagen, udlængsel og kærlighed er ofte gennemgående temaer. Hans karakteristiske nasale stemme afstedkommer sammenligninger med Peter Belli i dennes yngre dage, ligesom der er paralleller til koryfæerne C.V. Jørgensen og Poul Dissing.

  Diskografi

  Solo

  • Tue West (Universal, 2003)
  • Meldingen kommer (Universal, 2005)
  • Vi er nået hertil (Universal, 2008)
  • Lige ved og næsten (EMI, 2010)
  • Ikke regulere mere (VME, 2011)

  Opsamlingsalbum

  • En anderledes opsamling (VME, 2013)

  Som Jaruni, Moura and Wesko

  • Are There Any People Around Here! (VME, 2011)

  Eksterne henvisninger

  Referencer

  Teksten er under licens fra "Creative Commons Attribution/Share Alike ". Yderligere vilkår kan gælde. Se Creative Commons site for flere detaljer. Oprindelig forfatter til den ovenstående tekst.