Primavera Sound 2013

Så starter vi endelig – Primavera Sound 2013 er i gang!

Wild Nothing

Så starter vi endelig – Primavera Sound 2013 er i gang! Den første koncert, vi skal høre, er Wild Nothing på den største scene, Heineken-scenen, som ligger ved den forblæste kyst. Og i dag blæser det virkeligt – bølgerne er enorme, og det påvirker lyden lidt. Alle sangene får en ny drejning. Og scenen føles lidt for stor. Men Jack Tatum og hans band spiller virkeligt godt. De blander materiale fra sidste års Nocturne og Empty Estate fra 2013 med ældre materiale. Hipsterfansene synger med, danser i deres pæne jakker og sejlersko og synes ikke at bryde sig om blæsten. Det er en god start på en fantastisk festivalweekend.

Primavera Sound har et enestående program takket været deres dygtige samarbejde med toneangivende kolleger som ATP, Vice og Pitchfork. Hvis du kommer til denne festival, kan du være sikker på at opleve noget helt nyt OG høre nogle af dine gamle favoritbands. I år har de gamle kendinge som Blur, The Jesus og Mary Chain, My Bloody Valentine og Dinosaur Jr. på programmet sammen med aktuelle nyankomne som Metz, Merchandise og Cayucas.

Savages

Et af de bands, der er mest omtalt i år, kunne være postpunk-bandet Savages fra London. De lancerede deres album Silence Yourself i maj i år på Matador Records og spiller for os lidt senere på Pitchfork-scenen. Som vinder dør hen, og solen kommer tilbage, bliver musikken mørkere og mere rå. Den franske sangerinde Jehnny Beth (nyt navn efter en lang diskussion med guitaristen Gemma – hendes gamle navn var Camille Berthomier) danser som en genopstået Ian Curtis, og hendes stemme minder os om sangeren i Jefferson Airplane og en tidlig Patti Smith. Det lyder måske mærkeligt, men det passer godt til lyden af energisk postpunk fra de tidlige 80’ere.
Og da gruppen på fire, som alle er piger, er klædt i mørkt tøj, og scenelyset kommer bagfra, kan du hurtigt se billedet for dig. Det er virkeligt fantastisk, og denne aften er en fremragende baggrund for koncerten, baseret på attitude, feedback og forvrængning. Vi elsker det! Vær sikker på at få billet til en af koncerterne på deres Europa-turné her i sommer – nogle af deres USA-koncerter er allerede udsolgt. Denne gang gør du det helt rigtige, hvis du tror på reklamen.

Tame Impala

Efter at have spist nogle billige festival-quesadillas skal vi se vores favoritter i Tame Impala, som består af Kevin Parker, Dom Simper og Jay Watson. Disse langhårede fyre har været på turné med en lang række koncerter og synes virkelig at føle sig godt tilpas her på scenen i Barcelona. Vi står sammen med den store tilskuerskare, og de neo-psykedeliske melodier blander sig godt med hypnotiske projektioner og den lyserøde himmel, da solen går ned. Det er skønt og rytmisk med flanger-effekt og phaser-pedal. Du kan ikke lade være – du bliver simpelthen nødt til at danse til disse perfekte popsange.

Jessie Ware

Vi er lidt sent på den, men da det var for at stå i kø i 40 minutter for at købe cava, kan det være det værd. Og desuden – efter at vi skændtes med nogle fyre, som betragtede J. Mascis som gud i Indien – blev vi enige om, at det var så meget det værd.

J ser ud, som om hun er på den røde løber, og jeg elsker det. Selvom hun spiller på en af de mindste scener på Primavera (hallo arrangører, det er en fejltagelse!), optræder hun stadig som Kate Middleton, hvilket
er perfekt for denne tilskuerskare, som beundrer hende uanset hvad. Det er åbenlyst – hun er simpelthen 2013’s Whitney Houston. Men hun skifter frem og tilbage og flirter med alle Alicia Keys-fans såvel som med dem, der er vilde med Florence and the Machine.

Da hun bringer sin trommeslager ind som åndsfælle/medsanger, går skaren grassat og laver nogle skøre dansetrin. En af pigerne sparker min cava ned på jorden, og jeg er stadig glad. Og jeg vil være lykkelig for at kunne fortælle mine børnebørn, at jeg så Jessie Ware på en lillebitte scene for lang, lang, lang tid siden.

Menomena

Så jeg havde altså hørt denne ene sang med Menomena og blev i lettere grad forelsket. Jeg var spændt på at se dem ved Middelhavet, men nej, sangen blev aldrig spillet. Og der skete ingenting. Overhovedet intet.

Jeg føler pludselig, at jeg er i en karaokebar i Mumbai. Lyden er mærkelig. Sangeren vil ligesom hellere være et andet sted, men nogen (hans kammersjukker) har tvunget ham til at være her. Nogen giver ham en saxofon, og han ved ikke, hvordan han skal bruge den, men han husker “The love of music” og går amok.

Bandet gentager sætningen “All this beauty”, men ingen synger med. Jeg gør. Jeg prøver på at huske al den skønhed, jeg følte, da jeg hørte Menomena første gang. Folk begynder at gå midt under koncerten, men jeg bliver. Vi er en gruppe af folk, der har en ting til fælles – vi elsker denne ENE Menomena-sang. Til døden. Og vi ville alle ønske, at de ville spille den, men det sker ikke, så vi sætter os med knuste hjerter og stirrer ud over havet. Aftenen falder på!

Aftenen slutter med John Talabot, som finpudser og tilskærer sine takter som overdådige diamanter til en enorm, dansende folkemængde. Før dette nød vi en fantastisk optræden med Fuck Buttons, som bevæger sig på kanten mellem nyt og gammelt – det er noget af en oplevelse. For både øjne og ører. Deres visuelle optræden er imponerende og passer til musikkens tempo, og skaren går amok til denne fine livekoncert. Den første dag af Primavera Sound er forbi. Og det var vildt.

Tirsdag, 28. Maj 2013